Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“


Гост

#26

2016-08-12 10:57

Време е научните степени не само да бъдат престижни, но и да бъдат възнаградени приемливо.

Гост

#27 Re:

2016-08-12 11:48

#26: -  

 Петицияъа е неправилно формулирана.  Тя има смисъл само ако необходимите пари се дадат директно от държавния бюджет.  Но обществото трудно би приело това, като се има предвид, че след приемането на закона на Игнатов ЗРАС, бяха раздадени много докторски степени на ниско равнище.  Единственото място където има смисъл от увеличение на докторските са БАН и СУ.


Гост

#28

2016-08-12 13:00

Да 25 е прав/а. По света има като цяло по-добро отношение към науката и професорите, макар че и там не е без проблеми, но поне базата им е покрита и заплатите са по-нормални, особено на редовните профс. Но и тези, които работят парт-тайм или на хонорар могат да се издържат и понякога им се покриват конференциите, книгите и пр. разноски..Да, за условията в които работи българския редови учен резултатите са много добри..Българите сме свикнали, поне по-голямата част, да правим от нищо нещоЛ) И това ни качество обаче се използва от една шепа тунеядци, намърдали се удобно в научните среди..


Гост

#29

2016-08-12 14:08

Потвърждавам подкрепата си за Вашата инициатива. Бъдещето на България и света е в ръцете на умните, положително настроени и мислещи за развитието на планетата и вселената хора.

Гост

#30

2016-08-12 16:18

Манипулиране

 Ето една интересна и верна статия на Чомски - виж горния линк.Точно тези манипулативни действия се прилагат сега и в българското общество..но за тяхното реализиране са нужни посредтвени мозъци, а не умни и образовани хора..И после се чудим защо заплати и условия на труд на учители, професори, научни работници, дейци на културата, изкуството са толкова хммм скромни, за да не кажем обидни


Гост

#31

2016-08-12 20:28

Подписах, защото е време научните работници да бъдат уважавани членове на това общество, така както те са уважавани в световен мащаб! Ниското самочувствие, говори за посредственост на държавата!

Гост

#32

2016-08-13 08:47

Подписах тази петиция заради това че учените у нас отдавна не могат да бъдат причислени към средната класа. Да не говорим за унизителното възнаграждение за степента "доктор на науките" в научно-изследователските институти!

Гост

#33

2016-08-13 10:06

Защото е наложително да се развие научната дейност в страната. В противен случай ще продължаваме да затъваме и да изчезваме...

Гост

#34

2016-08-13 13:43

Смятам, че допълнителното трудово възнаграждение за образователната и научна степен „доктор“ на работещите по основен трудов договор на академична длъжност в държавните висши училища и организациите е изключително ниско и размерът трябва да е не по-малък от една минимална работна заплата.

Гост

#35

2016-08-13 14:09

Петицията е изключително навремена. Това е дори минималната сума, която трябва да бъде добавена към заплатата на защитилия дисератационния си труд доктор на основен трудов договор. При позорно, унизително и смехотворно ниските ни доходи, опровергаващи факта, че сме "европейска" и "цивилизована" страна, този малък "аксесоар" макар и само донякъде тушира отчаянието ни.


Гост

#36

2016-08-13 14:59

Да, ние сме европейска и цивилизована страна, само, когато това название:) е добро за някои индивиди и група хора..Иначе сме по-зле и от Африканска държава.. нашите учени и специалисти работят в ес като строители, чистачи, берачи на боровинки, готвачи, а ние приемаме на работа като лекари напр. африкански специалисти:) И ако нещата не се променят ще става все по-зле.. Макар че правителството много не се интересува от вътрешните проблеми на поверената му държава:(

валентина

#37 Re: да, но много малко хора знаят за нея, тъй като не е разпратена до институтите....

2016-08-14 09:10

#1: -  

 


Гост

#38

2016-08-14 14:35

Защо не се впрегнете да внедрите нещо! Хайде да видим, какво сте внедрили и тогава да искате!!! Да, съгласен съм, че хората от БАН вземат ниски заплати - за тях ДА, с две ръце, но за останалите НЕ! Дайте да Ви видим статиите с висок импакт фактор! Няма ги. Дайте да Ви видим двете години стаж по специалноста - няма ги!!! Книжни плъхове не ни трябват! Ай сиктир, първо се квалифицирайте и внедрите нещо - тогава искайте!!!


Гост

#39

2016-08-14 14:58

''Книжни плъхове не ни трябват! Ай сиктир, първо се квалифицирайте и внедрите нещо - тогава искайте!!!'' Ами то, ако така трябва да се разсъждава то защо са ни правителствата, които, особено последните 26 г. нищо не са направили за България. Повечето министри са без ВСЯКАКВА КВАЛИФИКАЦИЯ за това, което работят- оглавяват или ръководят от държавен мащаб (или от тяхното знание или незнание зависи съдбата на милиони)..Значи и на тях трябва да кажем - "Ай сиктир''и да ги изгоним.Но на номер 38 май много не му стиска:)))) а иначе знае да пише и даже се опитва да лае: Сладур:)))


Гост

#40

2016-08-15 11:51

Възнаграждението за степента доктор трябва да бъде увеличено. В това няма спор. Но от много по-важно значение е да се увеличи възнаграждението на учените в БГ, за да стане научната дейност по-привлекателна и заплатена в съответствие с положения труд. За сравнение - според Европейските правила експертната научна дейност се заплаща по 55 Евро за час. Колко е у нас, можете да пресметнете сами. Освен това науката у нас има безброй много проблеми, които трябва да бъдат спешно решение. Не е оправдание липсата на пари. Трябва да се спре безотговорното отношение към науката у нас! Днес, 15.08.2015 е черен ден за българската наука! Спират достъпа до списания от базите данни Science Direct и Scopus. Пак поради липса на пари. Не е ли по-добре и поради липса на пари да се закрие държавата България?

Гост

#41

2016-08-15 14:02

''Днес, 15.08.2015 е черен ден за българската наука! Спират достъпа до списания от базите данни Science Direct и Scopus. Пак поради липса на пари. Не е ли по-добре и поради липса на пари да се закрие държавата България?'' Това е УЖАСНО. Защо не спират милионите/милиардите, похаречени за несъществуващи пътища? Защо не се намалят заплатите на депутати, министри и пр органи? Разбира се това се прави с цел. Как не могат да се намерят 50-100 лв за траснпорт и да се приберат 25 книги/учебници от световни издателства, които са в България, но не в София? Пълна апатия и простотия царят в милата ни Родина последните 26 г. Сега Борисов е дал поне 3 млн. лв/$ (от държавния бюджет) за строежи на военни бази на нато-терор в България, а защо не ги е дал за други по-полезни неща, образование, здравеопазване и пр? Колко ще търпим антихората-антибългари от полседните 25 г? Позор и Срам 


Гост

#42

2016-08-15 15:14

Защото знам, че това е жизнено важно за колегите със степен доктор, които се борат с нормални житейски нужди
малък доктор

#43 Първо заплатите, после критериите и чак тогава - докторските

2016-08-16 14:26

Не съм единодушен. Основните заплати са позорни. Най големият проблем е привличането в науката на нови специалисти с висше образование - кадърните бягат в чужбина или в частния бизнес-чужди фирми, некадърните - в администрацията, неквалифицирани, но доходни дейности и в безработицата. Младият висшист няма да започне с докторска, а с основна заплата и, докато не защити, /а това са минимум 3 години/ трябва да фотосинтезира. Много малко го умеят това... А сред не-ВАК-овските доктори /игнатовчетата/ има всякакви. Не случайно се внасят предложения за въвеждане отново на национални критерии за придобиване на научни степени и звания. В Румъния вече се усетиха и го направиха. Докато и у нас не въведат такива критерии, вдигането на докторските, при запазване на мизерните основни заплати, няма да привлече много младежи в науката, а ще стимулира само тези, които вече са се "прежалили".


Гост

#44

2016-08-16 21:18

малък доктор а абсолютно ПРАВ. Споделям впечатления от мои близко семейство, чийто син е около 30 г и работи в една от лабораториите на бан с основна заплата - чисти 350 лв. Момчето е мн сериозно, работи в химикобиол. лаб и понякога седи до тъмно в лаба. Не съществува на фотосинтеза:) защото родителите му работят и го издържат - това може да се види само в България..

 

Разбира се, че не е женен, та той не може да си позволи да заведе една девойка на ресторант или концерт. Поне да му дават безплатна карта за транспорт и безплатно кафе  на него и колегите му..Срам и Резил

Гост

#45

2016-08-17 06:44

За достойно възнаграждение спрямо приноса


Гост

#46

2016-08-17 10:08

Добра идея е, но не ми се вярва да се осъществи.
Ще има сериозен отпор от ЦУ защото това ще ограничи парите им, които си разпределят за степените академик и член-кореспондент, с което Виденов ги удостои

Гост

#47

2016-08-17 14:00

''Добра идея е, но не ми се вярва да се осъществи.'' Добре, но какво ще стане с тези хора-учени с по 300-400 лв. заплата, соц помощ? С тези ''заплати'' те са подложени на геноцид и бавно мъчително убийство/унищожение. Защото си учил и харчил парите на родителите ти сега се наказваш? Нали имахме в България поговорка - Който се учи той ще сполучи! Сега народната мъдрост вече не е ли в сила. Трябва нещо да се направи, защото нищоправещите са убийци, а за убийство има затвор. Или няма... вече е позволено според ес ''цеонсстна с-ма''

Все още млад изчезващ учен

#48 Мъглява и неясна формулировка на ПОДПИСКАТА

2016-08-17 21:41

Здравейте,

Безспорен факт е унизителния размер на стипендии като и заплати в държавните университети и БАН.

Съжалявам НО НЕ Е ЯСНО НИТО ИСКАНЕТО НИТО ДОПЪЛНЕНИЕТО НИТО от ИМЕТО на КОГО.

Нищо не е ясно и некоректно формулирано, ако човек си направи труда да търси и прочете ЗВО и този член излиза, че става дума за средства и издръжка на докторанти, които всъщност НЯМАТ докторска степен, НО ПЪК В ПЕТИЦИЯ пише.

"Допълнителното трудово възнаграждение за образователната и научна степен „доктор“ на работещите по основен трудов договор"

Сега това искане от името на кого е? 

На вече защитилите степен доктор?

На бъдещите или вече следващите докторанти, които нямат степен "доктор"?

Каква е тази така наречена добавка в тази петиция?

Случай 1  Ако петицията се отнася за докторанти без степен доктор. Тогава добавката си е чиста форма на стипендия.

Случай 2 Ако петицията се отнася за защитили и притежаващи степен доктор. Тогава добавка за какво е? Трябва вместо добавка да се пише за актуализация на щатните заплати за научен персонал със защитена степен доктор.

Не са описани възникващите проблеми от липсата и недостига на финансови средства.

Няма аргументи точно тази законодателна мярка как ще съдейства за изброените възможни  "подобрения".

 

ПАК съжалявам да го кажа, но подобни недомислени петиции още повече уронват престижа на държавните университети и БАН. 

 

Реалната обстановка в България - бизнеса не се нуждае от наука и висше образование. Тук нашите бизнесмени и неграмотни мутри търсят обслужващ персонал за поддръжка на чужди продукти и услуги. Така че има реален глад само за хора със средно образование, които да са преминали фирмено обучение да ползват продуктите X Y Z  и това е. Реално Нищо не се създава и разработва в България.

Бизнеса води война срещу цялата образователна система в стремежа си да угоди своите лични интереси на всяка цена да има обучени НИСКОквалифицирани работници без висше образование работещи със фирмените продукти X Y Z и ТОВА ДА БЪДЕ ФИНАНСИРАНО ОТ ДЪРЖАВАТА за частни фирмени бизнес обучителни центрове.

Една поредица от причини и следствия ...

ТАКА ЧЕ НА КОГО СА НУЖНИ СЕГА бакалаври, магистри и доктори? 

- НЕ СА НУЖНИ на фирмите и на бизнеса който иска хора за еднократна употреба и продуктите X Y Z 

- НЕ СА НУЖНИ на университетите и БАН: (няма пари и следователно няма и научни проекти, като няма проекти не може да се кандидатсва за пари, няма и да има наука)

- НЕ СА НУЖНИ на държавата, след като НЕ СА НУЖНИ нито на бизнеса НИТО са НИТО са нужни за университетите и БАН. 

 

ТАКА ЧЕ НА КОГО СА НУЖНИ СЕГА - доктори? 

 

Галя Маринова
Авторът на тази петиция

#49 Re: Мъглява и неясна формулировка на ПОДПИСКАТА

2016-08-18 05:19

#48: Все още млад изчезващ учен - Мъглява и неясна формулировка на ПОДПИСКАТА 

 Отговарям с усмивка :).

И една препоръка - моля, пишете си името, не се крийте зад псевдоними!


Гост

#50

2016-08-18 06:50

Защото е една стъпка, макар и малка, в посока достойно заплащане за труда на учените и преподавателите в университетите.