Дa се отмени НВО за 10-и клас, 2020/2021 година.

За 2020/2021 година.

 Петицията е срещу външното оценяване в 10 клас.

    Това е инициатива за изразяване на гражданската позиция около изпита, който трябва да се проведе за първи път тази година. Искаме дa се отмени НВО за 10-ти клас, тъй като не стига време за подготовка нито вкъщи, нито в електронна среда, нито в covid средата в училище с маски и шлемове, защото ни беше трудно да чуваме госпожите, когато обясняваха и ни преподаваха уроците с тези предпазни средства.
 
Желанието за тази петиция възникна и се породи от усещането за недостатъчната ни подготовка за тази матура. От извънредното положение и трудното за мнозина онлайн обучение от вкъщи.  Мислим, че не сме изучили достатъчно добре материала. До скоро нямахме никаква представа, за материалът, който ще се включи, предвид епидемията. Тези матури спокойно можеха да са по желание за учениците, които ще продължат своето образование в 11 и 12 клас, това е мнението и на повечето учители. За останалите нека да са задължителни.
 
  Учениците, учителите и директорите не са запознати с:
1. Материалът, който ще се включи предвид епидемията.
2. С допълнителния стрес за учениците, които имат матури в 4,7 и 12 клас, а вече и в 10 клас.
3. С въпроса, защо тези изпити са задължителни за децата, които ще продължат своето образование в 11 и 12 клас. 
 
 
    Поради стеклите се обстоятелства, около COVID-19, нашето мнение е , че матурите би трябвало да бъдат отменени, поради липса на гаранция за здравето на всички ученици, учители и техните семейства, както и за да бъде избегнато влошаване на епидемичната обстановка в България. Всякаква изпитна дейност трябва да бъде отменена или отложена.  
  Вече бяхме в училище при условия за спазване на противоепидемичните мерки, но повечето от нас видяхме, че не е това което ни обяснявате по телевизията! Бяхте казали, че трябва да седим на отделни чинове сами, но училищата не разполагат с достатъчно чинове и столове, за да ни ги осигурят. Да седим през един лакът не може да се равнява на 2 метра разстояние. Дори да ни върнете само в деня на провеждане на изпитите при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки, което не вярваме да стане поради простата причина, че училищата не са предвидени за такива разстояния един от друг.
Можем да Ви дадем и друг пример за това, като например училищните ни стълбища разделени само с една лента на земята, която ни се вижда излишна. В училище дори дезифектантите и сапуна не са достатъчни. Не можете да ни гарантирате, че няма да има заразени или да има приносители на заразата. Вече имаме, както болни учители така и ученици и изолирани класове. Докато още върлува коронавируса събирането ни на едно място е рисково за здравето ни, така и за учителите и семействата ни.   
 
 Как ще бъде организирано провеждането на матурите? Ето това е въпрос, който притеснява всички -  ученици, родители, учители, и директори на училища. Защото тук става дума за сигурност. Няма гаранция, че здравето и живота на всички нас няма да е подложено на риск.
 

ДО Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

УВАЖАЕМИ Г-Н ВЪЛЧЕВ,  

   Смятаме, че дори това че сме в онлайн среда не е съобразено с нас, защото все пак ние си плащаме интернета, тока, парното и водата, които са ни е необходими за онлайн обучението. Не помислихте за социално слабите семейства, на които им отказахте  всякви помощи с непосилните си изисквания. Не отложихте дори данъците им. Мойте родители са безработни от преди карантината и заради  непрекъснатото затваряне не могат да си намерят работа, а не им дадохте да вземат дори помощи, като и двамата ми родители са без никакви пари и помощи и са в къщи да обучават децата си. Сега вършат и работата на учителите , безплатно. Единият ми родител е с хипертония и исхемична болест на сърцето - 64% инвалид, което е особено опасно да се зарази с ковид 19.  

131896641_405334587254473_9155252810588688730_n.jpg

Това са единствените доходи на четиричленно ми семейство.

Относно едничката ни надежда за някаква социална помощ -  Изпратихте ни отказ по пощата.

131277644_217024163230081_3839530527689284888_n.jpg

   Искаме да Ви попитаме, защо смятате, че децата над 14-годишна възраст не заслужават подпомагане? Нима смятате, че ние не сме деца? Нали все пак учим в едно училище и все още се образоваме? Когато давате помощи, давайте ги за всички нуждаещи се. Много малко са хората, които отговарят на безумните критерии, които социалното министерство е недомислило и е определило, а нуждаещите са много. Без работа и доходи как да живеят хората и да се грижат за децата си, а сметките за битовите ни нужди продължават да ни притискат всеки месец? Къде е държавата, за кого се грижи? Не и за гражданите си! Плащаме данъци имаме отговорности, но права на достоен живот нямаме!  

   Призовавам всеки, който смята, че отмяната на матурите е правилната мярка, да даде своя подпис, защото излагането на толкова много хора на риск е нередно, след като и други варианти са възможни.

   Подпишете се на петицията, против връщането на учениците в класните стаи и за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година. Ученици, подпишете се ако не искате пак да се стресирате и притеснявате за новата матура, която ни придстой и от която не виждате никакъв смисъл. Ще се постарая това да стигни до повечи хора и до социалните медии!  Приятен ден на всички и вярвам, че заедно можем да отменим безмислените матури след 10 клас. Надявам се на вашата подкрепа!

   Подписката е подкрепена от челновете на Фейсбук групата: „Отменете матурите за 10-ти клас!!!!“ Тя има около 5,658 хил. членове и стават все повече всеки ден.

    Вярваме, че ще премислите отново за матурите! Все пак това не е само от наш интерес, това и от ваш, защото вече нямате достатъчно болнични легла и лекари за ковид отделенията.  


Отменете матурите за 10ти клас!!!!    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Отменете матурите за 10ти клас!!!! да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...