СРЕЩУ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОГРАДА ОКОЛО ПАРК "ДОНДУКОВАТА ГРАДИНА" в гр. ПЛОВДИВ

ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА

от гражданите на гр. Пловдив, представени от Атанас Владимиров Бояджиев,

тел. 0888754545, мейл: corruption.bg@abv.bg

С реконструкцията на Дондуковата градина или както повече хора я разпознават – парка до Енергото, Община Пловдив смята, наред с ремонт на алеите, да огради парка с висока два метра и дълга четири километра ограда от ковано желязо.катинар_дондуковата.jpg

Нощно време, Дондукова градина, ще се заключва, а сутрин - в 8 часа, вратата ще се отваря.

И ако днес администрацията се смили и няма да има платен вход за пловдивчани, то утре със сигурност ние ще трябва и да си платим за да посетим парка! Паркът е за обществено ползване, но въпреки статута му той ще бъде първият парк, който ще стои под ключ.

Дондуковата градина от десетилетия стои занемарена и встрани от погледа на общинската администрация, въпреки че е със статут на паметник на градинското изкуство и задължително трябва да има средства за поддръжката и. Години наред за нея все не достигат средства. И природата оставя своя отпечатък –цветята отдавна ги няма, бръшлянът е завзел половината площ, много от ценните градински видове изчезнаха от парка. Неработещите фонтани и разбитите опасни люлки и съоръжения загрозяват и я превръщат в опасно и нежелано място._DSC6053.JPGА някога градината е била ботаническо бижу, не като днес.  _DSC6058.JPG

Създадена след Освобождението през 1878 г. и превърната в уникално място за разходка от прочутия Люсиен Шевалас през 1880-те години. Градината е и първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на Пловдив. В нейните сенки са се събирали на раздумка Иван Вазов, Христо Данов, Захари Стоянов и още хиляди наши именити съграждани.

Район „Централен” подготви проект, който включва премахване на старите плочки, ремонт на алеите, изграждане на отводнителна и поливна система и монтаж на нови детски съоръжения. В центъра на площадчето, където е цветарникът, е планирано да има водно огледало с голям фонтан. На мястото на шадраваните на главната алея пък ще бъдат засадени цветя и декоративни храсти. Зеленината ще се обогати с нови растителни и дървесни видове, предвидени са и арки от рози за ритуали на открито.   И ограда!

Това ще е и първият парк в Пловдив,който ще бъде ограден.

С тази

ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА

Ние, жителите на гр. Пловдив категорично се обявяваме срещу намерението на район „Централен” и Община Пловдив да оградят Дондуковата градина с каквато и да е ограда от  - бетон, ковано желязо, мрежа, пана и др. и да бъде ограничен достъпа до парка с врати, бариери и други съоръжения.

Считаме, че парковете са за всички и достъпът до тях трябва да е денонощен. Настояваме район „Централен” да оттегли предложението за изграждане на ограда около Дондуковата градина.

Да! На реконструкцията и обновяването на парка

НЕ на оградата и ограничения достъп!

С подписването си упълномощавам АТАНАС БОЯДЖИЕВ да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.