ПАРК ЗАИМОВ, а не кръчмарски лунапарк Заимов

                                                                                                                                                     ФОНДАЦИЯ „ЗА ОБОРИЩЕ”
ДО Г-ЖА Й.        ФАНДЪКОВА                                                                                                                                                                           
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА                                                                                      
КОПИЕ ДО:
ГЛ. АРХ. НА СОФИЯ
КОПИЕ ДО:
Г-Н В. ЦОЛОВ
КМЕТ НА Р-Н ОБОРИЩЕ                                                                                                        

ПИСМО


Парк „Владимир Заимов”, а не ЛУНАПАРК „Владимир Заимов”!
Г-н Кмет, това писмо и съпътстващата го подписка са израз на възмущение и разочарование от целенасочените действия на Столична община по комерсиализирането на парк „Вл. Заимов”.
Ние, фондация „За Оборище”, гражданите на район „Оборище”, и гости на парка, сме силно притеснени от случващото се в нашето зелено кътче за отдих и семейни моменти.
През изминалите 2013, 2014 и 2015г. инвазията продължи и търпението на всички се изчерпа. Препълването на парка с всевъзможни „атракции” - батути, стрелбища, въртележки, клатушки, и игри за по левче; масички с ветрила, балони и боклуци; будки за сандвичи, сладолед и гофрети; сергии и колички с царевица, захарен памук, пуканки; ново заведение в средата на парка; безобразното разширение на зоните около заведенията със седящи места. Всички тези неща изместиха спокойствието и нормалната атмосфера. Заради липсата на ефективна охрана зачестиха случаите на вандализъм и сергийна търговия. Децата ни вече все по-често не желаят да си играят едни с други, а прекарват времето си в молби и тръшкане за поредното левче, което да изхарчат за батут, въртележка, въздушен хокей, татуировка или захарен памук. Сред тях са и старите стрелбище /каравана/ и въртележка пред Театър София, които бяха “спасени” със сърцераздирателни драми и истории за поколения играещи си там. Сякаш ако ги нямаше, децата ни не биха имали детство …? Бирарията пред Театър София, за чието премахване са писани писма от управата на театъра. Надяваме се в най-кратки срокове въртележката, караваната и бирарията да бъдат премахнати, и заетите от тях места да се ползват безплатно от всички. Атмосферата се допълва от всевъзможни миризми на пуканки, царевица, сандвичи и ПЪРЖЕНА РИБА. Някои от сергиите използват газови бутилки под налягане, които се излагат целодневно на слънце. Хигиената е много ниска, а и повечето са без всякакви разрешителни. Оставят купища боклуци след себе си и ползват пейките за търговия.
Наясно сме, че в парка вече има и частни имоти, които не могат да бъдат премахнати. Нямаме нищо против хората, които искат да правят бизнес. Против сме паркът да се превръща в един атракцион и в място, пълно с изкушения за децата ни. Място, в което не можеш да прекараш времето си спокойно, и да се порадваш на играещите си деца. Долуподписалите се смятаме, че е НЕДОПУСТИМО парковото пространство да се превзема от търговци, стремящи се да са максимално в средата на парка, и непосредствено до нас и децата ни. Разочаровани сме от детското съоръжение срещу кортовете, което заема голяма част от главната алея, и което почти никой от посетителите на парка не одобрява. Бихме желали да разберем плод на чий интелект бе ТО? Дървената детска площадка, която бе занемарена и разграбена, е чудесно място, което може да се реновира. В нея може да се изградят нови, безплатни детски съоръжения. Желаем парк Заимов да е максимално освободен от бизнес, както е Докторската градина.


Нашите конкретни искания и предложения за промени са:


1. Премахване на всички преместваеми обекти /будки, атракциони и заведения/ от алеите и позиционирането им в периферията на парка по примера на двете будки срещу ул. Сан Стефано. Пълна забрана за сергийна, куфарна, разносна и търговия с колички на територията на парка.
• Предложения за места:
Широките асфалтови части на парка срещу ул. „Асен Златаров”, ул. „Васил Априлов”, ъгъла на парка от към ул. „Кракра” и бул. „Янко Сакъзов”, но не и заемането и на трите места, а избор на едно от тях.


2. Ограничаване на маси и столове за консумация на открито до брой, не по-голям от местата в самото заведение. Поставянето им да не е непосредствено до детски площадки и да не затруднява свободното преминаване и разминаване на хората.


3. Охраната на парка да е от двама души. Те да са професионалисти на средна възраст, а не пенсионери, които биха се вписвали като портиери, но в никакъв случай като ОХРАНА на парк. Постоянно патрулиране. Добрата охрана е едно от най-важните неща. Наличието на ефикасна такава не само ще запази реда и парковите елементи, но и ще е положителен сигнал за тези, които биха дарили пейки, озеленяване, детски съоръжения и др.


4. Да се уреди форма за граждански контрол върху вземането на решения, свързани с общинската политика относно парка. Да се даде възможност на НПО-та и други граждански организации да получават редовно достъп до обсъжданията и да участва във вземането на всички решения, касаещи развитието и ползването на парка, както и в създаването на правилата, които се споменават в т. 5 по-долу.


5. Изработване на ясни правила за посетителите на парка. Монтиране на информационни табла на входовете на парка с правила и глоби за конкретни нарушения, карта, важни телефонни номера и секция за обяви, свързани с мероприятия и изгубени/намерени вещи и домашни любимци. Готови сме за обсъждане на правила и санкции.


6. Засилен контрол на инспектората за спазването на закона и наредбите за обществен ред, особено в почивни дни. Проверките да са не само по-чести, но и по-ефективни. Да имат траен резултат. На нарушителите да се съставят актове и да им се конфискува стоката и оборудването в полза на общината. Веднъж или повече годишно може да се провежда търг за конфискувани вещи и парите от него да отиват целево за парка.


7. Монтиране на пейки по страничните алеи. Те да са от типа, които са останали най-незасегнати във времето. Да са здраво фиксирани в земята. Редовно из тревните площи има пейки, разнасяни и трошени през нощта. В тревните площи където винаги има завлечени пейки, да се позиционират такива и да се реши проблема. Недоумяваме защо вече дълги години пейки има само по главните алеи, но не и по другите. Смятаме, че честата подмяна на нетрайни цветя е разточителна и може да се помисли за по-трайни видове.


8. Прекратяване на порочната практика да се използва парка за партийни агитации, провеждане на многодневни чествания /над 1-2 дни/, шумни акции и агресивни рекламни кампании.
Не сме против тях, а желаем да се осигури спокойствие и приятна атмосфера за посетителите и живеещите в близост до парка.


9. Пълна забрана за използване на бензинови "духалки" за събиране на листа и трева.
Не сме против чистенето, но използването им е вредно и нетърпимо. Те са адски шумни /вероятно доста над нормите/, замърсяват въздуха и ефикасността им е твърде малка. До като се работи с тях, не може да се седи нито в парка, нито в домовете наоколо. Употребата им е явна подигравка с всички ни.


10. Обособяване на оградена зона /както е в много други развити градове/ за свободно пуснати домашни любимци, както и маршрут в периферията на парка за преминаване до нея. Оградата да е средно висока /поне 1.5м./ за да не могат по-големите кучета да я прескачат. Да има няколко входа/изхода, които да се затварят.
Предлагаме мястото да бъде в ъгъла на парка м/у бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Янко Сакъзов". Мястото е слабо посещавано от деца и възрастни заради близостта на двата булеварда. Втората подходяща зона, но вече извън парка е коритото и по-конкретно бреговете на "Перловска" река. Могат да се изградят рампи или стълби за лесен достъп и така мястото да се използва пълноценно, тъй като е високо оградено против разливи.

Вече ни е омръзнало да живеем в “очакване”на поредния търговски обект в парка. Настояваме да вземете под внимание нашето писмо и съпровождащата го подписка. Наше право е да прекарваме времето си в една по-добра среда, която да осигурява на нас и децата ни спокойствие и отмора.
Твърдо сме решени да отстояваме исканията си по всички законови начини - писма, жалби, граждански протести, медийни изяви и сезиране на други институции.


Подпис:
П. Николов , член на УС на Фондация "За Оборище


Павел Николов/Фондация "За Оборище"    Свържете се с автора на петицията

Facebook