Петиция за спиране на незаконната процедура за концесия на плаж Велека или кога изпълнението на договорните отношения с държавата не е в обществен интерес

94785843_3033255226753146_5128602306211741696_n.jpg

Министерски съвет

Министерство на туризма

Президента на Република България

Уважаеми Господа,

Ние, екипът на плаж Велека, сме наясно, че сме за кратко на този плаж, а и в този живот. Стараем се да гледаме напред и да носим добро. Каузата, за която работим, е да създадем успешен модел за екологично и социално отговорен бизнес, който включва много партньори, приятели и съмишленици. Работим с хора с доказан опит в алтернативния туризъм, социалните дейности, доброволческата дейност в екологични инициативи, планинското и водно спасяване, и успешни бизнес проекти. Основната ни цел е да постигнем баланс между опазването на природата и използването на нейните ресурси.

НО

В последния ден от житието си, 14 април 2021, Министерски съвет (вече в оставка) разпространи с прессъобщение, че има намерение да прекрати валидния ни до ноември 2022 година договор, с цел да даде на друг задълженията, а и правата по същия, само че за 15 години. При това, за да получава Държавата по-ниска цена и при условия, които напълно игнорират направеното на плажа до момента. Остава отворен въпросът защо за министрите в оставка не е приоритет спазването на договорени  отношения, дори предлагат държавата да получава по-ниска цена от бъдещия концесионер спрямо сега получавания наем. До кога защитени територии няма да бъдат защитавани, а успешните екологични проекти няма да бъдат стимулирани? Защо трябва да е притеснително да се инвестира в подобни дългосрочни проекти с партньор държавен орган? Не е ли плаж Велека изключителна държавна собственост, т.е. на всички нас? Трябва ли да се примирим с това, което остава след нас, особено ако носи духа на несправедливост и срам?

Проектът Велека

Морски плаж „Устие на река Велека“ попада в територията на Природен парк Странджа,  в границите на Натура 2000, и също така е част от едноименната защитена местност. Към настоящия момент, се стопанисва под наем и е примерът за това, че в днешна България е възможно да има плаж, който е управляван по съхраняващ и щадящ природата ни начин, със съзнанието, че гостите тук сме ние. Инвестирахме в поставянето на специални пътеки, които по естествен начин да отклоняват посетителите встрани от дюните. Поставихме информационни табели относно важността за опазването им. Ограничихме моторните превозни средства на плажа. Финансирахме уютни и добре поддържани санитарни възли, за които се грижим ежедневно да бъдат почиствани и източвани. Работим по програми, целящи повишаване на информираността на посетителите на плажа относно личната отговорност на всеки един от нас към опазване на околната среда. Домакини сме на доброволци от чужбина, които участват основно в акции за почистване на региона. Екипът ни, съвместно с доброволците, многократно организира и участва в почиствания на труднодостъпни места от пластмасови и други отпадъци, в това число: местност „Папийско дере“ (на пътя между с. Варвара и гр. Ахтопол), местност „Заставата“ (морския бряг между гр. Ахтопол и с. Синеморец), морски плажове Липите и Листи (община Царево) и други. Ежегодно, съвместно с Водноспасителната служба на БЧК-Бургас, на плаж Велека провеждаме обучение за учениците от четвъртите класове от СОУ „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Царево и учениците от първи до четвърти клас включително от училище ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ - гр. Ахтопол.. Над 350 деца вече са преминали през курса „Приятел на водата“ – програма за превенция на водния травматизъм за деца и младежи. Закупуваме продукти основно от български производители, а мястото е свободно от пластмаса. Инициатори сме на международния фестивал на хвърчилата и джаза - „Велека кайт и джаз фест“ с медийното партньорство на  Jazz FM радио. Всяка година реализираме обществено значими  кампании, като „Виж какво пропускаш“, която насърчава четенето в свободно време. Тази година бе посветена на превенцията на пътните инциденти с колоездачи - “Пази колоездача”, но тя ще почака…

Време е, приятели, Вие да вземете решение и да спрете тази процедура.

Долуподписаният/та заявявам, че съм против Решение на Министерски съвет №365 от 16 април 2021 г. за откриването на процедура за избор на концесионер на морски плаж Устие на река Велека, с. Синеморец, и настоявам да бъде отменено.

*******

В сайта на Министерство на Туризма е публикувана Заповед № Т-РД-16-96/14.04.21 г. на министъра на туризма за обявяване на списък на неохраняемите плажове за летен сезон 2021 г и съгласно ЗУЧК е сведена за изпълнение на областните управители. С подписа си Министърът на туризма удостоверява, че морски плаж „Устие на река Велека“ не попада в неохраняемите плажове.

На същата дата - 14 април 2021, същият министър внася решение за откриване на концесия на плажа с аргумента „...осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория...“.

Обнародвано решенние в Държавен вестник:

Екипът на плаж Велека    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Екипът на плаж Велека да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.