Да върнем истинския достъп на журналистите и обществеността до парламента

От 1 септември Народното събрание започна работа в сградата на стария Партиен дом. На практика журналистите са напълно отделени от депутатите, поставени са червени въженца, зад които журналистите не могат да пристъпват, а депутатите свободно се разхождат. 

Журналистите нямат свободен достъп до депутатите, единственият начин да разговарят с някого е да имат предварителна уговорка с някой "по-благосклонен" народен представител или пиар. 

372003934_724983256027931_4801314465720811651_n.jpg

Това е нова и неприемлива практика, надминаваща и предишния модел на управление на политика - нула прозрачност, срещи на тъмно, удобни журналисти. Политиците трябва да си спомнят, че на тях им е нужно да бъдат отразени, за да стигнат до хората, от които са избрани. 

B07FCC28-2DF1-4DED-BBB5-8A8C160F9968.jpeg

Искаме да:

- Достъп до кулоарите. Може да се постигне договорка в кулоарите да не се допускат камери, ако това е проблемът, но без разговори с депутати журналистическата работа в парламента на практика се обезсмисля.

Това е ограничаване на достъпа на хората до информация. Ще гледате кадри на депутатите в гръб, докато влизат в залата. 

Настояваме на промени. В противен случай парламентарното репортерство се превръща в обслужващ персонал. В такива условия е почти невъзможно журналистът да предостави на обществото уникална и лично събрана информация. 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Ружа Райчева да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...