ПАРК ЗАИМОВ, а не кръчмарски лунапарк Заимов

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията ПАРК ЗАИМОВ, а не кръчмарски лунапарк Заимов


Гост

#1

2015-08-11 17:40

Подкрепям исканията на съгражданите си, защото те съвпадат с моята представа за това как трябва да изглежда един парк. Радвам се, че все още се намират дейни, загрижени и отговорни софиянци, които се опитват да превърнат част от столицата ни в по-приятно място за пребиваване.

Гост

#2

2015-08-11 19:40

Az bih predlozhila da se pomisli i za izgrajdaneto na toaletna. Tova shte spre prevashtaneto na parka oaven v atrakcion, no i v gradska toaletna.

Гост

#3

2015-08-11 19:47

Zashtoto iskam deteto mi da igrae v parka, v koito sam igrala az, da ne se uchi da se zabavliava posredstvom atrakcioni, a da se nauchi da moje da komunikira a deca, da izpolzvat vaobrajenieto si za igri-da varnem vremeto na igrite na vaje, lastik, dama, strajari i apashi i t.n

Гост

#4

2015-08-11 21:21

Бих добавила и още една точка - ремонт (с изрично уточнение качествен) на двете безплатни площадки, монтиране на нови люлки и подмяна на старите.
Кристина

#5

2015-08-11 21:33

Абсолютно подкрепям последното предложение. В целия парк има само една люлка, а безплатните площадки са само две и то с доста оскъдни играчки. Не съм съгласна с премахването на стрелбището,  защото то е част от парка от много години и се е превърнало в едно по-специално място. Абсолютно съм за премахването на сергиите, батутите, и всички други еднолевови атракции, защото са твърде много, а ако има нормални детски площадки и децата няма да имат нужда от тях. Нормално е в един парк да има едно-две заведения, в които може човек да хапне нещо, но за пространството в Заимов те наистина са в повече.

И.К.

#6

2015-08-12 06:58

Едно време имаше естрада, на която през лятото имаше безплатни представления - куклен театър, клоунади, музикални изпълнения. Стрелбище и въртележка, захарен памук и продажба на балони имаше само като временни "атракциони" по конкретни поводи 1-3 дена. Иначе най-забавното беше пръскането с вода от чешмите и фонтаните, игрите на топка, катеренето по дърветата, карането на велосипеди. Това е една идилична картина на детството ми в парка "Заимов"!

Чупетловски

#7

2015-08-12 07:04

Абсолютно ПРОТИВПоловината написано в "петицията" са пълни глупости. Децата това, децата онова, все някой Ви е виновен, бе, че не можете да си възпитате децата като хората! Да не се местят пейките? Ама Вие сериозни ли сте? Да имало правила и глоби? То хубаво ще има, особено като некой сулю определя правилата и сложи нереално малоумни забрани. Още малко ще дойде "чичката" не-портиер, а естествено високо платен "охранител" спец, и ще ми се дърви, защото не е на кеф. Заведението до театъра никому не пречи. По-ми пречи циганията на другите (по конкретно това в горната част на парта и това отстрани). Партийни агитации? Аз една не съм видял. Станали сте страшно мрънкащи и разлигавени!


Гост

#8 Re:

2015-08-12 07:08

#2: -  

 Има "Еко той".


Гост

#9

2015-08-12 07:56

И аз, в качеството си на родител, приветствам тази инициатива и искам детето ми да може да ИГРАЕ свободно в парка, а не да виси по разни атракциони и да се тръшка за следващото левче! Силно се надявам, че ще се предприемат съответните мерки! Благодаря.


Гост

#10

2015-08-12 11:03

Местата в София, които са за релакс и зареждане с позитивна енергия са именно парковете. Крайно време е някой да се грижи за тези " оазиси".

Гост

#11

2015-08-12 11:04

Живея в близост до парка.Не харесвам пейките по алеите,защото са крайно неудобни.В Докторската градина са удобни и красиви.
Винаги съм си задавала въпроса за какво е тази охрана,която не излиза от бутката.

Коларска



Младенова

#12 Re:

2015-08-12 11:39

#7: Чупетловски -  

Коментарът Ви ме навежда на мисълта, че сте скорошен Столичанин с бизнес в района и по тази причина не Ви допада петицията.

Истината е, че всички, които открай време живеем край парка ненавиждаме печалбарите, които разчитат на изкушаването на невръстни деца и поставянето на родителите пред ежедневни изпитания при иначе нужните разходки на децата.

Нима поставяте способността на родителите да възпитават добре децата си под въпрос, само защото намерението за приятна разходка в парка се превръща в постоянна разправия с децата?! 

Не си ли давате сметка, че ако човек само веднъж в месеца или в годината заведе детето си в Парка Заимов, едва ли ще се пазари за всяко левче?!

Говорим за ежедневните посетители, онези, за които паркът трябва да е място за почивка и разтоварване. Нима това е възможно, ако всеки ден трябва да си извеждаме децата с уговорката, че няма да има удоволствия и глезотии, които струват пари?!

Та дори да се уговорим, че ще трябва да избере само едно нещо, за което да се даде левче, това пак прави около 30 лв. (или 60 лв. при 2 деца; а да не забравяме, че има и семейства с по три деца) на месец! Дали пък сме точно "мрънкащи и разлигавени"?!

Безспорно е, че търговските дейности и обекти трябва да бъдат редуцирани до минимум!!!

Младенова

П.П. Не ми отговаряйте - въпросите са, за да се замислите над тях и да дадете отговори на себе си!


Гост

#14 Re:

2015-08-12 13:54

#7: Чупетловски -  

 Простак! Отивай си в селото, от което си дошъл ...


Гост

#15

2015-08-12 13:56

от 3 до 8 клас съм играла в този парк - имаше и специален кът за малки деца, от който сега няма и помен, но в съчатание с околната среда и безплатен, обезопасен - беше нещо ново за България. Е вярно сега децата като бягат от час си играят основно на електронни игри, а ако ням градинки то това ще се задълбочи

Гост

#16 Re:

2015-08-12 18:54

#11: -  

За огромно съжаление, бутката не е за друго освен, за да "пази" атракционите нощно време... това е причината т.н. "охрана" да не излиза от нея, просто плаши гаргите :-D

Адри

#17 Re:

2015-08-12 21:23

#7: Чупетловски -  

 Бирарията до театъра е най-гнусното и долнопробно заведение в целия квартал. Ако собственикът му не беше толкова стиснат и влагаше поне някой лев да го приведе в приличен вид, то едва ли би дразнило някого. Но с тези стари грозни маси, железа, мръсотия, никаква зеленина... това "заведение" може да е ОК за някое малцинствено гето, но за центъра на София определено не е.

Огромните и грозни батути, надуваеми замъци, всички безумни машинарии с китайски боклуци за левче и клатещи се колички и животни (последните изглеждат сякаш повечето са взети от някое бунище и дори не са освежени преди да се монтират) изобщо не искам да коментирам. Те са на всяка крачка и развалят целия ландшафт на парка. Сякаш съм на селски събор, а не на разходка.

Живея точно срещу парка, а вече не стъпвам в него и мъкна детето по други места, защото тази жалка простотия ми идва в повече.


Гост

#18 Panayot Shilkov

2015-08-13 06:04

Аман от бизнесите които прецакват и малкото останали пракови площи в България, и конкретно парка Заимов. Ако не премахнете тези неща един ден ще има армия която ще премахне много повече, но е възможно тогава просто вече да не сме в България и да не можем да се "порадваме" на края на идиотизма!


Гост

#19

2015-08-13 12:08

Здравейте, г-н Николов,

Пиша Ви във връзка с петицията, която сте подготвили за парк „Заимов”.  Видях я случайно във Facebook и бях много заинтригувана. Живея до парка, откакто съм се родила и поне сто пъти съм била провокирана да напиша нещо във връзка със случващото се пред очите ми. Принципно изразявам подкрепа към написаното от Вас и Ви благодаря, че сте положили усилия да включите в текста смислени и разумни предложения. Във връзка с написаното бих искала да направя уточнения, пряко свързани с грижата за парк „Заимов” в няколко аспекта:

Какви са условията за отдих и почивка в парка и дали именно този парк, предвид разположението му в близост до жилищни сгради е подходящ за шумни хепънинги, далеч не само партийни, както пишете Вие. Всяка сряда от почти месец и половина в парка се случват концерти – джаз, класика – чудесно, ще кажат приходящите. А аз ще ви кажа, че шумотевицата от бензиновите „духалки” за листа е нищо в сравнение с шума от звуци, произвеждани хем от музикантите, хем от хората, които пристигат от къде ли не, за да ги слушат. Уверявам всеки непредубеден, че в отношението и поведението на последните няма нищо културно. За съжаление хепънингите в сряда не са единственото нещо, което става – има детски празници, панаири и т. н. случки, които  произвеждат шум и оставят след себе си простотия. В общ интерес е да знаем кой и как разрешава провеждането на такива събития и защо никой не контролира шума и не следи за спазване на определени норми на поведение, хигиена и т. н.?;

Къде играят децата – в парка има точно две люлки, предназначени за деца до три години.  Визията и безопасността им, както и тези на останалите два пясъчника, две пързалки, безумна мрежа за катерене, непонятно колело за въртене и три калтушки трябва също да бъдат коментирани. Сигурна съм, че някой някъде ще се сети да ги огледа и обезопаси, когато недай си, Боже, пострада детенце. Тогава даже и телевизията ще се появи, даже много телевизии ще дойдат и журналистите ще отразяват събитието с мрачни и отговорни лица. Всеки родител трябва да има право да избира между варианти за свободното време на детето си, прекарано в парка, а тук възможностите за избиране са сведени до минимум заради липса на адекватна политика на общината, която предпочита да отдава под наем или каквото е там правната форма, отколкото да инвестира в детски площадки;

Как се охранява парка – изключително важен аспект! Бих наблегнала на това какво се случва в парка и то далеч НЕ САМО през деня. Досега не съм срещала охрана на парка денем, явно е добре обучена да се придвижва незабелязано. Що се отнася до охраняването на парка през нощта – почти всяка вечер някой от съседите вика полиция за да накара поредната шумна компания да си тръгне и да остави живеещите наоколо да спят на спокойствие.  Не е без значение и фактът, че полицията не винаги се отзовава бързо, сигурна съм, че има много достоверни причини за това, но все пак, какво правим ние, докато чакаме? Как се гарантира тишината и спокойствието ни и кой носи отговорност, ако това системно не се прави?;

Къде са позиционирани пейките – прекрасно е да има повече пейки, но такива които са трайно прикрепени към земята и то ИЗВЪН зелените площи. Последните се поливат със специално създадена за целта напоителна система – няма ефект от нея, ако тревата се тъпче постоянно. В момента останалите в парка подвижни пейки постоянно се влачат насам-натам и обикновено се позиционират в непосредствена близост до блоковете по протежение на парка, сред зеленина, която създава псевдоусещане за анонимност, а за живеещите наоколо е отново постоянен източник на неадекватни шумове в странни часове от денонощието;

Как се случва поддръжката на парка чист – случва се рано сутрин някъде между 6.00 и 7.00 ч., независимо дали денят е работен или не, настава бръмчене на малко камионче за почистване, което по мое мнение повече шуми, отколкото  чисти. Същото важи и за почистването на химическите тоалетни в парка общо три на брой;

Как се празнуват лични празници – често ставам свидетел на семейни, съседски и всякакви други другарски сбирки в чест на някой невръстен рожденик, след които остават купища боклуци.  Не мисля, че това е редно и трябва да има санкции;

Как се озеленяват озеленените територии и кому е нужно да се харчат общински пари за това през всеки сезон да се подменя растителността в цветните лехи, вместо да се потърсят трайни и красиви решения, които да спестят средства и усилия;

Как паркът се превръща в търговска зона – всяка година се появява все нова и нова атракция и мястото за разхождане, тичане, спортуване, шляене и т. н. става все по-малко.  Споменавате за въртележка и стрелбище, които сърцераздирателно са били спасени. Мога да Ви уверя, че акцията по спасяването беше жест на доблест, тъй като отстраняването на въпросните атракции трябваше да се случи по силата на заповед  с фиксирано време на изпълнение в една лятна съботна нощ. Вие, чували ли сте за такава бутикова заповед, аз не бях. Все пак смятам, че в конкретния случай  има много подробности, вкл. юридически, с които не сме запознати, за да коментираме с лека ръка. Въпросът по-скоро има две страни – защо и на какво основание общината постоянно увеличава търговската площ  в парка. И ако бъде установено, че търговските площи са увеличени законосъобразно,  дали общинската администрация  е в състояние да гарантира свободната стопанска инициатива при ясни и прозрачни законови процедури. Струва ми се, че има и елементи на кофти игра на „бизнесмени” с пари, които се опитват да прецакат други, които оцеляват на ръба с малки семейни бизнеси. Управлението на т. нар. озеленени територии в градовете  е объркан процес и явно някъде нещата не се случват правилно и в интерес на обществото. В този смисъл  участващите длъжностни лица и институции трябва да застанат достойно зад управленските си решения и да ги аргументират с конкретни текстове от действащото българско законодателство. И далеч нямам предвид закачането на написани на ръка обявления на най-невидимото място из дебрите на общинската администрация. Също така трябва да са готови и да чуят и да се съобразят с мнението  на общността, на която по дефиниция са длъжни да служат. 

Наскоро разбрах за съществуването на фондация „За Оборище” и за протоколна яснота, бих искала да разбера дали я представлявате като юридическо лице, дали целият  актуален, считано от  м. октомври 2014 г. УС на фондацията застава зад петицията или не? Не искам да бъда разбрана погрешно, но за да се доверя на нова за мен организация, на първо време имам потребност от определени отговори. Нямаше да Ви безпокоя за това, ако бяхте подписали петицията в лично качество.

В заключение, написаното от Вас изразява достойна за подкрепа позиция. Смятам, обаче, че има неща, които трябва да бъдат допълнени и взети предвид, за да може апелът Ви да бъде безрезервно подкрепен от колкото се може повече хора и да тежи. Нямам представа как сте създали този текст, но би било много ценно, ако поставите на обсъждане самото съдържание на петицията и след това, обобщавайки всички относими и адекватни мнения, да я насочите към  компетентните да отговарят по нея. В противен случай може различни хора да изпратят към властимащите различни сигнали и това със сигурност ще обрече на неуспех исканията поради липса на представителност.  За съжаление и най-ентусиазираният поход за справедливост може да бъде удавен в пасивността на администрацията.  Да не забравяме идват избори, нека не позволяваме нещата, към които се стремим за общо добро в парка да станат жертва на предизборна пропаганда.

С уважение,

Д. Христова

Павел Николов
Авторът на тази петиция

#20 Re: Благодаря за подкрепата!

2015-08-13 14:44

#1: -  

 

Павел Николов
Авторът на тази петиция

#21 Re:

2015-08-13 14:46

#2: -  

 Здравейте!

Тоалетни има, но е важно и да се ползват. Масивни такива, едва ли някой отново ще построи. Последните са продадени отдавна.

Павел Николов
Авторът на тази петиция

#22 Re:

2015-08-13 14:50

#3: -  

 

Благодаря за подкрепата!

Павел Николов
Авторът на тази петиция

#23 Re:

2015-08-13 14:59

#4: -  

 Здравейте!

И аз мога да добавя още точки, но това са най-важните, а и съм засегнал вече проблема в последния абзац преди исканията ни. Разбира се и аз бих се радвал на нови и безплатни катерушки и люлки, но и това ще стане когата администрацията вместо да пилее пари за нетрайни цветя и къщички ги насочи към нови съоръжения за децата.

Павел Николов
Авторът на тази петиция

#24 Re:

2015-08-13 15:26

#5: Кристина -  

 Здравейте!

Сантимента Ви към стрелбището все пак е въпрос на личен избор. Моето мнение е, че от години седи заемащо алея заедно с въртележката с неясен статут. Има предупреждения за премахване. Все пак ЦЕНТРАЛЕН ГРАДСКИ ПАРК  не може да мяза на селски събор в къра. Не е добре обазопасено и е твърде вехто. Лично познавам собстениците му, а познавам и много от родителите разочаровани от това, че на децата се раздават близалки, дори и при изрична забрана на родителите им. Начина им на бизнес си е тяхна работа, но мястото на тях и на всички подобни е в периферията на парка в обособена зона, плащайки пазарни цени на общината за заеманото място за да може общината после да инвестира тези пари в облагородяване на парка. Хара като мен, които не са почитатели и потребители на това, което те предлагат да можем свободно да минаваме по алеите и децата си. Многократно съм изтръпвал когато децата ми прохождаха и случайно съм се озовал до въртележката, която въртейки се без да е оградена е опасна. Не е редно заради това съоръжение и бирарията аз да се стремя да избягвам тази зона от парка, както и много други като мен.

Въпреки всичко оважавам мнението на всички и за това си правя труда да Ви отговарям. Потърсете ме в парка, ако ви се води разговор по темата. Питайте за мен, познават ме. Паздрави!

Павел Николов
Авторът на тази петиция

#25 Re:

2015-08-13 15:29

#6: И.К. -  

 Искаме да върнем изгубеното за да го изживеят нашите и Вашите деца!