За прекратяване на извънредното положение.

Няма медицински и законови критерии или изисквания, които да налагат извънредното положение, като мярка за борба вирусна инфекция. Спазването на социална изолация за рисковите групи и карантинните мерки за заразените можеше да стане и без умишлено убийство на икономиката. Управляващите страхливо се презастраховаха с една ненужна и пресилена полицейска мярка, която няма да спре коронавируса, но със сигурност ще предизвика стопанска криза, каквато страната ни не е преживявала от времето на Жан Виденов. България губи десетки милиони левове на ден, а фискалният резерв ще стигне само за няколко месеца. Ако извънредното положение не бъде незабавно отменено и не се предприемат адекватни икономически мерки срещу последиците му, ще последва бум на безработица, фалити на малкия и средния бизнес и рязко засилване на престъпността. Извънредното положение е и форма на полицейска държава, която наред с отрицателните стопански последици ненужно орязва правата и свободите на гражданите и е недопустимо да се прилага в демократична държава през 21 век. В този си вид извънредното положение е реликт от епохата на тоталитаризма. Навсякъде по високите етажи на властта виждаме генерали и полицаи, но не и ползата от тях. България се нуждае не от силоваци, които и без това доминират новата ни история, а от умни и образовани държавници, които имат визия как да я управляват в условия на тежка икономическа криза и след това.

Чрез подписа ми упълномощавам Емил Василев да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.