Петиция за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас

Фондация „Истина и памет” открива петиция за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за манипулативното, подвеждащо и тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас за учебната 2019/2020 г.

Петицията е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Целта е да не се допусне подмяна на ключови за двата периода факти и събития, с които трябва обективно да бъдат запознати младите поколения на България.

Текст на петицията:

„Ние, подписалите тази петиция, категорично изразяваме своето несъгласие с опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 г. и периода на прехода към демокрация след 1989 г., с манипулативното, подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас, които министърът на образованието и науката предстои да одобри.

Настояваме за тяхното фундаментално преработване или спиране до създаването на учебници, които да бъдат одобрени след явно, а не формално обществено обсъждане под контрола на министъра.”

Фондация "Истина и памет" ()    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Фондация "Истина и памет" () да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека. Ще рекламираме тази петиция на хора, които разглеждат други петиции на нашия уебсайт, но все още не са разгледали тази петиция.