ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА МАРТИН КАРБОВСКИ И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО BTV MEDIA GROUP 

ДО СЕМ 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА МАРТИН КАРБОВСКИ, НЕГОВИЯТ ЕКИП И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

В качеството си на граждани на суверенна държава, заставаме с подписите си зад Отвореното писмо на Адвокат Петър Николов, в защита на Мартин Карбовски, неговият екип и свободата на медиите в Република България. Настояваме да се спре медийното информационно затъмнение над:

  • Стратегията за детето 2019 – 2030г.;
  • Антибългарските и антисемейни политики, прокарвани през последните години от българскитe политици и промените /особено през настоящата 2019г./ в законодателството, касаещо децата и семейството;
  • Манипулирането и настройването на общественото мнение срещу групите, сформирани в социалните мрежи, които не желаят въвеждането на такава Стратегия и категорично отхвърлящи промените в 27 нормативни акта, текстове от които са копирани директно от “несъществуващата” Стратегия, както и чисто новият Закон за социалните услуги /влизащ в сила от 01.01.2020г/, който овластява, в разрез с Конституцията на Република България, частни лица - търговски дружества и НПО с чуждо финансиране, да предоставят социални услуги, с което държавата абдикира от задължението си да доставя качествена държавна социална услуга, както гласи чл. 51, ал. 1 от българската конституция.
  • Организираните протести в цялата страна през последните месеци срещу Стратегията и приетите поправки в законите, свързани с нея.

Настояваме да се спре неглижирането на протестите срещу гореописаните политики, организирани в цялата страна чрез социалните мрежи, в които участват стотици, в някои от тях и хиляди граждани и коректното им отразяване в медиите.

Настояваме да започне открита и разширена дискусия в медиите за проблемите, свързани с децата и семейството, като се даде гласност на вече приетите промени в Закона за закрила на детето, свързани с отнемането на деца от биологичните им родители и промените в 27 нормативни акта, свързани с децата и семейството, както и Законът за социалните услуги, който е приет без необходимото обсъждане и съгласуване с гражданското общество и без необходимия кворум от НС.  

 

“ОТВОРЕНО ПИСМО В ЗАЩИТА НА ЕКИПА НА КАРБОВСКИ И СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ  

Искат да спрат предаванията на Карбовски срещу Стратегията. Затова публикуваме отворено писмо до медиите в защита на екипа на Карбовски.  

 

Разбираме с учудване, че сто граждани и интелектуалци, искат сваляне на предаването на Мартин Карбовски ВТОРИ ПЛАН, заради броя му с Николай Тодоров, по повод отнетият му от холандските власти син Атила.  

Бихме искали от тази група и трибуна да попитаме дали така нареченото “широко обществено обсъждане” на политиките за деца у нас, може да мине без истинските човешки истории, случващи се у нас и в чужбина?  

Дали говоренето по темата може да е само от “експерти” и сътрудници на НПО финансирани отвън, или в случая тези политики няма да могат да имат за говорители обикновените хора, които вече са обект а тях?  

Досега за политиките, свързани с децата говориха само богоизбрани и явни привърженици на Стратегията и Конвенцията. За други мнения досега не се намери време и място в медиите. Единствено Бтв с имената на Мария Цънцарова и Мартин Карбовски успяха да покажат тенденциите в исканите промени.  

Едната показа статистика от Норвегия, другият показа истински случай от Холандия. Разговорът по темата изобщо не може да започне, ако ги няма тези гласове, които представляват 95% от мнението на хората в социалните мрежи.  

На обратното мнение са хората от НПО, които така и не можаха да обяснят защо и как се налагат промени в политиките за деца. Но имат наглостта да изискват обяснения защо и как един обикновен българин говори в свободна медия.   Настояваме пред обществото хората, които поддържат Стратегията да излязат на светло, да докажат какво работят и тогава да осъществят диалог, а не забрани по темата.  

Подкрепете Свободното говорене в медиите по темата. Адвокат Петър Николов”  

 

С уважение,

Илиана Михайлова

Биляна Николова

Граждани: /приложена е подписка/


Биляна Николова; Илиана Михайлова    Свържете се с автора на петицията