Разпространяване на повече информация за вредата от пластмасата и засилване на контрола срещу безразборното изхвърляне на отпадъци

Широкото предлагане на пластмаса за еднократна употреба - прибори, чаши, найлонови торбички и други създава огромен екологичен проблем, за който няма достатъчно информация в обществото.

Все още е голямо изключение да се види човек, който пазарува с платнена торба или си носи собствени прибори, когато си купува набързо храна навън. А това поведение се посреща по-скоро с недоумение, отколкото с разбиране, защото липсва разбиране на проблема с широката употреба на пластмаса.

Все още е масово изхвърлянето на битов отпадък в контейнерите за разделно събиране, както и тяхното повреждане и унищожаване.

От юли 2021 година в рамките на ЕС, както и на страната ни ще влезе в сила забраната на пластмасови изделия за еднократна употреба. За тази мярка все още обаче почти нищо не се казва и обществото ни е напълно неподготвено за нея, нито пък е информирано защо тя е важна. Това ще доведе вероятно до масово пренебрегване и нарушаване на забраната, както и намиране на начини тя да бъде заобиколена.

За да намери решение проблемът с широката употреба на пластмаса са необходими следните мерки:

- Повишаване на информираността на обществото относно вредата от употребата на пластмаса, тъй като за този проблем се знае твърде малко. С тази цел "Обичам да ми е чисто" разпространява онлайн брошура, обясняваща вредата от пластмасата и какво можем да предприемем, за да намалим употребата ѝ - https://www.facebook.com/obicham.chisto/photos/a.100811764724976/198339631638855/;

- Активно включване от страна на медиите в разпространяването на информация за вредата от пластмасата, кампаниите срещу намаляването ѝ и екологичната политика на ЕС;

- По-строг контрол от страна на институциите над безразборното изхвърляне на отпадъци и унищожаването на контейнерите за разделно събиране;

- Инициатива от страна на училищата и родителите за екологично образование на децата. В техните ръце е бъдещето на планетата ни и ако те бъдат достатъчно информирани как да пазят природата, няма да повтарят грешките на предишните поколения.

"Обичам да ми е чисто"    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам "Обичам да ми е чисто" да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.