София, ул. "Цар Шишман": ПРОТИВ маси вместо паркоместа пред заведенията на улицата.

Ние живущите в София, район Средец, на ул. Цар Иван Шишман“ и в карето между улиците „Граф Игнатиев“, „Георги Раковски“, Цар Освободител“ и „Васил Левски“ се обявяваме

КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ПОСТАВЯНЕ НА МАСИ И СТОЛОВЕ НА ПАРКОМЕСТАТА ПРЕД ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ (БАРОВЕ, СЛАДКАРНИЦИ, РЕСТОРАНТИ И ДР.), КАКТО И ОГРАЖДАНЕТО НА ТЕЗИ МЕСТА С КАШПИ, КОЛЧЕТА ИЛИ ПО ДРУГ НАЧИН ПО ПРОТЕЖЕНИЕ НА УЛ. „ЦАР ИВАН ШИШМАН“ ИЛИ СЪСЕДНИТЕ УЛИЦИ.

Промяната от паркоместа в места за ползване от заведенията с маси и столове би било начало на комерсиализация на улицата, аналогична на бул. „Витоша“, който от невинно рекламирана пешеходна зона деградира до градски кошмар. Ул. „Цар Иван Шишман“ е малка, кокетна резиденциална улица, с множество арт магазинчета. Места на улицата, принадлежни към заведения са в интерес само на няколко заведения, засега. Но:

- Никой не може да спре разрастването в тази комерсиална посока.

- Ще се закриват магазинчета и ще се обединяват в по-големи заведения.

- Шумът от изнесените на улицата заведения ще тероризира живеещите.

- Шумът ще е особено силен в тясната улица поради ехото в отсрещните фасади.

- След вечерния час клиентите ще си допиват по тротоарите, шумът ще продължава.

- Работното време ще е на практика от 6.00 до 12.00 поради зареждане и чистене.

- Боклукът по улицата ще нарасне. И това са само част от негативните следствия.

Шум от кръчми и барове и днес трови живущите. А проект части от „Шишман“ да станат продължение на заведенията ще бъде кръчмарски погром над симпатичната улица. И всичко това се предлага с фрази за кокетни масички, столчета, кашпи, цветя, тих разговор, приятно, спокойно място и пр. подвеждащи реторики. Ние обаче не искаме кръчми под прозорците си.

Закриването на паркоместа ще доведе и до изтласкване на автомобили в съседните улици, където паркирането и сега е затруднено. Колите ще се въртят в карето, както и сега го правят, докато си намерят място. Ще вдигат шум и ще замърсяват въздуха повече от сега. Категорично отхвърляме опитите за заблуждаване, съзнателно или не, на живеещите на "Шишман“ и съседните улици, които прикриват перспективата за деградация на целия квартал. За "Шишман" има разумни архитектурни решения, това не е едно от тях.

Чрез подписа ми упълномощавам СГПопов да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.