За Правото на Стопанисване на Мощанската Къща, Вароша, Благоевград

Мощанска къща и нейната стопанка ви молят за подкрепа!

2020 година Мощанската къща отваря врати като училище за мода и остава отворена за участници в занаятията и събитията протичащи вътре, както и за всички останали жители и гости на града. В нея се провеждат курсове по шиене, кроене, плетене, тъкане, бизнес, рециклиране. Става дом на много клубове по интереси, като Литературен клуб "Порив". Отваря първото co-working пространството в града; става първо изложбено място за десетки артисти, които тепърва започват своя път. Става домакин на много писатели, които да представят творчеството си. Става снимачна площадка на няколко пълнометражни, късометражни и учебни продукции; става място за репетиции на различни артисти. Става пръв помощник, партньор и дори трамплин за развитие на стотици хора от 2020 година насам.

Дейността протекла в Мощанска къща от 2020 година насам е неизброима!

Преди 2020 година къщата е била склад и се е използвала с много малка заетост, почасово и частично и само от конкретни групи деца, за които условията в къшата със сигурностне са отговаряли. Състоянието и' беше окаяно, с течове от дограмата и дори липсващи прозорци, с нетретирани подови настилки, които след ръчно шкурене се оказаха в приятен дървен, а не в черен цвят.

Сега къщата е приветлива, активна с всичките си пространства, всеки пожелал да я посети го прави и остава очарован от топлото посрещане и създадения уют. Все пак, това е най-старата къща в Благоевград и е архитектурен исторически паметник на културата, редно е хората от и в Благоевград да имат достъп до нея за да могат заедно с всички дейности развиващи се вътре, да я оценят и да я запазят във времето, да разкажат за нея, да доведат децата си и така да съхраним по най-човечния и мил начин нашето минало, за да градим светло и красиво бъдеще!

Предишният наемател на къщата беше ЦЛТРДБ, чиято директорка, по напълно неверен доклад сигнализира, че в къщата няма дейност и си я иска обратно по неконкретизирани, евентуални нужди за дейностите си, които дори и да се случат, ще оставтя къщата затворена за гражданите и гостите на града. Кметът на Благоевград, Илко Стоянов, без да провери истинността на предоставената му информация, агитира Общински съвет Благоевград да гласува за предсрочното прекратяване на активния договор за наем за къщата с Надежда Андонова, която града и страната вече разпознават като Стопанката на Мощанската къща.

Казусът е в ръцете на Върховен Съд, но въпреки това, е издадена заповед от кмета Илко Стоянов за изземване на имота на 20.09.2023, независимо от всичко. Освен че това спира културната дейност в Мощанската къща, поставя учебните активности под много голяма заплаха, защото те са свързани с техника и оборудване, които не могат да се местят лесно и бързо и които могат да бъдат компроментирани и повредени при непланирано местене, а в момента са инсталирани, настроени и готови да помагат развитието на новите жадни за знания и опит хора.

С тази подписка целим да покажем, че обществото не е съгласно с неправдата, с грозната злоупотреба и с репресията върху малкия, оцеляващ въпреки тези условия бизнес. С тази подписка целим да покажем, че ни пука. Не е правилно когато гражданите вземат поредното оставено на произвола място и го подобрят, то да бъде мигновенно изискано обратно, за да бъде отново оставено на произвола!

За Мощанската къща се грижи вече почти 4-та година Надежда Андонова, разбира се с помощта на всички вдъхновени от прекрасната енергия създадена в къщата от 2020 година насам хора! Договорът за наем изтича през октомври 2024 и поне до тогава искаме да гарантираме доброто съществуване на тази така ценна и красива къща и тя да продължи да бъде дом на културата, знанието и вдъхновението!

Надежда Андонова, Стопанката на Мощанската къща    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Надежда Андонова, Стопанката на Мощанската къща да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.