Отмяна на Заповед от 21/04/2020 за АРТ процедури на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев

Подписката да бъде адресирана до:
ген. В. Мутафчийски
Ръководител на Националния оперативен щаб за борба с Коронавирус
г-н Кирил Ананиев
Министър на здравеопазването
г-н Бойко Борисов
Премиер

Уважаеми господа,
разтревожени сме от издадената от Вас заповед за ограничаване на Инвитро процедурите.
Смятаме, че по този начин ни лишавате от лечението, от което се нуждаем.
С издадената заповед се ограничават и човешките ни права.
Все още на световно ниво не е доказано, че заразяването с Covid 19 влияе неблагоприятно при бременност и раждане.
Разтревожени сме, че след като възстановите процедурите, пред клиниките по асистирана репродукция ще настане масово струпване на хора (което и без да има епидемия се случва), а ще доведе до натоварване на лекарите и труден достъп на пациентите до адекватно и бързо лечение. В някои клиники и до сега се чакаше с месеци за записване на час при специалист, а след това ще бъде още по-трудно.
Няколко хиляди двойки всеки месец се подлагат на Инвитро лечение, което както знаете не винаги е успешно и борбата понякога продължава с години. Със издадената от Вас заповед Вие удължавате борбата на тези хора с неопределено време, а това оказва влияние и на психичното им здраве, което както знаете е ключово понякога за успеха на лечението.
Разделянето на пациентите на възрастов и Амх показател във Вашата заповед ни струва нелогично, дори дискриминационно, тъй като всеки случай е индивидуален и според нас заслужава отделно внимание.
Помислихте ли и колко хиляди левове месечно влизат в клиниките именно от тези процедури?
Помислихте ли за това, че закона за отпуските по време на Инвитро лечение не е достатъчно добър и много често тези хора използват платения си годишен отпуск, за да ходят на прегледи?
В момента много жени и мъже са в принудителен отпуск, съответно той ще бъде използван сега, а впоследствие няма да могат да продължат лечението си, тъй като няма да могат да отсъстват от работа.
Уважаеми господа, 

Моля, създайте зелени коридори в клиниките за асистирана репродукция!
Тежките последствия от Извънредното положение ще плащаме както ние, така и децата ни (ако ни позволите да имаме такива)!
Не ограничавайте правото ни за създаване на бъдещето поколение българи, а създайте условия това да бъде по-лесно за хората с репродуктивни проблеми!

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Р. Барова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...