Да подкрепим лечението на децата с урологични аномалии

Отворено писмо до д-р Кацаров, Министър на здравеопазването

Относно: Лечението на децата с урологични аномалии

 

Сдружение "Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания" е създадено през 2010 година от родители на деца с аномалии на бъбреците и на пикочните пътища/хидронефрози и  мегауретери/. Детството на децата ни е свързано с чести хоспитализации, операции, интервенции, наблюдения, хранителен и санитарен режим, ограничена физическа активност и социална изолация. Отделението  по детска урология към УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”  стана  техен втори дом, където заедно с лекуващите лекари преодоляват поредното здравно предизвикателство, посрещат празници и изпращат поредния приятел в операционната.

 

Появата на Ковид 19 промени не само ежедневието на децата ни, но и ограничи правото им на живот и достъпа до здравеопазване. Между месец 10.2020 г. и м.05.2021 г.  Отделението по детска урология бе трансформирано и преместено в две стаи на Клиника по детска хирургия към УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” . Това доведе до отлагане на стотици  планови операции , които все още не могат да бъдат наваксани.  Докато децата чакат, общото им здравословно състояние се променя и никой не може да предвиди пораженията, които нанася увреждането.

 

За нас, родителите на деца с аномалии на бъбреците или пикочните пътища, отделението  по детска урология към УMБАЛСM „Н.И.Пирогов” е  шанс за живот и за лечение на нашите деца. Защо? Защото Отделението по детска урология е единственото специализирано болнично заведение в страната, където се извършват сложни операции, като екстрофия на пикочен мехури, двустранна хидронефроза, мегауретер, тумор на бъбреците, кисти на бъбреците, задни уретрални клапи на всички деца от новородени до 18 години. Личните ни преживявания са горчиви и показаха, че децата ни получиха втори шанс за живот благодарение на опита на медицинските специалисти и полаганата специфична грижа в това детско болнично заведение.

 

Отново сме в ситуация на четвърта Ковид вълна. У нас се поражда страхът, че отделението  по детска урология към УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” може за пореден път да бъде сведено до две болнични стаи. Не можем да допуснем децата ни да бъдат експеримент на еквилибристики за справяне с Ковид 19. Липсата на алтернатива ни кара да се обърнем към Вас.

 

Молим Ви, в качеството  на Министър на здравеопазването да вземете отношение към този казус и да се погрижите да бъде осигурено адекватно настаняване и лечение на децата с аномалии на бъбреците или пикочните пътища в Отделението по детска урология към УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“

 

 

 

 


Сдружение "Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания"    Свържете се с автора на петицията