„И аз искам да играя“

„И аз искам да играя“ е петиция за изграждането на кучешка площадка в гр. Елин Пелин.

Според Чл. 150. от Закона за ветеринарно-медицинската дейност

(1) Собствениците и гледачите на животни, както и управителите на животновъдни обекти са длъжни да:
1. се грижат за животните и да не ги изоставят;
2. осигуряват на всяко животно в зависимост от вида, възрастта и породата му:
а) място за обитаване и условия, съобразени с нуждите му;
б) необходимото пространство и свобода на движение;
До тук всичко е прекрасно, законът звучи обнадеждаващо. Но действителността показва съвсем друго.
В гр. Елин Пелин подобни кучешки площадки засега са все още мираж. Градът има буквално плачевна нужда от удобни заграждения, където нашите любимци да се разхождат спокойно, да имат възможност да играят и да се социализират. Конфликтите между нас и останалите граждани в момента са ежедневие.
Нормално ли е да няма нито едно обозначение, дори с табела, на обособена площ за разходка на кучета? Нормално ли е всекидневно да влизаме в пререкания с други хора, заради нечия безотговорност?
Отглеждането на домашни любимци и по-специално кучета не е лесна задача.Разходката е много важен елемент от нея. Често разходките ни са изпълнени с премеждия. Случва се да влизаме в нелепи словесни битки между родителите на деца и стопани на животни. Това е напълно безсмислена конкуренция, която се решава, като просто между децата и свободно пуснатите животни се слага преграда.  Липсата на места за разходка и игра на домашните любимци наистина е проблем ежедневието ни. Не приемаме оправданията за липса на средства в Общината, особено когато се касае до изграждане на публични места за разходка на домашни любимци в полза на жителите.
Тук не става въпрос само за дискриминация, а и за правилно отношение на държавата към хората, които отглеждат животни в имотите си на територията й. При правилно управление и реална грижа за хората с домашни любимци, вярваме, че може да се намери решение за всеки въпрос, особено когато той не е в частен план. Нека се възползваме от примера, който ни показват държавите с по-добър статус на живот.

Обособените зелени площи за разходка на домашните любимци не са лукс, а необходимост.

Настояваме за изграждане на подходящи обособени зелени площи за разходка на домашни любимци – сенчести и удобни пространства, близки до естествената природа на животните (трева, дървета, храсти)!!!

Чрез подписа ми упълномощавам Мариела Петрова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.