Да спасим туристическия сезон в България!

btch_logo1.png

ДО
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

Уважаеми Господин Премиер,

Българските хотелиери като основни участници в българския туристически бизнес, поставят на Вашето внимание три основни проблема, чието решаване е крайно наложително с оглед предстоящия летен туристически сезон в нашата страна. Най-учтиво и настоятелно Ви молим за спешни действия за решаване на следното:

1. Министерството на туризма да проведе всеобхватна информационна кампания, насочена към всички държави, като даде подробни разяснения какви са действащите към момента мерки в нашата страна за защита на здравето на туристите и какви са плановете за тяхното действие през летния период, така, както това се анонсира от всички останали европейски страни. Тази информация следва да се предостави, както на държавните институции в съответните страни, така и на чуждестранните туроператори, които водят туристи от основните ни пазари. Прави впечатление, че абсолютно всички – и най-вече преките ни конкуренти Гърция и Турция, са много активни в това отношение, докато България сериозно изостава в чисто комуникационната си роля. Ние сме страна с най-малко засегнати от пандемията и това ПРЕДИМСТВО следва да се рекламира пред туристите и туроператорите в цяла Европа и то по най-бързия начин. Посланието би следвало да бъде „България е напълно безопасна и подготвена да посрещне своите гости!” Да се обърне специално внимание и на мерките, които се предприемат и за страните извън Европейския съюз, като Украйна, Молдова, Русия, Великобритания и т.н., като се води политика на активна и непрекъсната комуникация с тях.

2. В общественото пространство се налага невярната информация, че и за хотелиерския бизнес, заедно с ресторантьорския е предложена 9% ставка на ДДС като антикризисна мярка в резултат на пандемията. Истината, която не се представя прецизно и точно на обществото е, че пакетните хотелски цени, (които са износ на място по смисъла на закона), до 1994г. бяха с нулева ставка. С въвеждането на ДДС ставката беше увеличена на 7% и по-късно вдигната на 9%. Молим, тази много съществена разлика да се взема под внимание и обществото да е наясно, че в този случай, антикризисната мярка е САМО за ресторантьорите. Ние не сме съгласни да бъдем отъждествявани като бизнес, получил намаление на ДДС-то в този момент. Мислим, че тук е мястото да попитаме какви точно са антикризисните мерки за хотелите и какво се случва с предложението за ваучери за почивки на българските граждани, предпочели България, което беше обявено от министър Ангелкова?

3. И не на последно място считаме, че държавата, в лицето на МТ и МТСП следва, по подобие на мярката 60/40, спешно да разработи мярка 80/20 и 60/0 съответно за работещите и за тези, които няма да отворят хотелски обекти и места за настаняване, защото без тази социално-икономическа мярка хотелиерският бизнес и всички работещи в него са просто обречени.

Уважаеми Господин Премиер,

Нееднократно сме подчертавали, че туристическият продукт е единен и ние всички очакваме равнопоставеност в обсъжданите и прилагани мерки за изход от кризата, но до този момент, ние хотелиерите носим цялата тежест, без нито една от мерките да е насочена конкретно към нас.

Като се надяваме и вярваме на Вашата бърза реакция по поставените въпроси, оставаме с уважение

ГЕОРГИ НИКОЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА БЪЛГАРСКА ТУРИСТИЧЕСКА КАМАРА

БЪЛГАРСКА ТУРИСТИЧЕСКА КАМАРА    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам БЪЛГАРСКА ТУРИСТИЧЕСКА КАМАРА да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.