В подкрепа на въвеждането на Религия-Християнство-Православие като редовен предмет в българските училища.

В подкрепа на въвеждането на Религия-Християнство-Православие като редовен предмет в българските училища. / Съобщения / Днес ние се борим за връщането на предмета „Религия-Християнство-Православие“ в нашето училище. / Коментари

Гост

2025-04-05 12:38

С радост подкрепям и подкрепих светото дело! Бог милостив,да благослови да се случат нещата. На фона на така бързо прииждащите "Последни времена" Вероучението е спасително дело, , не само за децата но и за родителите .

Гост

2025-04-05 12:41

Не трябва да е религия а Вероучение. Религията олицетворява църквата като институция и няма нищо общи с вярата и Бог. Религията е вредна, превзета от човека, който я използва само да разделя хората и да ги краде.

Гост

2025-04-05 12:42

Г-н Лагадов, споделих петицията във всичките социални мрежи в които имам профил!!!
Това е най-важната кауза!
Спечелим ли децата в нея, научим ли ги на християнски ценности, ще преобърнем цялото положение в ,,потъналия кораб" - България!!!

Авторът на тази петиция

#4 Re:

2025-04-05 12:49

#2: -  

Разбирам Вашето мнение и съм съгласен, че терминът "Вероучение" по-добре отразява същността на духовното обучение, което се стремим да предоставим на децата. Същевременно е важно да отбележим, че религията в контекста на образованието не е само институция, а и начин за постигане на морални и духовни стойности. Въпросът е да насочим вниманието на младите към вярата, която може да ги вдъхнови и укрепи.

Авторът на тази петиция

2025-04-05 12:50

#1: -  

Благодаря Ви за подкрепата и за споделената радост! Наистина, вярвам, че в тези изпитни времена, когато светът е в криза, връщането към духовните ценности е от съществено значение. Вероучението е основата, върху която можем да изградим здраво и морално общество. Нека Бог да благослови усилията ни и да ни даде сили да постигнем това, което е най-добро за бъдещето на нашите деца и нацията!

Авторът на тази петиция

#6 Re:

2025-04-05 12:51

#3: -  

Благодаря Ви от сърце за усилията и за това, че споделихте петицията във всичките си социални мрежи! Всеки подпис и споделяне на тази кауза е важен и ни приближава към целта. Както споделяте, ако успеем да научим децата на християнски ценности, можем да обърнем посоката на цялото общество и да осигурим светло бъдеще. Вашият ангажимент е невероятно важен и го ценим високо!

Anonymous

#7 Предмет Религия Православие

2025-04-06 09:43

Здравейте,

Поздравявам Ви за това богоугодно и родолюбиво дело. Трябва да бъде въведен предмет Религия Православие в училищата и децата да се възпитават в християнските православни ценности. Петицията трябва да бъде разпространена масово. Неколкократно споделям петицията в социалната мрежа. Предметът може да бъде и с името Православно Вероучение.

Желая Ви успех!

Гост

#8 Re:

2025-04-06 10:45

#1: -  

Амин!🙏🙏🙏

Гост

#9 Re:

2025-04-06 10:45

#3: -  

Амин!🙏🙏🙏

Гост

2025-04-07 06:47

Защо не е християнска етика. Имах проблеми преди години с племенници близнаци, които са много умни, но странни. Мисля си че имат Аспергер ,но са много успешни професионално.Слава на Бог. От книжарницата в храма срещу Шератон ми предложиха два учебника по Християнска етика и да се моля за себеосъзнаване на децата. Бяха в началото на пубертета без баща и болна майка. Аз им бях финансово и баща и майка , но след кончината на Мама стана много, много трудно. Но и молитвите ми и тези учебници прекрасни помогнаха.
Одавна,много одавна това трябваше да се случи.Изпусбахме едно поколение или две вече.

Гост

2025-04-07 08:33

Има и мюсюлмани, да не ги забравяме.

Anonymous

2025-04-08 12:10

Уважаеми г-н Лагадов,
аз вече подписах петицията, инициирана от Вас!
По детайлите на свързаното с нея предложение обаче имам своите бележки, а именно - във вид на значими въпроси, на които желая да ми бъде отговорено компетентно :
1. Защо само в първи клас се въвежда? А останалите, и най-вече в гимназиален етап, където поражението от липсата в годините назад на подобен предмет е ....плашещо е меко казано - зловещо е !!!!????
2. Защо без оценка в първи клас? Оценката повсеместно е върховен стимул да бъде усвоен на 100 % материалът?!?! Иначе смисълът се равнява на 0 резулаттивност!
3. Относно кадрите - изразявам категоричното си желание в качеството ми на филолог-културолог, педагог, ОКС "Магистър", специалност "Семиотика на културата" да се включа активно като преподавател в дисциплината "Добродетели и религия" в гимназиален етап! Може би като мен са хиляди Български учители, в частност учители по Български език и литература, които също обмислят своята готовност като мен да помогнат за Възраждане и съхраняване на Българския род! Защото ние в най-висша форма и степен чувстваме погубното обезродяване, граничещо с пълна апатия и интерес в часовете по БЕЛ!!!

Дерзайте! Вашето дело е будителство днес от висш порядък!

Гост

2025-04-08 12:53

Здравейте,

Не разбирам какво се случва с тази петиция.

Аз напълно подкрепям изучването на предмет Православно Християнство в България, която е страна на православни християни. Но не подкрепям изучаването на предмет, в който децата ни в първи клас ще изучават други религии. Някой иска да ме убеди, че "религии няма да се преподават" чрез този предмет.

На тези хора аз бих казала, че и джендър идеологията нямаше да се популяризира в българското училище.

Бих подкрепила предмет "Добродетели", намирам го за много важно. Но ИЛИ без никакви други религии, включени в този предмет, ИЛИ САМО официалната религия на българите. В съобщението на министерството ясно се казва - децата ще се запознаят с различните религии, за да могат да изберат към коя да се насочат. На тази крехка възраст!? Когато пораснат, българските деца да се запознават с всички съществуващи религии от любознателна гледна точка ако желаят, но първо да знаят кой Е техният Бог и според чии завети следва да живеят.

Затова не само, че не подкрепям идеята Ви за прехвърляне на моята подкрепа към този предмет, но съм изненадана, че е предложено такова прехвърляне.

Благодаря,

Надежда

Авторът на тази петиция

#14 Re: Уважаема Надежда,

2025-04-08 23:28

#13: -  

Благодаря за изразената позиция относно петицията и предложения предмет. Разбирам загрижеността Ви за духовното формиране на децата и желанието да се запази фокусът върху православното християнство като традиционна религия за България.

Искам да Ви уверя, че Вашите опасения са чути. Намерението на предмета "Добродетели" не е да разводни православната идентичност, а да помогне на децата да изградят стабилна морална основа. Разбирам притесненията Ви относно запознаването с различни религии в ранна възраст и че предпочитате фокусът да остане върху православието.

Задължително, ще има Религия - Християнство - Православие, като редовен предмет в българските училища. За това се борим!!!

Ценя искреността на Вашата позиция и това, че отделихте време да споделите мнението си.

С уважение към Вашата позиция,

Авторът на тази петиция

#15 Re: Уважаеми г-н/г-жа,

2025-04-08 23:32

#12: -  

Благодаря за подписа под петицията и за задълбочените въпроси, които повдигате. Вашата страст като филолог-културолог и педагог е забележителна.

По отношение на въпросите Ви:

1. Разбирам загрижеността относно въвеждането на предмета само в първи клас. Действително, има логика в позицията, че образованието по добродетели и религия би било особено ценно и в гимназиален етап, където младежите формират своите ценности и светоглед.

2. Относно оценяването - това е важен въпрос за дискусия. Предметът цели по-скоро формиране на ценности и характер, отколкото механично запаметяване.

3. Вашето желание да се включите като преподавател е изключително ценно! Точно такива мотивирани педагози с подходящо образование и разбиране за културното и духовното наследство са необходими.

Благодаря за определянето на тази инициатива като съвременно будителство.

С дълбоко уважение.

Авторът на тази петиция

#16 Re: Уважаеми господине/госпожо,

2025-04-08 23:34

#11: -  

Благодаря за краткото, но важно напомняне. Да, религиозното многообразие в България включва и мюсюлманската общност, която е съществена част от културата на страната ни.  Ценим Вашия принос към този важен разговор.

С уважение.

Авторът на тази петиция

#17 Re: Уважаема госпожо,

2025-04-08 23:35

#10: -  

Благодаря Ви за споделения личен опит и подкрепата към християнската етика в образованието. Вашата история за грижата към племенниците е истински вдъхновяваща - показва как духовните ценности и учебните материали могат да помогнат в трудни житейски моменти. Напълно разбирам загрижеността Ви за пропуснатите възможности за духовно образование на поколенията. Радвам се, че книгите от храма са били полезни за Вас и младежите в този предизвикателен период. Вашата всеотдайна грижа като фигура на родител в живота им е безценна. Нека знаете, че гласът Ви в подкрепа на християнското образование е чут и ценен в текущия диалог за въвеждането на предмета.

С уважение и благодарност за споделеното.

Anonymous

2025-04-09 07:44

А защо само за първи клас?!
Има издадени прекрасни учебници от Светия Синод на БПЦ до 12-ти клас!
Децата имат нужда от духовно образование през целия си обучителен и израстващ период.

Освен това предметът трябва да бъде Православно вероучение и никакви други "религии" или "добродетели ", тъй като всички добродетели са заложени в православието! А всички други религии са секти! Жалко, че малка част от българския народ го знае.

Авторът на тази петиция

#19 Re: Уважаеми господине/госпожо,

2025-04-09 08:34

#18: -  

Напълно разбирам вашата загриженост и страстта, с която защитавате каузата за православното образование. Началото с първи клас е стратегическа първа стъпка в условията на съществуваща съпротива.

Прав/а сте, че Светият Синод на БПЦ е създал цялостна система от учебници до 12-ти клас, което показва, че има подготвеност за въвеждане на православно образование през целия училищен период.

Разбирам вашата позиция относно фокуса върху православието като традиционна вяра за България. Несъмнено православната традиция е дълбоко вплетена в българската национална идентичност и история.

В момента изглежда, че петицията се нуждае от подкрепа, и всеки глас наистина е важен за постигането на тази първа стъпка.

Вярвам, че за нашите деца трябва да има специализиран предмет, който да преподава православното християнство в неговата дълбочина и с истинското значение, което носи за България и за всяко българско семейство. Затова е необходимо да продължим усилията си и да се борим за бъдещето на нашите деца и на нашето Православие.

Нека се молим на Бога да ни даде мъдрост и сила да продължим тази важна битка. Вашата позиция е важна и вдъхновяваща, и заедно можем да се борим за святото наследство, което нашето православие ни дава.

Бог да Ви благослови и да ни води по този път на истина и светлина.

С уважение, Марио Лагадов

Гост

2025-04-28 06:05

“О, неразумний българино, поради що се срамиш да се наречеш Християнин?”

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...