Пълна забрана на каруците в България!

В 21-ви век, денонощно по пътищата на европейска България, свободно и необезпокоявано продължават да се движат каруци! Много често те са управлявани от лица, след употреба на големи количества алкохол. Каруци безпроблемно се управляват и от непълнолетни, а в много от случаите дори от малолетни лица. Гонките и надбягванията с каруци по пътищата от Републиканската пътна мрежа станаха ежедневие. Собствениците на каруци, неотговарящи на никакви законови изисквания и стандарти /не са регистрирани, нямат светлоотразители, гумите им са в трагично състояние, не са боядисани в задължителния жълт цвят и т.н./, напълно безнаказано ги управляват по всяко време на денонощието, по всички пътища на страната ни, в т.ч. и по първокласните. Резултатът - смърт, след смърт! Стотици невинни хора, загинали при тежки катастрофи, предизвикани от каруци, намиращи се на пътното платно, където нямат никаква работа!

Колко още хора трябва да загубят живота си, за да дойде най-после момент, в който държавата да се намеси решително и да спре това беззаконие?

...Съгласно ЗМДТ, плащаме данъци, за какво ли не - за леки и товарни автомобили, за мотоциклети, мотопеди, скутери, ремаркета, триколки, самоходни машини, трактори, самолети, лодки, яхти, моторни шейни, джетове и т.н. Плащаме дори и за свободни балони /за брой/! За каруците обаче данък няма, въпреки, че като ППС с животинска тяга, те са едни от най-активните участници в движението по всички пътища на страната. За тях няма въведени задължителни винетни стикери и застраховка гражданска отговорност! Не се изисква нито пожарогасител, нито аптечка! Няма и задължение за прекарването им през годишен технически преглед, при който да се инспектират състояние на гуми, наличие на задължителни светлоотразители, жълт цвят на сандъка, рег. номер и т.н. Най-интересното - собственикът на каруца, не дължи и лев за коня си, който обаче редовно осира шосетата ни! В същото време сме длъжни да регистрираме дори мини пинчера, който гледаме като домашен лъбимец и да му плащаме годишен данък! 

За какво всъщност се ползват каруците в България? 

Едно от основните /може би единствено/ предназначения на каруците е извършването на кражби с тях! Основно се използват за прекарване на открадната селскостопанска продукция по селата и краден дървен материал, изсечен незаконно от горите. В свободното време - за надбягвания по междуселските пътища, а в последно време, дори и по пътищата от Републиканската ни пътна мрежа!... Разбира се, срещу парични залози и най-вече след солидни пиянски запои!

Докога, дами и Господа законотворци и управляващи? Колко човека още трябва да умрат по родните ни пътища, за да ви накарат най-после да предприемете нещо по този сериозен проблем?

НИЕ подписалите тази Петиция, настояваме ВИЕ управляващите, незабавно да приведете българското законодателство в съответствие с европейското, като незабавно инициирате законови промени в ЗДвП и НК, а именно:

1. Въвеждане на пълна забрана за движение на пътни превозни средства с животинска тяга /каруци, триколки и др./, по всички пътища от Републиканската пътна мрежа на Република България!

2. Използването на пътни превозни средства с животинска тяга с развлекателна цел /файтони/, да става по специален ред, единствено след регистрация и лицензиране на съответното ППС, като атракционно, както и след получаване на специално разрешение от Общините по места, в които изрично да е уточнен разрешеният маршрутът за движение на всяко отделно ППС с животинска тяга!

3. За всички каруци, триколки и други ППС с животинска тяга, да бъде въведен общински данък, както е за останалите ППС!

4. Собствениците на ППС с животинска тяга, да бъдат задължени да поддържат превозните си средства технически изправни и оборудвани, както всички останали ППС - да е снабдено и оборудвано със светлоотразителни знаци, гуми с протектор, отговарящ на изискванията на ЗДвП, налично оборудване, включващо резервна гума, аптечка, пожарогасител и т.н., както и да имат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност"!

5. Да се криминализира управлението на ППС с животинска тяга, по пътища от Републиканската пътна мрежа.

6. Да се криминализира преотстъпването управлението на ППС с животинска тяга на непълнолетни, или малолетни лица, или на лица на лица употребили алкохол, или наркотични вещества! 

7. Да се криминализира управлението на ППС с животинска тяга, след употребата на алкохол или наркотични вещества! 

8. Да се криминализира управлението на ППС с животинска тяга, в тъмната част от денонощието по път от Републиканската пътна мрежа!

9. Да бъде въведена и забрана за притежаване и управление на ППС с животинска тяга, за определен период от време, на лица хванати да ги управляват по път от Репубрликанската пътна мрежа, нощем, или след употреба на алкохол, или наркотични вещества!

10. За нарушителите да се въведат високи глоби, а собствените ППС, с което е извършено нарушението, да се конфискува!  


Борислав Иванов Недев    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Борислав Иванов Недев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...