Петиция за забрана на пушенето на всякакви вредни вещества на закрито

  1. На много места употребата на вещества с вредни изпарения на закрито е била оправдавана с факта, че действащите закони са насочени към тютюнопушенето, а не към негови алтернативи.
  2. Изключително популярни понастоящем са различни видове електронни цигари, които могат да излъчват ароматизирани изпарения, както и аргумента на потребителите им, че щом не миришат неприятно, околните им трябва да приемат ролята си на пасивни пушачи.

 

За употребата на електронните цигари, наргилетата и подобни алтернативи на тютюневите цигари е известно, че някои може да предизвикват различни видове рак, други да спомагат за развиването на алергии, да предизвикват дихателни проблеми, възпаления на множество места в тялото (и/или други здравословни проблеми, директно или косвено чрез отслабване на защитните сили на организма), а димът от такива алтернативи би съдържал отровни вещества (дори да са с различен състав или концентрация в зависимост от съответния вариант).

 

Логиката да има забрана на един вид изделия заради вредата при пасивно поглъщане на дим от тях, за забрана на употребата им на детски площадки (т.е. дори на открито) заради вредното им влияние върху деца и прочие би трябвало да е приложима и върху други изделия, способни да предизвикват подобни последици.

 

Не неприятното усещане от конкретен аромат би могло да навреди на нечие здраве в множество случаи, а веществата, съдържащи се в дима, ароматизиран по съответния начин. Това би трябвало да бъде взето предвид от всеки, решил да подложи околните на обгазяване чрез пушене на места, където те биха били принудени да прекарат време заедно с него (например влакове, молове, киносалони, работни места, жилищни сгради, дори навеси на автобусни спирки (особено в дъждовно време) и др.).

 

Доказателства за вредата от електронни цигари, наргилета и др. може да бъдат намерени лесно в интернет, но за да бъде аргументирано това искане, може да разгледате следните източници на информация:

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8232370/

 

https://www.who.int/news/item/05-02-2020-e-cigarettes-are-harmful-to-health

 

https://www.lung.org/quit-smoking/smoking-facts/health-effects/facts-about-hookah

 

Цитат от становище относно законността на пушенето на електронни цигари на закрито*:

 

"Във връзка с изложеното употребата на електронни цигари не попада в забраната за тютюнопушене по чл. 56 и 56а от Закона за здравето."

 

*вижте долната връзка

 

https://www.rzi-starazagora.org/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/2379-novina_29122022

 

Тази петиция изисква разширяване на обхвата на забраната за тютюнопушене на закрито върху всякакви продукти за пушене и/или вдишване, за които е известно, че биха разпръсквали вещества, способни да вредят на околните непушачи (и специално деца) чрез пасивно пушене и наслояване върху повърхности, с които биха имали контакт. Надеждата на нейния автор е подобни продукти да бъдат категоризирани като "вредни за здравето" и забраната за пушене на закрито да обхваща всички настоящи и бъдещи алтернативи на тютюнопушенето, които биха попадали в тази категория, а не само изделията, съдържащи тютюн.

 

Петицията няма за цел да ограничи употребата на лечебни средства, ползващи изпарения с цел бързо усвояване при спешни случаи, които може да е наложително да бъдат използвани на различни места (дори на закрито).


Людмил Николов Стоянов    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Людмил Николов Стоянов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...