ЗАЕДНО ДА СПРЕМ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА . ВСЕКИ ДЕН ПО РОДНИТЕ ПЪТИЩА ЗАГИВАТ НЕВИННИ . ДОКОГА ? НУЖНА Е ПРОМЯНА . ПРОМЯНАТА ТРЯБВА ДА Я ПОИСКАМЕ НИЕ ЧЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ !!!

ЗАЕДНО ДА СПРЕМ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА

Всеки ден загиват НЕВИННИ ЖЕРТВИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА. На 20.10.2019 година в катастрофа на пътя загина сестра ми и цялото й семейство. Тя бе само на 35 години , съпругът й на 45 години и най-жестокото е , че и двете им деца Виктор на 10 години и Петя само на 3 години също ЗАГИНАХА В ТАЗИ ИСТИНСКА ВОЙНА ПО ПЪТИЩАТА.

Едно ЦЯЛО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО е погубено .

Сестра ми беше и военнослужещ и не загина на мисия в район на военен конфликт, а на пътя в мирната ни Родина.

Всеки има близки и приятели пострадали при автомобилни катастрофи.

Всяко българско семейство е в ОПАСНОСТ във всеки момент по българските пътища и улици, било като водачи, пътници или пешеходци.

Това положение е нетърпимо.

Не можем да разчитаме само на съвестта на хората , защото понякога те просто нямат такава .

Да се обединим в името на тази кауза и да спрем това безумие . ДЪЛЖИМ ГО на жертвите загинали от автомобилни катастрофи .

Нужна е промяна за да спрем тази безсмислена война . Тази промяна трябва да я поискаме НИЕ честните българи .

Важно е автомобилът да е технически изравен , със платени застраховка данък и винетка , но как се следи за годността на самите водачи ? 10 години без лекарски преглед за шофьорите от най-масовата категория В е прекалено дълъг период . Нужна е превенция и наистина строг контрол . Контролът трябва да е наистина много сериозен върху човекът, който стои зад волана . Защото именно човек управлява автомобилът , а не платената застраховка или техническата изправност .

ИСКАМЕ :

• Строг контрол от страна на компетентните органи на държавата , с много по- вече работещи камери за отчитане на скоростта по пътищата и незабавна санкция :За неплатена глоба - лихвата да е 50 % на месец .

За системни нарушители на Закона за движение по пътищата - обществено полезен труд в болница за да видят с очите си последствията от КАТАСТРОФИТЕ.

При повторни тежки нарушения , като шофиране под въздесдействието на алкохол или упойващи вещества – лишаване от свобода без споразумения с прокурора и отпадане на давността. Системния нарушител е потенциален убиец .

За водач, причинил смърт на пътя - ефективна присъда лишаване от свобода.

• Задължителни Камери ( видиорегистратори) в автомобилите, които да записват какво се случва на пътя , материалите от които да могат да се използват за доказателство при произшествие.

· Официална онлайн платформа за подаване на сигнали за нарушения по пътищата. Когато гражданин предостави материали за нарушения да му се осигури защита пред нарушителя.

- Медицински Сертификат за шофиране на всики 3 години и да се издава от специализирани медицински центрове и лекари . Като заключението годен ли е водачът за шофиране , да се издава от личния лекар , който познава здравословното му състояние .

- за водачите над 50 години - преглед от лекар да се извършва всяка година .

- Всички шофьори през първите 5 години да се преминават ежегодно обучение по безопасно шофиране .

ВСИЧКИ НИЕ :

- Да не допускаме ние или наши близки да управляваме МПС под въздействие на алкохол или наркотици.

- Да не оставяме неми свидетели на рисковото поведенние на водчите , които създават опасност на пътя .

- Да помагаме на хора, които поради своята възраст или здравно състояние могат да предизвикат инцидент .

- Незабавно да се информират компетентните органи при забелязано нарушение, като се подаде максимално възможната информация за събитието.

- Да даваме положителен пример с нашето поведение като участници в движението

- Да се отнасяме с почтителност и уважение към органите и да изискваме от тях да бъдат безкомпромисни и при най-малкото нарушение .

Петицията е отправена до :

1. Президентът на Република България

2. Министър Председателя на Република България

3. Народното събрание на Република България

4. Държавно- обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата

5. Министерство на Вътрешните Работи

6. Министерство на Здравеопазването

7. Министерство на Транспорта , информационните технологии и съобщенията

8.Комисия по взаимодействието  с неправителствените оргонизации и жалбите на гражданите

Чрез подписа ми упълномощавам Галина Петрова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.