Открито писмо до премиера Борисов за Морската градина на Варна

Открито писмо

 

До г-н Министър председателя на Република България

 

Уважаеми г-н Борисов,

 

Една от първите ви заповеди след спечлването на изборите за кмет на гр. София през 2007 г. бе категоричната забрана да се издават заповеди за стоителство на зелени площи – независимо от това дали са включени официално в градоустройствения план на града или не. Тогава мнозина строителни предприемачи протестираха, но гражданите на София ви бяха благодарни за възможността да съхранят своите паркове и квартални градинки от лавината бетон, изсипваща се върху тях.

 

Когато бяхте лидер на опозиционната партия ГЕРБ срещу тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ вие категорично се противопоставихте на арогантното заобикаляне на закона при т.нар. “заменки”, където приближени на властта крупни бизнесмени и главатари на организираната престъпност придобиха огромни парцели в непосредствена близост до брега на Черно море срещу нискокачествени и евтини парцели във вътрешността на страната. Не съществува официална информация за това дали правителството на ГЕРБ е успяло да върне назад поне някои от тези корупционни сделки за “заменки”, но преди няколко месеца държавните органи премахнаха незаконата постройка на т.нар. “Златна перла” край село Варвара.

 

Припомняме ви тези ваши позиции, защото с недоумение наблюдаваме вашето мълчание – и дори сътрудничество с властите на гр. Варна в подкрепа на най-крупната злоупотреба с публична държавна собственост – “заменката” край бреговете на Черно море – в опита да се превърнат над 60 на сто от Морската градина на гр. Варна в зона за частно застрояване чрез поредица хитроумни заобикаляния на закона и Конституцията на Република България.

 

Нека преди всичко ви припомним, че вашето правителство доброволно се отказа от своята отговорност да поддържа тази голяма част от Морската градина в статута й на публична държавна собственост и взе решение да я предостави в разпореждане на община Варна. С този акт бяха открити почти неограничени възможности за застрояване на парцели на територията на парка – първоначално под маската на сгради с обществено предназначение, а фактически на сгради с частно и бизнсес предназначение. Самата община на гр. Варна хитроумно преименува парка Морска градина в две части – т.нар. “историческа част” и голямата, северна паркова площ над Зоологическата градина се превърна в “местност “Салтанат”[1]. В продължение на години целенасочено се спъва включването на цялостната територия на Морската градина – до местност Почивка и дори до Евксиноград, както е по първоначалния план за изграждане на градината – в градоустройствения план на града, за да се поддържа нерегулирания статут на тази паркова зона. В резултат стана възможно към парка да се предявят реституционни претенции – нещо, което нямаше да е възможно по закон, ако парка бе включен в градския план. Можете ли да си представите реституиране на Борисовата градина в София? Как биха погледнали софиянци на подобна претенция за реституция? Във Варна обаче това може да се случи. Варна може да понесе всяко безобразие, което несменяемата общинска олигархия реши да наложи върху хората и града. Защо е така?

 

За мнозина външни наблюдатели е странно, че Варна вече четвърти мандат се управлява от един кмет – г-н Кирил Йорданов, който сменя партиите, чрез които идва на власт, но не и кметското кресло. Тази странна за един голям и динамичен град ситуация се обяснява с факта, че от доста години една бизнес групировка – небезизвестната ТИМ – успя да постави под своя контрол практически всичко ценно като бизнес и като територия в рамките на града. ТИМ владее чрез дългосрочна концесия на символична цена цялата брегова ивица – повече от 5 км. – в рамките на града. Всеки, който иска да упражнява макар и минимална делова дейност край морето трабва да плаща данък на ТИМ – тоаи данък е висок, никак не е символичен. Конституцията на Република България изрично гарантира статут на публична държавна собственост на първите 100 м. от брега на морето навътре в сушата. Това не попречи на ТИМ да си осигури фактическата собственост върху т.нар. Алея Първа – зоната по Конституция, която посочихме по-горе – в рамките на града, практически върху цялата градска брегова зона. Днес там се строи – строят се хотели, казина, увеселителни заведения, като се унищожават безвъзвратно големи площи от природния парк на Морската градина.

 

Но за ТИМ и нейната общинска администрация Алея Първа се оказа недостатъчна. Те пожелаха да придобият и голямата част от територията на самата Морска градина над ската на морския бряг, за да я превърнат в луксозен квартал с частни резиденции и хотели за ноите богаташи на Варна и на България. Вече повече от 10 години без всякакво законно основание в Морската градина между Акациите и Почивка никнат нови сгради, вили, хотели и резиденции, изтласкващи парковите площи и гражданите на Варна от достъп до зеленина и море. ТИМ и общинската олигархия газят обществения интерес за съхраняване на единствения парк в града с арогантността на феодали. Всъщност те наистина са феодали. Протестите на гражданите срещу Алея Първа потънаха в заплахи за саморазправа, подкупи и заговори за омърсяване на гражданските активисти, дръзнали да се противопоставят на групитовката ТИМ и нейната общинска прислуга. Днес на дневен ред е грабежа върху белите дробове на Варна – Морската градина. Отново се използват лъжи, заплахи, трикове за заобикаляне на закона и пряко погазване на закона. Как е възможно в една страна – член на ЕС областният управител на Варна да издаде заповед, упълномощаваща частна фирма от групировката ТИМ да бъде официален представител на държавата при разпореждане с приморските територии на града? Ние ще отправим официално запитване до ЕК по този въпрос.

 

Уважаеми г-н Министър-председател, Морската градина на Варна освен единствен парк и зелена зона в града е също и исторчески паметник. В годините след Освобождението на България чехът Антон Новак създава този парк като уникална ботаническа колекция. Растителното разнообразие в Морската градина е несравнимо с всяка друга паркова или зелена зона в България. Този парк трябва да се поддържа в качеството му на национална ценност за България, а не да се руши в полза на алчни интереси и примитивни амбиции за частно завладяване на публична държавна собственост. Години наред в България само се руши. Ваша отговорност е да кажете “Стига!” “Не” на по-нататъшното разрушение на нацията, на нейната история, на нейната култура и колективна памет. Ваше задължение е да спасите нацоналния паметник на историята и културата – Морската градина в град Варна. Срамота е един чужденец – чехът Антон Новак да създаде този красив, уникален парк, а българи, начело с българската държава да го разрушат и да се погаврят с него! Ваше задължение е да защитите закона – против премахването на единствената зелена паркова площ във  Варна - град, който се задъхва от десетилетия безумно частно строителство върху обществена собственост – върху детски площадки, квартални градинки, междублокови пространства.

 

Ние си даваме сметка, че за да защитите обществения, националния интерес, вие трябва да влезете в спор с групировката ТИМ, с нейната общинска прислуга, с технте арогантни претенции да притежават всичко ценно на територията на гр. Варна. Но наистина си струва да направите това – въпреки рисковете! Първо, защото това е ваше задължение, ваша отговорност – да защитите обществения интерес. И второ, защото търпението на гражданите – и във Варна, и в България има край. Нямате полза – нито вие, нито ГЕРБ – от това гражданите да ви смятат за лобисти на ТИМ. Варна е особен град - тих, кротък, търпелив, дори по-търпелив от много търпелива България. Но в един момент търпението прелива и хората казват категорично “НЕ” на безобразното статукво. От Варна тръгна сривът на СДС и Иван Костов през 1999 г. От Варна тръгна необратимото разочарование от Симеон Сакскобургготски и неговото управление. Ние очакваме от вас да изберете правилната страна в спора за Морската градина – страната на гражданите, страната на националния интерес. Необходимо е да се направи следното:

 

Първо, цялата територия на Морската градина – от вълнолома до Почивка – да се върне в статут на публична държавна собственост.

 

Второ, цялата територия на Морската градина – от вълнолома до Почивка – незабавно да се включи като паркова зона без право на промяна на предназначението й в градоустройствения план на Варна.

 

Трето, всички легитимни реституционни претенции за парцели на територията на Морската градина – от вълнолома до Почивка – да бъдат третирани според закона, според който собствениците на имоти подлежащи на реституция в територии с променено предназначчение или в паркови зони да бъдат компенсирани с други имоти със сравнимо качество.

 

Уважаеми г-н Министър-председател, нека в заключение още веднъж подчертаем нашето убеждение, че оценката за един политик и за един държавник – както оценката в текущата политика, така и оценката на историята – се определя от неговата решимост да служи на обществения, на националния интерес. Ние сме в очакване на вашите решения за Морската градина на Варна.

 

 [1] “Салтанат” – на турски “богатство”, т.е. – местност за богати хора, за новобогаташи.