Сигнал от родителите на ученици от НАЧАЛЕН ЕТАП в НСУ „СОФИЯ“

Свържете се с автора на петицията

Входиране на сигнала и подписите от петицията в у-щето и разговор с г-н Цветанов и г-жа Апостолова.

2023-02-18 15:25:52

Здравейте, мили родители!

На 10.02 бе проведена среща с г-н Цветанов и г-жа Апостолова по повод петицията.

По време на разговора засегнахме няколко теми, които ще изложа накратко:  

Информация, която предоставиха г-н Цветанов и г-жа Апостолова:

  •  Училището е правило ремонт на тоалетните преди 5-6 години. В този ремонт са включили смяна на плочките, сложени са седящи тоалетни на мястото на старите клекала, подмяна  на тръбите и на плочките, прекарана е топла вода.
  • Графика на почистване се спазва, както е по правилник – след всяко междучасие.
  • Преди междусрочната ваканция е направена инспекция на механизмите за пускане на водата – счупените са подменени.
  • Вратите на клетките не се затварят от съображения за сигурност, за да не рискуват да се заключи някое дете вътре и да не може да излезе.
  • Не подсигуряват хартия за подсушаване на ръцете, за да не я пускат децата в тоалетните – вместо това се очаква всеки клас да си има организация и да си имат хартия за ръцете в класните стаи

По време на разговора помолиха да комуникираме с останалите родители и децата някои теми:

  • Да говорим с децата, да не пускат в тоалетните мокри кърпички – вече са имали запушени тоалетни поради тази причина. 
  • Да говорим повече с децата да не забравят да си пускат водата след всяко ползване на тоалетната.

Обяснение от страна на училището за наблюдаваното от децата състояние на тоалетните:

  • Всяка година първите няколко месеца тоалетните са в по-лошо състояние, защото новите деца(първи клас) идват с не добре установени навици – доста често забравят да си пуснат водата и т.н. И тъй като децата от начален курс които са на един етаж ползват заедно с първи клас тоалетните – често се случва да намират тоалетната във вече лошо състояние. 
    • В тази връзка бе предложено на училището да помислят за някаква кампания при започването на първи клас, в която им обръщат специално внимание на тези проблемни точки. Да прави са, че всеки родител трябва да напомня на детето си, но всички деца се събират в училище – там е сборната точка, в която такъв разговор би бил най-ефективен.  

Наблюденията ми са, че след като от училището са разбрали за петицията(знаеха поне няколко седмици преди да бъде входирана официално) са обърнали повече внимание на контрола на почистването – аз питам всеки ден моето дете дали минал през тоалетната и в какво състояние е била – от както са се върнали след ваканцията определено има разлика в отговорите и хигиената чувствително се е подобрила.

Какво още може да се подобри (освен вече подобрения контрол на почистването след всяко междучасие, който се надяваме да продължи и занапред):

  • Да има кошчета в тоалетните – няма как да искаме от децата да не си пускат салфетки, кърпички и др. в тоалетните, като не са им осигурени кошчета.
  • Може да се сложат духалки за изсушаване на ръцете.
  • Може да се зарежда тоалетна хартия в тоалетните – няколко къса тоелатна хартия няма да доведат до проблем, докато носните кърпички и салфетки, които родителите можем да осигурим на децата в раниците са доста по-трудно разградими и всъщност могат да предизвикат запушвания.
  • Да се създаде училищна организация за първите месеци на учебната година за предучилищната група и за първи клас, в която на децата ще им бъде показано какви ресурси има в тоалетните, какви материали да не си позволяват да пускат в тоалетните – може и указателни табели да се сложат, както и системно напомняне през първите месеци в новата за децата училищна институция да не забравят да пазат чистота.

 

 


Родителите на ученици от Начален етап в НСУ „София“



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...