Петиция против тегленето на заем и изграждането на мега инсинератор за горене на отпадъци в София

14991867_1475740155787956_5199868447220171948_n1.jpg Драги, съграждани и сънародници, преди броени дни стана ясно, че столичният общински съвет ще проведе събрание в сградата на Столична Община за обсъждането на проект за изграждане на мега инсинератор на отпадъци на една от площадките на ТЕЦ "София", намиращ се в близост до центъра на града. Столична Община заедно с Топлофикация София възнамеряват да кандидатстват за финансиране по европроект за създаването на този гигантски замърсител на въздуха за сумата от 67 млн. евро, а решението беше гласувано и одобрено в столичния общински съвет на 28.02.2018.

Накратко за проекта, който ние бихме нарекли "Заем за боклуци":

Към момента София няма инсталация за оползотворяване на RDF и общината плаща 5 млн. лв. годишно на циментови заводи в страната за извозването му. Тези средства се събират от такса смет на софиянци.
Проектът, разглеждан на 28.02.2018 в Столична община, предвижда изграждане на инсталация за преработка на RDF, която ще бъде на площадка от терена на ТЕЦ "София“. От фракцията когенерацията ще произвежда комбинирано електрическа и топлоенергия.
Инвестиционната стойност на проекта е 157 млн. евро без ДДС, от които повече от половината (91 млн. евро) са финансиране от оперативна програма "Околна среда" и националния бюджет. Собственият принос на Столична община, включително със заем от ЕИБ, е над 65 млн. евро.
Параметрите на заема от ЕИБ предвиждат той да е в границите на 67 млн. евро със срок за изплащане 19 години, четиригодишен гратисен период и фиксирана лихва от 1,5%.

На 28 февруари (сряда) от 10:00 сутринта се състоя срещата по обсъждането на заема, свързан с изграждането на инсинератора, както и на самия проект по изграждането. Питаме, защо повечето граждани не разбраха за това заседание? Защо в дните, в които наближаваше обсъждането на толкова важна тема, пряко засягаща всички нас, както и нашето здраве, всички медии дружно ни занимаваха със снегове, бедствия, снегорини и Гинка от ЧЕЗ? До кога ще има информационно затъмнение по въпросите, които са от толкова съществена важност за гражданите, че дори би трябвало да се пуснат за гласуване чрез национален или поне местен референдум?

Нашето, както и мнението на експерти, е, че проектът за изграждане на инсинератор за горене на отпадъци е екологично и морално остарял. Осъществяването му би влошило качеството на въздуха в столицата, повишавайки нивото на фини прахови частици и СО2, които и без това са в пъти над нормите, особено през зимните месеци. Смятаме, че изгарянето на отпадъци в центъра на града е опасно за здравето ни и ще влоши допълнително качеството ни на живот. Да не говорим какво огромно безумие е да се тегли заем за това, който ние, обикновените граждани, ще плащаме от джобовете си чрез такса смет. ЩЕ ПЛАЩАМЕ, ЗА ДА СЕ ТРОВИМ! 

Поради тези и още причини, всички долуподписани се обявяваме срещу тегленето на заем и изграждането на мега инсинератор за горене на отпадъци в София.

Уважаема, г-жо Кмет,

Уважаеми, членове на Общинския Съвет на Столична община,

Уважаеми, господа Народни Представители,
Ние, гражданите на Република България, гражданите на град София, ние - данъкоплатците, които ви плащат заплатите, не искаме да живеем в кофата за боклук на Европейския съюз!
Престанете да спекулирате, че безумието Топлофикация София да използва RDF за гориво е с цел да се реши проблема със столичния боклук! Всички знаем, че тук ще се изгаря боклука на цяла Европа. Те именно за това са готови да отпуснат заема и защитават проекта, за да има къде да изгарят собствените си отпадъци, възможно по -далеч от географските ширини на техните страни. Циментовите заводи у нас внасят RDF бали от Германия, Белгия и Австрия. На камион немците плащат 3000 евро за превозване на отпадъци от Германия до България, което е три пъти по-скъпо от цената на нормалните курсове с други товари. Те плащат тази безумна сума само за едно извозване, за да се отърват буквално на всяка цена от боклука и да запазят въздуха в своята страна чист. За развитите страни в Европейския съюз България е просто един много удобен контейнер за смет и Топлофикация София далеч няма да изгаря само софийския боклук. 
 
Скъпи, съграждани,
Нека съберем възможно най-много подписа срещу това безумие! Такива решения и проекти не правят положението в България просто лошо, а опасно за здравето и живота! Нека заедно опитаме да се борим за въздуха в нашия град, доколкото е останал такъв. 

Подпишете тази петиция

Попълнете формуляра по-долу, за да подпишете тази петиция, която е създадена от Анонимно. Авторът на петицията ще види цялата информация, която предоставяте в този формуляр.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Facebook