Отворено писмо от хората с увреждане до всички институции

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО МС

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО МИНИСТЪР НА МЗ

ДО МИНИСТЪР НА МТСП

на вниманието: О̀мбудсман на Република България

Господин премиер, В България има една група, които имат нужда да бъдат чути и видени. Ние хората с увреждане сме немалък брой, за голямо съжаление сме близо 700 000 човека. В продължение на години върху нас се изсипват куп обещания по време на избори и после ни забравяте. Болестите, неволите, неудачите свързани с тях са само малка част от нещата, които ни довеждат до инвалидизация. Смея да кажа, че лошите политики са основна причина за положението, в което сме. Биваме лишавани от медикаменти, терапии, които спасяват животи и поддържат такива. Няма да говорим за „позитивен списък“, той е позитивен за фармацията, но не за ХУ! Ентералните и медицински храни са нещо, за което дори не смеем да мечтаем. Основен бич върху достойнството ни е ТЕЛК. Тромава процедура. Месеци сме лишени от всякакви доходи. Месеци, пред които ставаме „клиенти“ на съдебните изпълнители, заради дългове. Енергоразпределителните компании минават с ножиците и оставаме без електроенергия. Следва бързи кредити, за да си купим лекарства, за да си купим залъка хляб. И се превръщаме във вечните длъжници. Нашето предложение към Вас е:

1.       Достъп до лечение, в казусите на редките болести, да се търси алтернатива в други държави. Зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната.

2.       НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания, и с наше участие, а не според „нечие“ мнение. Касае всички редки заболявания и МС. МГ, лупус и други.

3.       Достъп до нови методи на лечение. Имуноглобулинови терапии и плазмафереза.

4.       Образната диагностика да влезе в доболничната помощ.

5.       Хората освидетелствани от ТЕЛК – да не губят правата си след всяка нова наредба.

6.       Придобилите право на чужда помощ, да не я губят в интервалите от комисия до комисия. / веднъж седнал на количката или изпадвал в зависимост от чужда помощ и обрижване не може да остава без такава грижа за месеци, както е в момента/

7.       Личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея. /професионална/

8.       Без спиране на социалния минимум във времето от ТЕЛК до ТЕЛК. На този етап хиляди хора с увреждане сме без доход!

9.       Подсигуряване на добро възнаграждение на лекарите работещи в комисиите на ТЕЛК.

10.   Хора с увреждания от детска възраст освидетелствани веднъж да не бъдат обвързвани с минимален трудов стаж, за да получават обезщетение - пенсия по инвалидност.

Господин премиер,

Между нас има достатъчно голям брой грамотни хора, които могат да запознаят системата с нашите нужни, а те не са много, но са важни! Важни, за да сме живи и работим в полза на обществото, на себе си, на близките си! Важни, за да сме пълноценни хора! Няма да говорим за интегриране, ако политиките за ХУ са адекватни. Системата трябва да е вързана по приоритет – здравеопазване и здравна политика, лекарствена такава, превенция и лаборатории с ресор за изследвания по по-малко разпространените заболявания, връзване на ЗЛП с помощните средства, за да бъде изградена добра работна среда за личните асистенти и не на последно място тяхната професионална подготовка и достойно заплащане. Асистентската грижа следва да е професионална, а не домашна – семейна. Като последен казус в нашето писмо до Вас, Ви молим за бързи и адекватни решения по кризата с приключването на епидемичната обстановка и загубата на давност на ЕР на ТЕЛК и огромното количество хора, които останаха без доход и грижи.

С уважение: Павлина Григорова

16.05.2022

polipartner@abv.bg

телефон: 0887765444

С подписването си упълномощавам Павлина Григорова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.