Петиция за правото на качествено образование на децата със СОП

NEka

#51

2015-01-14 09:33

Да спасим правото на качествено образование на децата със СОП!!!


Гост

#52

2015-01-14 12:02

Подкрепям петицията против преструктуриране на ресурсните центрова и желая те да продължат да изпълняват функциите си на държавни обслужващи звена.
11111

#53 ресурсни

2015-01-14 15:04

какви ресурсни центрове помощните училища са мястото на тези деца не можете да разберете че са болни как ще ги сравнявате с нормалните какво ще го излекува този ресурсен център тези центрове са най голямата глупост която може да се измисли излишно харчене на пари не са били прости тези които са измислили помощните училища ама всичко работещо трябва да се унищожи 


Гост

#54

2015-01-14 16:59

Нека не рушим изграденото с много любов и професионализъм!Нека да се научим да градим и обогатяваме с още по-голяма любов,вяра и всеотдайност!

Гост

#55 Re: ресурсни

2015-01-14 17:25

#53: 11111 - ресурсни  

 Хайде първо да прочетете петицията! Дете с дислексия в помощно училище - това ли предлагате? Или високо функционално дете с аутизъм, което на 4 годишна възраст се е научило да чете, да събира и изважда произволно големи числа, да умножава и да дели - и то трябва да посещава помощно училище - така ли? И какво ще правят тези деца там? 


Гост

#56

2015-01-14 21:47

Подкрерпям петицията.

Гост

#57

2015-01-15 07:36

Изцяло подкрепям петицията!Децата наистина се нуждаят от ресурсните учители към регионалните ресурсни центрове, защото в противен случай много от тях няма да получат необходимата помощ за овладяване на минимум знания необходими им в живота.

Гост

#58 Re:

2015-01-15 08:17

#18: -  

 Вие нямате представа от ресурсното подпомагане,не се изказваите некомпетентно.Защото всички колеги от Ресурсните центрове работят със сърцата си не ни обиждайте.Нито сте запознати с нормативните документи,които разрешават правата на децата със СОП.

 

morrena

#59 Re: Re:

2015-01-15 12:36

#21: - Re:  

 Ха-ха, абсолютно вярно- ГОЛЯМА  работа пада!!!! Децата рисуват или редят пъзели, а 3-та "специалисти" са пред компютъра, във Фейсбук или в друг интересен форум..... Само че , не знам доколко сте запознат(а), но такава ГОЛЯМА работа вършат не само "специалистите" по проекта- такава е работата и на колегите им от Рес. цетрове. Защото знаете ли колко  рес.уч-ли имат нормални условия за индивид. работа- обособени и оборудвани к-ти? И как в една килийка, приспособена като кабинет, се събират на "раздумка"3-ма специалисти и още 3 деца?! Т.е.- при условия, напълно идентични с тези, при които работят и "специалистите" по проект.... В тази връзка каква е разликата, че едните "специалисти" са на подчинение на Общината, а другите- на Рес. център?! Абсолютно никаква! Тогава какъв е смисълът за съществуването на тези центрове, освен финансови загуби за заплащане  заплати на още 1 директор ( пом.-директор),  обслужващ персонал,консумативи и пр.?! Изводът е, че съществуването на Рес. центрове, в този им вид, е абсолютно ненужно, неефективно и най- вече- свързано с отклоняване на ГОЛЕМИ финансови средства за сметка на нуждите на децата!!!


Гост

#60

2015-01-15 16:38

Дано обърнат внимание тези, от които зависят нещата. Все пак това е важно за нашите деца!

Гост

#61 Re: Re: Re:

2015-01-15 16:43

#59: morrena - Re: Re:  

 Госпожо/ госпожице, прочетох Вашия коментар и ми стана ясно , че на Вас нищо не Ви е ясно!

Жалко, ако има хора които мислят като Вас.


Гост

#62 Re: Re: Re: Re:

2015-01-15 16:55


Гост

#63 Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от поста по-горе!!!

2015-01-15 17:08

Тя не е виновна, просто толкова и е отредено от бог Тангра!!!! Благодарение на такива злобари се подценява труда на стотици специалисти, отдали всичко от себе си в името на децата със специални образователни потребности!!!! Такива хора не заслужават даже и вашето презрение!!!!! Най-добрия атестат за вашата работа са хилядите усмивки на дечицата, с които работите, доверието и признателността на техните родители!!!Това е най-важно, другото е без значение!!!! Благодарение на такива хора като госпожата, тази държава никога няма да отлепи от дъното!!!Тежко и горко на децата и тяхното бъдеще!!!!


Гост

#64 Само РЦ

2015-01-15 18:23

Пдкрепям Ресурсните центрове, защото не те крадат пари, както казва по-горе "специалистката"! Крадците са Общините, които винаги нямат пари, за каквото и да е било, камо ли за Ресурсни учители. Имате ли представа колко общини има в нашата малка България. В момента Ресурсните центрове са 28, има 28 директора, но когато РЦ минат към общините познайте колко Директори и пом. директори ще има. Лапачи на големи заплати! Директорите ще бъдат повече от специалистите, и може би Вие г-жо или г-не сте от тези, които си мислят, че работното им място е осигурено, защото са човек на някой, и може би говорите така за хората, които работят и дават всичко от себе си от собствен опит!!!! Много сте запозната с работата на ресурсните учители, или има една българска поговорка "Гузен негонен бяга"! Дали Директора при който работите ще Ви назначи, ако трябва той да Ви дава заплатата! Запитайте се и как ще Ви погледнат общообразователните учители, когато им бръкнете в кацата с меда!?!

Твърдо за съм за Ресурсните центрове! 


Гост

#65

2015-01-15 19:23

Децата имат нужда да бъдат приобщени и приети от обществото.За тази цел имат нужда от квалифицирани преподаватели
morrena

#66 Re: Re: Re: Re:

2015-01-16 08:18

#61: - Re: Re: Re:  

 Ооооо,напротив, не знаете колко много съм наясно,даже!!!!! Ако хората, които мислят като мен са повече, няма да се осакатяват деца, които имат нужда от всичко друго ,но не и от това, което вие им "давате"!

morrena

#67 Re: Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от поста по-горе!!!

2015-01-16 09:09

#63: - Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от поста по-горе!!!  

Голяма пропаганда!!! Няма как да не стане ясно, че със зъби и нокти драпате за синекурската си работица- този "манифест" не е написан от родител! И как, моля, разбрахте, че съм "нещастна женица" и "злобар"( пази, Боже, от уч-л, който ползва в речника си подобни обидни епитети)?! Или вие, "специалистите"от Рес. центрове така наричате и с такъв "благороден и професионален" поглед гледате на родителите на деца със СОП?! Е, много жалко- но не за мен и други като мен, а за вас и цялата ви гилдия!!!! Наистина тежко и горко на децата и бъдещето им! Хммммм, Бог Тангра, казвате.....Но в случая е по-уместно да говорим за Бог Шуриле (щом сте решили да намесваме и Боговете),защото, твърди се, той е създал видимия свят и човека... А това, което съм написала, съм го виждала със собствените си очи и е видимо не само за мен. Апроро, не знам- с Божията или без неговата намеса, но моето дете категорично ОТКАЗВА работа с рес. уч-л и пр."специалисти"- не с усмивчица, а със сълзи на очи! Защо ли?!!!

morrena

#68 Re: Само РЦ

2015-01-16 10:14

#64: - Само РЦ 

 Драги гост! Страхотен психологически профил сте направил(а) на човек, когото не познавате!! Тежко на децата ни с такива "специалисти"! Психолог, или рес.уч-л, все пак тр.добре да владеете тази "материя", за да се осмелявате да го направите и в публичното пространство. Ако не сте директор, няма как да знаете дали се крадат, или не се крадат пари, аз също не го твърдя. Ако изобщо правите разлика м/у съдържанието на 2-та глагола-"крадат"(както сте писали) и "отклоняват"- както аз съм посочила.И много правилно (за разлика от порядъчното изобилие от правописни грешки) сте сложил(а) думата "специалист" в кавички- аз не съм специалист и както посочих в другата си дуплика- не драпам за нищоправенето ви....Нито съм гузна, нито съм се втурнала да бягам- ако това, което излагам като факти, ви притеснява, то в този случай поговорката се отнася точно за вас.Изобщо нямам интерс ,  не броя Общините и броя на евентуалните директори и "лапачи"- моите приоритети са други. И въобще не ми пука как ще се осъществи  тази децентрализация- има си много по- компетентни хора за това, аз само направих паралел м/у рес.уч-ли и др. специалисти, подчинени на Общините и тези, подчинени на Рес. центрове. И пак ще потвърдя- разлика м/у едните и другите НЯМА- нито в условията на труд, нито по отношение на квалификацията. А за мен, и за други като мен, това е важно,но е важно и това, че средствата за вашите заплати и издръжката на центровете ви са ОГРОМНИ, а те са предназначени преди всичко за децата! Няма как да прогнозираме дали тези средства ще са повече, или по-малко, ако специалистите минат към Общините, защото не знаем какъв ще е моделът на управление, заплащането ви и пр. Това не ме касае, за разлка от вашата лична заинтересованост! Аз искам детето ми да получава това, което му се ПОЛАГА, да не се разпиляват излишни средства, а как ще стане.... и вие, като голям "специалист" няма как да знаете!!!


Гост

#69

2015-01-16 14:39

А Вие откъде-накъде си позволявяте да правите подобни профили на специалистите, работащи с тези деца? Да не би да ги познавате всичките? Кога успяхте да наблюдавате тяхната работа и постигнатите резултати от нея? Дълбоко уважение към всички родители на деца с проблеми в развититието, но за първи път срещам коментар от тъкъв, което ме навежда на друго мнение! Мислех, че родители и специалисти са от едната страна на бариерата и се подкрепят взаимно в името на децата, а също така, че тези коментари идват от разни измислени НПО-та и внедрените там изпълнители, целящи да доразрушат всичко, градено с толкова усилия и време! Няма никакво разумно обяснение един родител да плюе върху усилията на хората, работещи и подкрепящи собственото му дете и единствени на този етап, отстоявайки правото му на равен достъп до качествено обучение....

И във връзка с изложеното по-горе -   Няма как да прогнозираме дали тези средства ще са повече, или по-малко, ако специалистите минат към Общините, защото не знаем какъв ще е моделът на управление, заплащането ви и пр. Това не ме касае, за разлка от вашата лична заинтересованост!

Ами ако сте наистина толкова заинтересована за по-доброто бъдеще на децата, то поне отделете малко време и се запознайте с това ,,светлото" бъдеще, което ни очаква с този ,,Нов" закон! И понеже Вие не знаете и сте в голямо междучасие, то Ние сме много наясно и в час! Какъв модел, какви специалисти очаквате? Общините поемат такава функция само при добра воля, ако пожелаят това или имат съответната финансова възможност, въпреки тяхното добро намерение и желание! И най-важно е, че никой не може да ги задължи да го направят по закон. Вие сигурно живеете в голяма и богата община-дай боже всеки му! Може би пък вашият кмет реши, та назначи проформа един, двама такива специалисти. В този ред на мисли естествено идва и болезнения въпрос, касаещ стотици родители и деца, а той е: Какво правят малките и отдалечени общини, едвам свързващи годишния бюджет? Та това е последната им грижа! Четете бре хора, питайте! Какво искат да сътворят тези ,,велики" законотворци, защото утре ще е прекалено късно вече!

 

morrena

#70 Re:

2015-01-16 17:00

#69: -  

Ами "откъдето-накъдето"и вие си позволихте да правите такива.....А вие защо така "подскачате", ако сте добър специалист и срещате взаимност, подкрепа и разбиране от родителите? Бъдете сигурен(на), че добрите специалисти (аз лично в това понятие не включвам псевдоспециалистите с краткосрочен курс на преквалификация- за мен тези курсове са несериозни, незадълбочени и комерсиални) ще бъдат оценени и на областно, и на общинско ниво, така че ако сте такъв(а), нямате повод за притеснения. Да, принципно е така- би трябвало да сме от "едната страна на барикадата" ...Ако наблюденията ми и тези на детето, както и на други родители и деца не бяха коренно противоположни на това, в  което много разпалено се опитвате да ме убедите. Освен това няма как  да ми "вмените" признателност към хора, чието поведение, методи на работа и отношение към родителите и децата по- скоро предизвикват  недоумение и множество въпроси. Примерно"откъде е спуснат този парашутист", "чие протеже е" и подобни... Защото, нали сте наясно, че в едно ОУ няма как да назначат историк на мястото на математик, примерно- ами така стоят нещата и във вашите центрове. Няма човек, който е в състояние да ме убеди, че ако с детето ми работи зооинженер с преквалификации, чийто пед. стаж "стартира" с откриването на Рес. центрове,  той е в състояние да се справи с нелеката (признавам) работа на ефективно действащ специалист(без кавички)! И ако вие ми кажете, че във вашия център няма такива (не непременно зооинженери, разбира се), просто няма да ви повярвам.И да, наистина имам по-мащабен поглед в/у дейността,която се извършва в Рес.центрове, както и за болшинството от лицата, назначени в тях- без значение от каква позиция.И не се вкарвайте в параноични предположения за "НПО и внедрени изпълнители"- бъдете сигурен(а), че ако моето дете получаваше това, което се очаква от това т.нар."ресурсно подпомагане", нямаше да "оплювам", а щях без никакви задръжки, абсолютно спонтанно да изразя голямата си благодарност!!! Не се съмнявайте, че съм изчела всичката информация относно "новия закон"- само че не само аз съм в "голямо междучасие", и вие, и много други хора, "не са в час".....защото все още нищо не е ясно за никого! Но би трябвало да знаете- всеки родител очаква нещо по- добро и след като е твърдо убеден в неефикасността на големите очквания от Ресурсните центрове и добрите специалисти, не му остава нищо друго,освен да се надява на по-ефикасен модел на обучение, възпитание и интегриране на детето му!!!!

Кристина Николаева

#71 Re: Re: Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от поста по-гор

2015-01-16 18:36

#67: morrena - Re: Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от поста по-горе!!! 

 Напротив, този "манифест" е написан от мен - майка на две деца, едното от които е с аутизъм. А вие каква сте? Цял ден гризете петицията .... Чудно ми е, как родител на дете със специални нужди разполага с толкова свободно време? 
И страно, но ресурсната на сина ми не е зоолог, ще ви разочаровам - логопед е. И сина ми я обича, и се радва като я види. Сълзите в очите му се появяват при приключването на часа му с нея. Виж ти какво разминаване!


Гост

#72

2015-01-16 19:21

Здравейте отново! Нямам нищо против да поспорим-уважавам собственото Ви мнение и изводи, които сте извадили според впечатленията си от работата с вашето дете, но нека всяка дискусия тук не се превръща във вид атака срещу когото и да било. Всички участници в този процес от години са подложени на непрекъснато напрежение, свързано с нобмислени реформи във всяка сфера. Всички политици напоследък се упражняват в това, как по-трудно да се случват нещата за всички. Слагат всевъзможни бариери спрямо правата на децата за лични асистенти, орязват възможности за рехабилитация и тяхната продължителност, услуги  и т.н и т.н. да не изброявам, че мога да пиша с часове! Функцията на ресурсните центрове е подкрепяща и винаги е била такава! Нама други учители с по-голям брой часове от ресурсните специалисти. Очакванията на родителите в повечето случаи са огромни и с право. Всеки родител иска най-доброто за своето дете, въпреки неговите възможности и способности. Ресурсните специалисти също са живи хора с мотивация, характерна за всички работещи в тая сфера, със своите плюсове и минуси. Никой тук не скача, никого не защитава разпалено и в нищо не иска да Ви убеждава, но с това, което сте написали, няма как някой да се съгласи.

Нямам представа кой Ресурсен център визирате, но за първи път чувам такова нещо! Хора с няколко месечни курсове - това звучи много несериозно и невероятно! Чували сме, че има недостиг на такива специалисти в страната и то доста, но това пък сигурно са логопеди, които имат специалност и нужните умения да работят като ресурсни учители-може би тях имате в предвид. Същите са не по-малко мотивирани от своите колеги. В нашия Ресурсен център със сигурност няма такива, за които споменавате и няма как да има. Всички наши специалисити са със съответното образование и с дългогодишен стаж в сферата, доказали се многократно със своята работа и подкрепени напълно от страна на родителите. Какви по-добри специалисти можем да осигурим за децата от самите тях! Съгласявам се ако има такива назначени псевдоспециалисти, но аз такъв не познавам-поне при нас такива няма. И вместо тия хора да се зачеркнат с лека ръка и да предполагаме, дали утре ще бъде създаден някакъв си център, с неясни функции и статут-какво по-лесно и елементарно е към сегашните да се подберат и назначат допълнителни такива и да се намали по-този начин броя на децата в групите. Всички родители искат повече часове за децата си -това е начина. В цял свят грижата за децата е грижа на държавата-кой ще ме убеди в противното? Няма как да стане-стане ли ще си говорим постфактум за последиците.

И ни-най малко се притеснявам за работата си. Имам над двадесет години отдадени на дейността си, пълно доверие от страна на родители и тяхната безрезервна подкрепа, същото се отнася и за моите колеги и затова сме болезнено чувствителни към всякакви непремерени, безпочвени и неоснователни нападки към нашата работа!

Нека бъдем обективни, безпристрастни и да уважаваме работата на хората на които сме поверили децата си!

 


Гост

#73

2015-01-16 19:37

Поздравления, Кристина за позицията и подкрепата!!!

 

morrena

#74 Re: Re: Re: Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от поста по

2015-01-16 19:49

#71: Кристина Николаева - Re: Re: Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от поста по-гор 

 Като прочетете по- горния ми пост, ще получите отговор на зададените въпроси. Радвайте се, че сте извадили късмет с рес.си учител- специалист, но ви уверявам, че ако не беше логопед, а някакъв въображаем "специалист", реакцията ви щеше да е по- остра и от моята. Защото вие сте спокойна, че детето ви плаче след раздялата си с учителката, а моето- преди и по време на срещата си с нея, което натоварва и него,и мен. Не разбирам "чуденката" ви относно свободното ми време, намирам я за неуместна и не мисля да я коментирам.Само не се опитвайте да ми припишете липса на грижи и внимание към него, това е най- лесно....и не е истина, но не мисля да давам отчет за това как планирам и организирам деня си!

Кристина Николаева

#75 Re: Re: Re: Re: Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от пост

2015-01-16 20:20

#74: morrena - Re: Re: Re: Приятели,не обръщайте внимание на безумните коментари на тая нещастна женица от поста по 

 Всъщност се питах дали наистина се родител на дете със специални потребности, или само се представяте за такава?