Костите на цар Самуил трябва да се върнат в България

Кога мощите на великия владетел ще се завърнат в родината му?

Днес Гърция е готова да ни даде костите на последните трима владетели на Първото Българско царство - Цар Самуил, синът му Цар Гаврил Радомир и Цар Иван Владислав. В замяна Гърция иска византийски исторически свитъци, в които няма никаква информация за България.

Българите имаме историческата отговорност да върнем тленните останки на цар Самуил (997 – 1014 г.) на родна земя.

България ще има своя държавен знак на почит към своя велик цар Самуил. Помним делото и саможертвата на Самуил и неговите воини, които ни показаха как се води битка за България до последен дъх. Самуил е историческа фигура, която е символ на борбата за спасяване на българската държавност. Делото му е повече от актуално и днес, когато отстояваме каузата на демократичната българска държавност и европейско бъдеще.

Така се е стекла българската съдба, че не знаем къде са погребани мнозинството от нашите царе. Ето защо, нашето поколение има своята историческа отговорност да направи всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност и народ не бива да се успокояват докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в родината, и то в базиликата „Св. София“, в която той се е черкувал.

Символично, срещу паметника на Самуил има уникална скулптура на Самуиловите воини на великия Далчев. А зад паметника е базиликата „Св. София“ – вековният духовен символ на столицата, едно напоено с история място, тясно свързано със съдбата на Самуил.

Връщането на костите на Самуил в България ще бъде и акт на историческо помирение между два народа – българския и гръцкия, които са воювали помежду си и са проливали кръв.  

Samoil.jpg

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „Свети Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

Антропологичните изследвания на предполагаемите кости на Самуил показват, че мъжът е бил висок около 1,60 метра и е починал на приблизително 70 години. Антролопозите разкриват още че лявата лакътна кост е била счупена и зараснала накриво под ъгъл 140°.

Днес тленните останки на царя се намират в лабораторията на гръцкия професор в Солун. Гърция е готова да направи размяна за костите, ако получи няколко стари византийски ръкописа, които сега се намират в България.

https://www.youtube.com/watch?v=qM3a0Uxh4m8&fbclid=IwAR021uTSnFWgZa-rvjxZr9qjIW6bRhmflNDHrEC-TJR-FGJXEJv2KjLpB68

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Мирчо Вълчев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...