ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА или ПОДЗЕМЕН ГАРАЖ

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н РУМЕН РАДЕВ  

ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ  

ДО ОМБУДСМАНA НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА  

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА  

  ДО СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ


Три дни след създаването на тази петиция и жива верига в нейна защита Двойната къща бе съборена. Събарянето протече в два дни - събота и неделя, без да има уведомление за това на сайта на район Средец (http://sredec-sofia.org/bg/topic/21/syobshteniya)


Двойната къща, доскоро паметник на културата, собственост на поредния бизнесмен с псевдоним - Киро Японеца на адрес гр. София, бул. "Васил Левски" 19.

"Рашидов отменя статута й на 11 ноември 2016, между двата тура на президентските избори, отбелязва репортерът Росен Цветков. Пред БиТиВи от Министерството на културата потвърждават за промяната в статута на къщата – защото било установено, че тя „стои чуждо и нехармонично в средата около нея и липсва частен интерес за нейното запазване”."
Когато започнва да се прави билдинга до къщата - паметник на културата, някак се установява, че бизнес сградата ще стои хармонично, нали. Как пък и двете са на един и същи собственик, който споделя смутено, че ако ние му възстановим къщата, той ще я запази. Нямало частен интерес, пък си има мастит бизнесмен собственик?
Има безброй примери по света как един паметник на културата може да бъде запазен и под него, ако собственикът желае да има и подземен гараж.
Какъв е този министър на културата, който еднолично, еднолично ли?!, ще решава, че паметник на културата не му стоял хармонично. Кои са "експертите" предложили свалянето на статута на къщата можете да видите в снимките по-долу (кадър от репортаж на БиТиВи)


"Къщата е построена преди 110 години, неин архитект е Георги Тодоров. Намирала се е на т. нар. след Освобождението Рингов булевард. Статута „паметник на културата“ къщата придобива през 1976 г."
„Яворов ли е живял [в нея], или Иван Вазов? Кой е живял тук?" пита японецът. Не можем да го виним, японец е.

Искане на подписалите петицията:

1. Незабавно спиране разрушаването на Двойната къща.  Неизпълнено. Променя се с - При установяване на нарушения по точки 3, 4 и 5 - задължаване на собственика и извършилите нарушения за напълно възстановяване на Двойната къща в автентичен вид.

2. Незабавен мораториум за забрана на събаряне на къщи паметници на културата и надстрояването на такива.

3. Незабавно публично оповестяване инвестиционните проекти на собственика.

4. Незабавно разследване кой със свои действия или бездействия е увредил или създал опасност за увреждане на обекти на културно-историческото наследство - Двойната къща, Къщата с ягодите, Къщата на арх. Георги Фингов и други емблематични сгради на територията на гр. София. 

5. Незабавни оставки и разследване на всички допринесли със свои действия или бездействия към състоянието на този паметник на културата както и незабавно разследване сделката относно покупко-продажбата й.

6. Незабавно прекратяване снемането на статут на паметници на културно наследство и анулиране на всички такива решения за изминалите 10 години.

7. Незабавно изготвяне от страна на Столична община на списък с всички къщи, паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки отностно реставрацията и консервацията им според ЗКН и ЗУЗСО.

8. Незабавно представяне от НИНКН на пълната документация за Двойната къща на две национални медии - БиТиВи и Нова телевизия.
(      Извършва специализирано документиране на недвижими културни ценности и дигитализиране на наличната информация за тях. http://ninkn.bg/Posts/view/2).  При липса на такава което да доведе до невъзможност възстановяването на Двойната къща, съответните длъжностни лица да понесат наказателна отговорност за свои действия или бездействия по увреждането на обекти на културно-историческото наследство.

9. Всички отговори и становища да бъдат препратени към две национални медии - БиТиВи и БНТ2 в законовия срок за отговор, както и публикувани на сайтовете на посочените институции.

 

Безымянный-24.jpgБезымянный-22.jpg

vinovni.jpg

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Свободни граждани да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...