Петиция за закупуване на медицински хеликоптери

До Президента на Република България - Румен Радев

До Министър-председателя на Република България - Бойко Борисов

До министъра на здравеопазването - Кирил Ананиев

До Председателя на Народното събрание на РБългария- Цвета Караянчева

До всички политици и партии в Република България

До Омбудсмана на Република България

До всички медии в България

До цялата Българска общественост

Скъпи съграждани,

Това е Петиция с искане за възстановяване на възможността да се превозват пострадали хора с хеликоптери. За това настояваме поетапно да бъдат закупени поне 4 хеликоптера за медицински нужди и транспортиране на пострадали от всяка точка на България и света. А дотогава да се проведат разговори с частни собственици на такива летателни машини, за да може максимално бързо тази услуга отново да стане достъпна. Всички заинтересовани да има такъв вид помощ искаме да бъдат осигурени и ремонтирани съществуващите площадки, на които кацат медицинските хеликоптери.1575193882.png
Хронологията: 

От юли 2019 г. у нас вече няма медицински хеликоптер. Тогава фирмата-собственик го е продала в Грузия. И така България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушен медицински транспорт.


Нуждата: 

Всяка година такава техника се е използвала, предимно от ПСС, в 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Необходимостта със сигурност е по-голяма, но заради високата й цена, тя е недостъпна и рядко използвана. Това трябва да се промени и тази услуга да бъде включена във всички видове туристически застраховки, както и при закупуването на билет или карта за лифт, дори и при заплащането на такса за шезлонг на плажа.

 Реакцията на държавата: 

В края на 2019 г. беше обявено, че през 2020 г. се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата - 20 млн. лв. ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Притеснителното в случая е, че на прага на втория месец на 2020 г. по тази тема въобще не се говори, а отново станахме свидетели от нуждата на този вид помощ. За щастие в случая се отзова екипаж на чуждестранен хеликоптер, но не може непрекъснато да се разчита на помощ отвън. 


Вярвам, че всеки един от Вас осъзнава острата нужда от това страната ни да разполага и с въздушна помощ. Срамота е да сме единствената страна-членка в ЕС без медицински хелликоптер! От всички нас зависи това да се промени! Подпишете тази петиция и нека гласът на народа бъде чут!
 

  


Владимир Христовски    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Владимир Христовски да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...