НЕ на отмяната на доживотната присъда без право на замяна

юрист

#1 Доживотният затвор

2012-12-02 22:13

В тази петиция няма нито един разумен аргумент. Липсата на правосъдие като липса на наказание изобщо не е причина доживотният затвор без замяна да стои в закона. Преди да се хвърлите в евтина пропаганда на гърба на изстрадали хора, да вземете да прочетете малко НК и да видите, че нищо кой знае какво няма да се промени с отмяната на това наказание. А и дебатът се води от 2007 г. Защо сега се будите? Къде проспахте две правителствени концепции за отмяна на това наказание?
Човек

#2 Re: Доживотният затвор

2012-12-02 23:09

#1: юрист - Доживотният затвор

Разбира се, че за Вас нищо кой знае какво няма да се промени, освен че ще имате повече работа.

Какво значение има, че ще се увеличат още убийствата, така ли?! Просто някаква незначителна статистика ли?!

Бездушието граници няма, но има много лица. Някои от тях са на юристи.

Радмила Въжарова
Авторът на тази петиция

#3 Re: Доживотният затвор

2012-12-02 23:14

#1: юрист - Доживотният затвор

Ще ви отговоря, макар ,че не е доблестно да не защитите позицията си с името си.Да, липсата на правосъдие е очевидна за всички.Но не мисля, че доживотният затвор без право на замяна трябва да се заличи от НК.НК и НПК не е абстрактно понятие, а норма, която трябва да се прилага , но очевидно се ползва,за удобство на богатите и силните.И най-вече, не мисля, че сега е най-подходящият исторически момент за предложената промяна.Толкова е очевидно, че това е пореден популистки ход.Няма да се впускам в юридически спорове с вас-аз не съм юрист, аз съм майка на убития ,прободен с нож в гърба Кирил Въжаров,убит пред съдебната палата.И съм застанала с името си пред всички, и не приемам вашия изказ"евтина пропаганда" Имената, изредени в петицията са на също такива родители .И, ако бяхте вникнали в съдържанието на текста, щяхте да го разберете.Бързате да съдите,преди да попитате,можехте да напишете различното си мнение, без да правите квалификации.

Нали живеем в "демократична" държава?

А вие кой сте?

 

иво

#4

2012-12-03 00:36

не само не трябва да се отменя но трябва да се върне смъртното наказание
не може да говорим за хуманно отношение за хора отнели човешки живот

Гост

#5 Re: Re: Доживотният затвор

2012-12-03 18:49

#2: Човек - Re: Доживотният затвор

Динамиката на престъпността не зависи от тежестта на наказанията, а от тяхната неотвратимост. Тежестта на престъпността обаче зависи от тежестта на наказанията и то правопропорционално - смъртното наказание и доживотните затвори изострят престъпността срещу деца и битовата престъпност. Хайде да поучите малко, преди да се правите на криминолози, защото тази зависимост е известна от две столетия и именно тя е първият аргумент против членовредителните наказания през Средните векове и смъртното наказание през 18 век. След това е установена същата зависимост и за доживотните затвори, но НЕ е установена за средносрочните лишавания от свобода.


Гост

#6

2012-12-03 19:46

Уважаема госпожо, съжалявам за загубата ви. Тя обаче не променя мнението ми. Аз съм брат на зверски убита жена. Не желая да си пиша името, тъй като не искам да превръщам спора в личен - фамилията ни е известна в града, в който живея, именно поради този случай. Моята позиция е принципна

Гост

#7

2012-12-03 19:57

Моля да ме извините, ако съм ви засегнал. Предпочитам разговор с аргументи, а петицията е доста едностранна позиция. С нея не може да се разговаря и затова ме подразни. Лично аз имам нужда от спокойна размяна на мисли, а не крайни емоции - изтощен съм от тях. Вярвам, че ме разбирате

Гост

#8 Re:

2012-12-03 22:38

#7: проблем с използването на термините ли имате? за пояснение: петиция е колективна молба, подавана в писмен вид към органите на държавната власт. тази петиция не е писана от юристи. сигурно това ви дразни. не смятам, че точно тук е мястото за разговор по темата. а най-добре е вие да спрете да дразните с недомислените си постове, защото хората, които са съставили и подписали тази петиция, са родители, близки и приятели на убити хора. надявам се, че разбирате какво значи това, и защо дискусията тук е безполезна. има медии за това. и приемете, че има хора с обратното на вашето мнение и те имат право да изразят своето чрез тази петиция. независимо, че не ви харесва. и няма полза от безсмислени разговори. всички разбраха и вашето мнение, благодаря. изяснихме позициите си и смятам дискусията за приключена.


Гост

#9

2012-12-03 23:16

Много ви моля, и аз съм близък на убит човек! И вие приемете, че има хора не на вашето мнение. И не, нямам проблем с това какво е петиция - подписка на хора, които не търпят друго мнение! Желая ви успех.

Гост

#10 Re:

2012-12-03 23:54

#9: -

какво точно искате? да се анулира петицията, защото вие не сте съгласен с нея ли? няма как да стане. разбра се, че сте против - нарекохте тази петиция "евтина пропаганда" - ясно и грубо отношение, нетърпящо друго мнение. крадецът вика "дръжте крадеца". именно за това дискусията е безполезна. успех и на вас.


Гост

#11 Re:

2012-12-04 00:23

#7: -

Не ме засягате, обръгнала съм, а и зная, че ме очакват още изненади.Но не ви разбирам.Подчертавам, че нахалното предложение на Попова, не е нищо друго освен поредно доказателство за това, че живеем в различни държави с нашето вице.Нищо в настоящия момент не предполага подобна промяна-нито затворите са станали по-добри, нито социалната политика се е променила, за да намалее престъпността. За това съдебната система да се превърне в институция, която раздава бонуси на престъпници и съдии  за сметка на справедливостта  носят вина всички, които са били на ръководни постове там, вкл. и Попова в качеството си на министър на правосъдието.Не са виновни гражданите, че следствие, прокуратура и съд работят лошо.

А по темата-не вярвам, че предумишлени,серийни убийци и повечето квалификации по чл.116, след престой от 10-ина години в затвора изпълват една от целите на наказанието-да се превъзпитат и върнат в обществото.

Но за наказанието се казва и друго в НК-че трябва да е съответно на престъплението.И, кое е съответно за този, който безскрупулно, особено жестоко, в разрез с всички норми отнема човешки живот?Това са хора, деградирали в ума си, преди да посегнат.

"И не сме ли по-скоро всички ние,загубили най-скъпото -децата си, осъдени на доживотен без право на замяна"-цитирам дословно една майка, чието дете е убито с особена жестокот.

Няма да изпадам в правни спорове-не съм специалист,но съм убедена, че правото трябва да служи на хората сега и тук.

Деси

#12 Re: Re:

2012-12-04 11:59

#11: - Re:

На света няма човек макар и юрист,който да смята,че зверски убитата му сестра ще бъде възмездена с по-малко от доживотна присъда без право на замяна!!!Дори и ако престътпността в обществото щяла да намалее ако се дават само средносрочни присъди.Темата за липсата на работещо правосъдие е толкова наболяла и хората са обезверени.Престъниците губят човешки облик,обръгват още повече в затвора и вършат нови убийства като излязат на свобода.Ако има поправили се те са единици,но това не е основание да се пускат всички и хората да живеят в страх.Абсурдно е да се иска отмяната на това най-тежко наказание.И да го иска брат на зверски убита жена.Провокатор с нечиста цел!!!И просто юрист без съвест и човещина!!!Анонимността му дава възможност да излъже всякак,дори и че има убити роднини.Защо изобщо му обяснявате.Нищо чудно да е роднина на някой от убийците и да се надява да измъкне роднината си от затвора.Вече знаем,че това често се случва за съжаление.

Бай Георги

#13

2012-12-08 04:21

С тази фалшива толерантност ще започнем да награждаваме престъпниците и да наказваме жертвите им.
не юрист а Човек

#14 Re: Доживотният затвор

2012-12-12 06:32

#1: юрист - Доживотният затвор

Засрами се от арогантния си тон мръснико....Ти ли си наи умния и праведен защитник на правата на престъпниците та четеш морал на хора изгубили наи близките си ?Естествено че на вас "ЮРИСТИТЕ" ви е изгодно да лапате подкупи и да размотавате дела по 10-15 години докато изтече давността...Нали се сещаш че зАРАДИ "юристите" не сме все още в шенген????

Пощер

#15

2012-12-26 01:18

Писна ми вече от тоя фалшив хуманизъм, който се отнася до всякаква измет на оществото! Хуманизъм означава човешко отношение към хората, не към изродите, които убиват същите тия човечни хора. Вярно е, че силата на закона е в неговата неотвратимост и престъпникът трябва да знае, че за деянието му непременно ще има наказание, СЪОТВЕТСТВАЩО ПО СИЛА на престъплението. Какви са тия глупости, че по-тежкото наказание утежнявало и престъплението? Това значи ли, че като отменим всякакво наказание, ще изчезнат престъпленията. Истината е по-различна. Основната цел на наказанието е именно да наказва, не да превъзпитава, но също и да служи за превенция. Не знам дали в щатите има израз като нашия "Ще те убия и ще те излежа". За умишлено убийство равностойното е смъртна присъда. Но и нея я отмениха, без да ни питат. Европейските умници защо с техните хуманни присъди не са намалили тежките престъпления, ами допускат масови убийства, като това, за което оня, дето уби над 80 невинни човека, ще лежи 21 години (по около 3 месеца за всеки). Това ли е справедлива хуманност? Впрочем, когато у нас имаше смъртна присъда и тя понякога се изпълняваше, нямаше такива тежки масови убийства. Сега вече нищо чудна да започнат да се случват. а близките на невинно убитите никой не ги брои за жертви. А колко от тях си отиват също без време.
В природата което е негодно за нормален живот в групата на вида го уиват или животни от друг вид, или подобните му. Само хората са измислили всякакви защити за вредните за обществото индивиди.

Гост

#16

2013-01-14 20:48

Убииците на кладата ,само така ще има страх всеки понечил да отнеме наи важното -живота ,а това само Господ БОГ може да прави.

Гост

#17

2013-01-26 21:06

Разбирам че искате тежки присъди,но има един основен проблем,който е следният.Същият този корумпиран съд за който всички знаем издава и доживотни присъди на невинни,за да замаже очите на обществото след като е оправдал извършител който е платил.Накратко щом съда е несправедлив трябва да му се отнеме правото да лишава доживот от свобода.
Мария

#18 НЕ на отмяната на доживотната присъда без право на замяна

2013-09-04 19:55

Да Вие сте абсолютмо прави, но и без друго такива престъпления в по-голямата си част остават ненаказани от закона, няма присъди, няма осъдени. А в малкото случаи, когато има, не се прилага това най-тежко наказание. Колко са получилите такова наказание доказани извършители на умишлени убийства? И дори такива, които с действията си са допринесли индиректно за смъртта на много хора- те са невинни. И кой всъщност остава да бъде наказан? Неколцина увредени психически хора, които не са имали защита. И какво ни прави по различни от тях, ако ги накажем с присъда, която сама по себе си представлява изтезания. Не ни ли връща това в мракобесието на средновековието. Ами тогава по-добре да ги изкараме на някой площад и да убием с камъни. Тогава ще се почувстват ли удовлетворени подписалите петицията?


Гост

#19

2014-01-15 18:09

Не може убийците на нашите близки да са на свобода.Те трябва да бъдат в затвора.
мимоза

#20

2014-01-15 18:13

Синът ми вече не е между живите а убийците му са на свобода.Все пак мястото им е в затвора.Не може да останат ненаказани.По този начин ще настане пълен хаос в държавата ни.

Гост

#21

2014-01-15 18:32

Само хората които сме преживели този АД знаят истинската болка.Трябва да се свържем и да направим нещо.