Против участието на България във воени действие срещу Иран

ДО

БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА 

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ

НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИ

 

Уважаеми г-н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, уважаеми г-н ПРЕЗИДЕНТ,

От името на долуподписаните се български граждани, молим да осъдите разразяващата се агресия между САЩ и Иран, като призовете към мирно разрешаване на разразилия се в последните месеци конфликт.

България е пълноправен член на НАТО и Европейския съюз, като такъв има право да изрази своето несъгласие с предстоящи действие и да не участва в тях, по вода или суша. 

Желаем от страна на България да бъде предявено искане за извънредна сесия на съвета на Европейската комисия за ситуацията в Иран и бъдат взети необходимите мерки за опазване мира.

От г-н Бойко Борисов желаем, нашата държава да излезе с ясна позиция против провеждането на военни действие от държави на Европейския съюз на територията на друга суверенна държава.

Да се води външна политика от Министерство на външните работи в посока установяване на възможни контакти с български граждани на територията на Иран и съседните държави. При възможност и желание да бъдат транспортиране обратно на територията на България, заедно с техните близки и семейства.

Да се свика извънредна сесия на Народното събрание за установяване на ситуацията и политиката на България във връзка не въвличане ни във военен конфликт.

Да се извикат посланиците на държавите участващи в ескалиране на напрежението и да се предостави официалната позиция на държавата за неучастието във военни действия.

Да се вземат необходими мерки за запазване на добрия тон и взаимоотношение за спомагане разрешаване конфликта по мирен път.

От г-н Румен Радев желаем да се свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност и да се обсъдят възможни опасности за сигурността и здравето на българските граждани на територията на България и извън нея.

Да се организира среща между Президента и парламентарно представените и непредставени партии, граждански организации и неформални групи по интереси за изготвяне на меморандум за не въвличане на България във военни действия.

Да се проведат лични разговори с управниците на държавите с потенциални интереси в региона на конфликта, за установяването на позициите им. Да бъдат запознати с неучастието на България в предстоящи военни действие и да се води политика по прекратяването на конфликта по мирен път.

Да се вземат мерки за засилване сигурността по границите с Турция, за предстоящ наплив от емигранти и бягащи хора от бъдещи военни действия. Да се установят самоличността на възможни лица свързани с терористични организации на територията на България и да бъдат задържани.

Да се засили физическата охрана по стратегически обекти свързани с националната сигурност и да се приведе наличния военен състав в готовност за спомагане на полицейските сили в южните граничните райони с Турция.

Да се извърши незабавна техническа проверка на техниката по известяване за бедствие и аварии във всички населени места. Да се определят стратегически обекти с потенциална опасност от извършване на атака и да се подложат под повишен контрол. 

България няма нужда от участие във военни действие, но има право да претендира мирно разрешаване на конфликта. Държавата няма силата да въздейства върху вземането на геополитически решения, но има силата да води преговори между големите военни сили за мир.

 

Пловдив                                                                            С уважение:

08.01.20 г.                                                                        /Л. Чакъров/

 

 

 

 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Любомир Чакъров да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...