За възможността да пътуваме до Турция с цел ин витро лечение

Подписката да бъде адресирана до:
ген. В. Мутафчийски
Ръководител на Националния оперативен щаб за борба с Коронавирус
г-н Кирил Ананиев
Министър на здравеопазването
г-н Бойко Борисов
Премиер

Уважаеми господа, След затваряне на границите на Р България поради разрастващата се пандемия през месец март тази година, ние, двойките с репродуктивни проблеми, бяхме принудени да прекратим преждевременно своето ин витро лечение на територията на Р Турция. Въпреки разочарованието приехме отговорно тревожната обстановка и отложихме надеждите и мечтите си за по-добро време. За съжаление за много голяма част от хората, подлагащи се на ин витро процедури, четири месеца чакане са дълъг и мъчителен за психиката период. Доста често се налага отлагане и по време на самото лечение, което засилва още повече притеснението от невъзможността за продължаване на процедурите.
Може би някой ще зададе въпроса: „Защо да не продължим в България предвид смутното време?“ Отговорът е, че всеки от нас има своята основателна причина да се насочи към Турция. Някои от нас вече са започнали своите процедури преди пандемията, вложили са финансови средства и имат замразени ембриони, за други причината е възрастовият фактор, за трети – тежкият мъжки фактор или редицата неуспехи и търсенето на нов шанс за осъществяване на най-ценното, а именно да станем родители.
На 11 юни 2020 г., Р Турция отвори границата си за българските граждани без условия за карантинен престой, с което нашите надежди за лечение се върнаха. Наясно сме с новите правила и заповедта, че при пътуване на територията на Р Турция след връщането си в Р България задължително ще бъдем поставяни под четиринадесетдневна карантина. Проблемът е, че ние имаме средно по три-четири пътувания за процедура, като това зависи и от всеки индивидуален случай. Цялото лечение отнема петнадесет-двадесет дни. Ако сме подложени на карантина в България, няма как да се върнем за прегледи в Турция навреме. Абсолютно невъзможно е.
Затова решихме да се обърнем към институциите с призив за съдействие. Бяхме насочени към Регионална здравна инспекция, като ни беше обяснено, че всъщност имаме опция за лечение, но трябва през целия период на пътуване и връщане в България да бъдем под карантина, чакайки следващия преглед. Условието е да се пътува единствено с личен автомобил, което в повечето случаи ще постави под карантина и мъжа, и жената, което пък ще доведе до поне един месец непрекъсната, постоянна карантина за семейството. Благодарни сме, че все пак има възможен вариант, но за съжаление той е непосилен за нас най-вече от финансова гледна точка и от евентуален проблем на работното място.
 С тази петиция искаме да се обърнем към Министерството на здравеопазването с молба за премахване на карантината за хора, които са на ин витро лечение в Турция. От четири месеца чакаме всяка възможна дата за промяна на ситуацията, но за жалост не вярваме, че скоро вирусът ще изчезне напълно, а за нас времето е много ценно и всеки отложен месец е пагубен.

Антоанета Симеонова    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Антоанета Симеонова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.