Срещу избиването на делфини по българското Черноморие

До Народното събрание на Република България

До Министерския съвет на Република България

До Министъра на околната среда и водите

До Министъра на вътрешните работи

 

ПОДПИСКА

 

Срещу избиването на делфини по българското Черноморие

 

Ние, гражданите на Република България, изказваме своето възмущение по повод случаите на убийства на делфини по българското Черноморие.

Екземплярите от сем. Делфинови – Delphinus delphis и Tursiops truncatus са защитен вид според Приложение № 3 към чл. 37 от Закона за биологично разнообразие на Република България. Те са вписани в Червената книга. Убиването на делфини е незаконно спрямо чл. 37 от горепосочения закон и подлежи на наказание съгласно разпоредбите на чл. 278д от Наказателния кодекс.

Версията за самоубийство на животните е просто нелепа предвид многобройните рани по телата им – няма как делфин да се самонамушка на рибарски куки няколко пъти!

Настояваме:

  1. Двата доказани случая на убийства на делфини да бъдат обстойно разследвани и данните от аутопсията да бъдат оповестени публично.
  2. Ако органите, извършили аутопсията на животните, на място са действали неправомерно на терен и по начин, който не позволява професионална експертиза и документиране на реалните обстоятелства около смъртта на двата делфина, то извършилите на аутопсията да понесат дисциплинарни наказания.
  3. Незабавно сезиране на съответните институции и повдигане на обвинения срещу неизвестни извършители, ако има и най-малко съмнение, че животните са убити по насилствен начин.
  4. Строго спазване на приетите и отлагани с години поправки в Наказателния кодекс, инкримиращи особената жестокост към животните. Тези поправки бяха отлагани с години, поставяйки България в унизителното положение на Европейска страна, толерираща варварщината и търпяща хора с агресивно поведение, което застрашава не само представителите на фауната, но и самите граждани.

Като граждани на България очакваме институциите в страната да не пренебрегват с лека ръка подобни случаи и да се погрижат извършителите да понесат отговорност с цялата тежест на закона.