Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“


Гост

#126

2016-09-13 11:51

Съгласен съм с мотивите на вносителите.

Гост

#127

2016-09-13 13:52

За да се извършва качествен подбор на преподавателския състав

Гост

#128

2016-09-13 13:58

''Не виждам и настоящият министър, г-жа Кунева да има някакво виждане по тези въпроси..'' От Кунева може да се очаква едно НИЩО..Да, броят на универ в България е голям в сравнение с населението й. И как само успяха да станата 50 универ за около 20 г и при намаляващата раждаемост и брой на Българите. По време на соца бяхме около 9 млн. с много по-малко, но качествени универ и висши у-ща. Проблем ще бъде закриването им, защото много хора ще останат без работа, а и без това % на безработица в България е доста висок..Дааа, последните 26 г ''преходни''се оказаха пълна бутафория и унищожение на всичко хубаво, което имахме в България..почти във всички сфери..


Гост

#129

2016-09-13 15:26

Стипендията, която получават докторантите е много ниска и демотивира много млади хора.

Гост

#130

2016-09-13 19:04

Защото подкрепям предложението като разумно!

Гост

#131

2016-09-14 12:32

Интелектуалният труд трябва да се оценява, в това число и чрез материални стимули. Ако искаме да имаме млади, талантливи хора в науката трябва да им създаваме условия да остават в България и това е една стъпка в тази посока.

Гост

#132

2016-09-14 15:07

Аз нямам научна титла,майка съм на млад човек,защитил успешно своята докторантура и дал своя принос за развитието на българската наука.Много са такива млади хора ,устремени към знанието,към науката.Но смело поставям въпроса:Заемат ли своето достойно място в обществото?Знам какъв е отговорът.Знаете го и вие,мислещите,умните,мъдрите хора.А какво става с нашата нация,с нашата наука,с тия ценни кадри!?Затова подкрепям тази петиция и апелирам към всички българи да дадат своя глас за тия умни и амбициозни научни дейци.Те трябва да заемат своето място в нашето общество!

Гост

#133 Re:

2016-09-14 16:38

#132: -  Скъпа госпожо, благодаря Ви за подкрепата! Дан Боже, повече хора като Вас!

 


Гост

#134 Re: Ще идват СИНИТЕ КАРТИ

2016-09-16 14:19

#116: д-р Любомир Костов - Ще идват СИНИТЕ КАРТИ 

 Това е напълно вярно. През последните месеци имах запитване от поне 10-12 млади доктори от Индия, занимаващи се с електроника, които искат да започнат работа във ВУЗ-а в които работя!!!  Изпращат впечатляващи СV-та и са готови да научат българския език! Китайци не са ми писали, поне до сега.

Това е начинът по който правителството може би ще решава проблемите с науката в България. Жалко ако това е бъдещето на науката в Бг.


Гост

#135 Re:

2016-09-16 14:42

#125: -  

 Подкрепям идеите на #125, "Лично аз мисля, че основен необходим и достатъчен критерий трябва да бъде успешно защитена голяма докторска дисертация пред национална комисия. И заплащането между едните и другите да бъде различно. " т.е. че за "удостояване" с професорска титла унивеситетския преподавател трябва да е поне "доктор на науките". Провинциални ВУЗ-ве с по 40-50 професора е смехотворно! В момента за престижността на даден ВУЗ трябва да си съди по броя професори, но в "обратна пропорция" - сериозен е този ВУЗ, които не е допуснал обезценяване на професорското звание! Наскоро гледах кадровото развитие на Университетите в България. Направи ми впечатление, че един единствен Университет в България е запазил високите критерии към професурата - това е ТУ-Варна! След разговори с колеги за качеството на учебния процис в ТУ-Варна се убедих, че там образованието наистина е във възход (поне за българските схващания за думата възход). Унивескитети с 1000-2000 студента и с почти толкова професори са пародия!

В резюме: Трябва да има достойно заплащане за достойните хора в науката и висшето образование.

 


Гост

#136

2016-09-16 20:50

''Това е напълно вярно. През последните месеци имах запитване от поне 10-12 млади доктори от Индия, занимаващи се с електроника, които искат да започнат работа във ВУЗ-а в които работя!!!  Изпращат впечатляващи СV-та и са готови да научат българския език! Китайци не са ми писали, поне до сега.''

Много ми е интересно за индийците. Аз знам горе долу какви са им заплатите там, те се водят средна класа, и за да искат да дойдат в България, значи не знаят какво е точно заплащането или се надяват на по-високи заплати от обявените. Още може да значи че са напълно ''деспред'' и нямат никаква работа, ако в Индия има свръхпроизводство на PhD  и на млади доктори, което вече се наблюдава в сащ и канада и някои млади доктори са принудени да работят в пицарии или каквото и да е. особено, ако имат семейство. Произвежадт се  много млади доктори и изобщо не се мисли къде ще работят тези хора. Абсолютна дезорганизация и безотговорност + никакво дори и елементарно планиране - хаос..Да, българските млади доктори ще работят по строежите на ес и сел. стоп, а индийски, ирански, иракски докс, ще ни правят науката в България. До какво положение ни доведе ''демокраццията''..изтривация

 


Гост

#137

2016-09-17 05:14

Всичко в тая проста държава е под всякаква критика. Това не може да продължава така. Затова подписах тази петиция!
позачуден

#138

2016-09-17 05:33

Хубаво си ги мислите някои неща, ама няма как да станат в скоро време. Премахнаха ВАК и сега с тези журита куцо и сакато става доктор. Аз също. ;-) Когато започвах докторантура, имаше ВАК, беше малко преди тиквун да започне първия си мандат и аз въобще не бях и помислял, че ВАК ще изчезне. Дойде време да защитавам, нямаше ВАК и защитих пред 5-членно жури. Не съм имал избор, нито пък някой друг е имал. Искам да кажа, че въпреки промените, не може да се твърди, че всички "дянкови" доктори са некомпетентни, както не може да се каже, че през ВАК все са минали само качествени такива. Същото важи за доцентите и професорите. Да, нивото е паднало, лошата продукция е повече (в пъти вероятно), но това е положението. Иначе, аз съм готов да защитя същата дисертация и пред една нова ВАК, стига някой да ми плати всички разходи за това, плюс поне 2 месеца за подготовка. Така че, едва ли е възможно да се ревизират вече получените титли и длъжности, това е в сферата на фантастиката. Искам да кажа, че нещата са много комплексни и объркани. Единственото, което може да се направи със сигурност, е този процес на упадък бързо да се прекрати.

Защото, наистина сега излизат много доктори. И повечето от тях се стремят да се занимават с нещо, което да им носи доход от докторската степен. Още в началото казах, че въпреки подкрепата ми за петицията, съм малко резервиран към увеличението на този доход. Защото всички ние (или повечето от нас) рабоят това-онова, плащат данъци и т. н., следователно тези допълнителни възнаграждения идват и от самите нас. Или от други хора, които се бъхтят и заради нас. Така че, най-правилно е първо да се промени сега действащата система за придобиване на степени и длъжности, пък тогава да се иска нещо отгоре. Но, не виждам как ще се случи, няма реална воля за това дори в научните и академичните среди, чуват се само отделни гласове.

 


Гост

#139

2016-09-17 16:16

Надяваме се, че Позачуден, млад и способен човек, вече се е оженил и очаква първата си рожбичка:) Нищо не му пречи, както той обясни, и жилище си има и нормални средства за живот:) Точно такива младежи трябва да имат поне по две дечица, защото циганите вече ни надминават и без всякакви пари/заплати се размножават като пощурели. Същото правят и новодошлите ''бежанци'':(

Ако няма достатъчно пари може да се помогне и по друг начин. Евтини почивки за научните работници и семействата им, даване на плодородна земя за обработване на желаещите и семействата им и пр. Има ли желание и начини на помощ ще се намерят, но е Очевидно, че НЯМА никакво желание.

Едно време имаше скромни хижи и хотелчета, където за символична сума можеше да си починеш или да поработиш:) Сега явно вече ги няма. Едно време ни даваха, който иска, по 1 дк плодородна земя и лозе  (без пари) за нуждите на семейството, сега до колкото знаем земята стои празна, но нищо не се дава..


Гост

#140

2016-09-18 08:18

Съгласен съм с положителните резултати, които биха настъпили ако се увеличи финансовото възнаграждение за придобилите ОНС "доктор". В петицията са посочени важните промени, които биха настъпили. Напълно я подкрепям. Ще я препратя на други колеги. Успех на всички съмишленици!

Гост

#141

2016-09-19 09:02

Подписах петицията защото съм напълно съгласен с нейната идея и съдържание - и в тази насока да бъдем част от
европейските и световни реалности за оценка на интелектуалния труд и достижения!

Гост

#142

2016-09-19 14:04

Подписах я поради крайно мизерните средства, които се отделят за наука и образование ! Ще подкрепя всички инициативи в тази посока. От 1 млрд и 300 млн евро от еврофондовете за Наука и образование за интелигентен растеж сме усвоили само 3 милиона!

Гост

#143

2016-09-19 14:32

За да се създадат по-благоприятни условия за:
- стимулиране и развитие на младите колеги по посока на научното им развитие;
- за да се повиши обществения престиж и статус на младите колеги от всички сфери на науката и образованието;

Гост

#144

2016-09-19 18:14

Защото смятам, че е необходима, обоснована и аргументирана.

Гост

#145

2016-09-20 11:49

Навременна и целесъобразна, за да се защити достойнството на българския учен. Необходимо е да се помисли и за възнаграждението за научна степен "доктор на науките".

Гост

#146

2016-09-23 08:00

В момента докторантските конкурси са престъпен състав, съответстващ на склоняване към проституция.

Гост

#147

2016-09-24 08:59

Доходите в България са много ниски, убийствено ниски. Още повече това се отнася до учените, чиито заплати са смешни с оглед на получения ценз. Тази политика съсипва населението и образованите хора, по-младите от които бягат в чужбина, за чието образование сме платили в България и между другото най-често там се дисквалифицират, тъй като не работят по специалността си. Но когато държавата плаща, трябва да държи сметка за свършената работа, а не да дава стипендии за доктори, които за три години получават 15 000 лв без дори да се отчислят с право на защита. Учените трябва да бъдат поощрявани за резултатите - например за написана статия, книга, патент, нова методика, технология и пр.

Гост

#148

2016-09-24 14:37

''Учените трябва да бъдат поощрявани за резултатите - например за написана статия, книга, патент, нова методика, технология и пр.'' Съгласна. И сега нашите олимпйски медалисти от научните олимпиади получават по 200 лв, за тренерите им (учители) не се знае, може и по-малко, а в същото време олимпйци за 3 място получават по 1000 лв на мес. пожизнена пенсия и още допълнителни пари за метала:) Хубаво, нека получават, но олимпийските медали по физика, математика, химия и пр, нямат ли стойност? Изглежда, че НЕ..И това говори мноого  лошо за сегашното правителство и примитивна  система, на незачитане на духа, образованието, духовните ценности:(


Гост

#149

2016-09-27 10:26

За справедливост!

Гост

#150

2016-09-27 12:34

Защото разликата между учен с докторска и без докторска степен не може да е едно кафе на ден (2 лв). Защото е абсурдно и унизително в институт на БАН чистачката да получава заплата от 420 лв, специалистът с магистърска степен 430 лв, а доцент с 39 год стаж - 670 лв. Защото във века на технологиите е недопустимо образованите хора (та макар и в БАН) да не бъдат зачитани. Защото науката винаги е била движеща сила на прогреса и е в основата на създаване на блага. Защото няма образование и култура без наука. Защото няма просперитет и бъдеще за Родината без образовани и културни хора.