Подписка за удостояване на Капитан Петко Войвода за почетен гражданин на гр. Хасково

Граждански инициативен комитет и независимо дружество „Доган Хисар” събират подписка за удостояването на Капитан Петко Войвода за почетен гражданин на гр. Хасково. Младите хора са потомци на тракийски бежанци и са се събрали, водени от родолюбиви подбуди. Капитан Петко Войвода е личност от особена важност за града. Той е негов спасител и закрилник в едни от най-тежките и размирни дни от историята на Хасково и Хасковския край.  През 1879 г., когато башибозуците се готвят да нахлуят в Хасково, Кап. Петко откликва на молбата на кметовете на Хасково и околните селища и идва с четата си да ги защити. В знак на благодарност, признателното християнско население му дава „Благодарително писмо”, което гласи: „Дава се настоящето на Негово Благородие Петко Киряков, герой известен и познат нам, който със своята храброст и тримесечното си пребиваване в нашата страна умно и деятелно се стара да заварди местата в страната , отдето преди башибозуците от Родопите се промъкваха и правеха убийства и кражби, но благодарение на гореказаний герой, като се повика и завзе тези места със своята чета, можа да прекъсне всички злини. За това, за знание и истинност на неговите неуморни трудове и патриотическа длъжност удостоверяваме с печатите и подписите си.” На писмото са поставени 173 подписа, 11 печата на градските участъци на Хасково и 20 селски печата.

Независимо дружество "Доган Хисар"    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Независимо дружество "Доган Хисар" да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.