Подкрепете идеята град Добрич да бъде обявен за град на Българската бойна слава

Dobrichka_epopeia1.jpg
Подкрепете идеята за обявяване на Добрич за град на българската бойна слава, свързан с едно от най-значимите сражения на Добруджанския фронт по време на Първата световна война - тридневните боеве за отбраната на Добрич от 5-7 септември 1916 г. Още тогава те са наречени "епопея" не само защото наред с овладяването на Тутраканската крепост са сред първите внушителни победи на Трета българска армия и имат важно значение за хода на военните действия и освобождаването на Добруджа, но и защото действително представляват една величава страница от нашата история и са част от многото победи, които българският войник извоюва във войните за национално обединение. 
Много значимо е за всеки българин, че Добричката епопея за пореден път показва безпримерната храброст, високия боен дух и жертвоготовността на българския войник в името на родината.
В боевете за Добрич през 1916 г. загиват над 3000 воини от шест национални армии (българска, германска, румънска, руска, сръбска и турска), шест вероизповедания (православни, католици, протестанти, армено-грегорианци, юдеи и мюсюлмани) и повече от десет националности. Всички загинали са положени един до друг без разлика от тяхната религиозна и национална принадлежност във Военното гробище на нашия град - изключителен пример за човеколюбие и толерантност.
С българската бойна слава в Добрич е свързан и монументът на легендарния предводител на българската конница ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Паметникът бе открит през 2016 г. по време на националните чествания на 100-годишнината от Първата световна война.
Добричката епопея нарежда нашия град редом до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан - велики епопеи на българския боен дух и жертвоготовността за свободата на отечеството. Десетилетия наред се честват тези български светини, но се премълчава за Тутракан и Кубадин и почти нищо не се споменава за Добрич. Нашето общество е все още в дълг към всички, които през 1916 г. са положили своите кости за освобождението на Добрич.
Нека съхраним паметта за тях и да я предадем на нашите деца, за да можем да възпитаме у тях чувство на национална принадлежност, гордост и любов към Родината. Ако се чувствате съпричастни, подкрепете петицията. Тя е част от инициативите за обявяването на Добрич за град на Българската бойна слава, стартирани от Община град Добрич през август 2017 г.