Отворено писмо - Номинация на Весела Кондакова за министър на културата

ДО

Кирил Петков, лидер на „Продължаваме промяната“

Корнелия Нинова, лидер на „Българска социалистическа партия“

Христо Иванов, лидер на „Демократична България“

Слави Трифонов, лидер на „Има такъв народ“  

 

от 08.12.2021  

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Номинация на Весела Кондакова за министър на културата  

 

Уважаеми дами и господа,

В ролята си на представители на водещи независими организации в сектора на културата, се обръщаме към Вас с номинация на г-жа Весела Кондакова за министър на културата в предстоящото правителство. Културата в България спешно се нуждае от нови регионални и национални културни политики и стратегии за развитие, от правни и административни реформи, от европейска визия и приобщаване в европейския и международен обмен. Един реформиран културен сектор ще бъде най-бързият и явен знак за стартирали промени в държавата. Ние смятаме, че г-жа Кондакова има нужната експертиза, визия, капацитет и опит да проведе тъй нужните трансформации в сектора.

През последните години културният сектор страда от тотално неглижиране, липса на експертиза и липса на единни правила за всички, а пандемията доведе сектора до криза и вътрешно радикализиране. Наблюдаваме обаче, че всички предложени лица за министри са артисти или преподаватели, без някой от тях до момента да представя квалификации относно мениджърски умения, които са изключително нужни на тази позиция. Смятаме твърдо, че изход може да бъде намерен единствено чрез силно експертен министър с изявен европейски профил и мениджърски опит, който да ни постави на европейската културна карта. Секторът, освен това, решително се нуждае от деполитизиране, заради което настояваме за министър, който не е член на нито една от представените парламентарни партии и не е политически обвързан.

При срещата за обсъждане на приоритети и програма за управление на културата с представители на потенциалните коалиционни партньори, където присъства и г-жа Кондакова като експерт, всички застанаха зад искането за увеличаване на бюджета за култура. Но подобреното финансиране не може да бъде самоцел, а средство за належащи реформи. Творческата среда в страната има спешна нужда от стабилизиране както в публичния, така и в свободния сектор, и това стабилизиране трябва да произтича от тези реформи. Още по-належаща е нуждата да се осъзнае културната стойност на процесите и продуктите на свободната сцена и най-накрая да се създаде поле за европейски културен обмен. Това е заложено в Националния план за възстановяване, спрямо който спешно трябва да се работи за развиване на публики и европейски аудитории. Имаме и обща цел с всички останали сектори в страната да спрем изтичането на таланти и страната ни да се превърне в по-привлекателна работна и продукционна среда.

От години в ролята си на изпълнителен директор на Българска музикална асоциация, ръководител на мащабни проекти и през последните месеци заместник-министър на културата в служебното правителство, г-жа Кондакова отстоява една от най-адекватните и квалифицирани позиции относно реформирането на сектора. Вече много пъти показва експертно разбиране относно управлението на ресурсите в културата, относно политиките за развиване на публичния и независим сектор, както и взаимодействието между тях. Наясно е с нуждата от законодателни промени относно прокарването на нов закон за изпълнителските изкуства, създаването на регистър на артистите на свободна практика и актуализиране на настоящия регистър на културните организации. Никой друг не припознава в такава степен важността от анализи и цялостен мониторинг на културния сектор като единственият начин за системно планиране на политики и културна стратегия. Г-жа Кондакова участваше в работната група по включване на културата в Плана за възстановяване, както и участваше в работните групи с представители на независимия сектор за справяне с Ковид-кризата. Г-жа Кондакова има и ясни визии за продуктивното имплементиране на предстоящия Национален план за възстановяване, един изключително мощен инструмент, който може да повлияе както  стабилизирането на сектора на национално ниво, така и да се осигури достъп на творческите проекти и продукти до глобален културен обмен. Не на последно място, Весела Кондакова е българският посланик на европейската инициатива „Нов европейски Баухаус“, който през следващите години ще е двигателя на културния сектор в Европа в подкрепа на Зелената сделка.

Весела Кондакова има необходимия капацитет да се заеме с предстоящите мащабни задачи пред културата и с подходящ екип да стартира отлаганите с десетилетия културни реформи в страната ни. Вече с опит в държавната администрация, тя ще може продължи процесите, стартирали в периода на Ковид-кризата. Тя е разпознаваема както от представители на целия културен сектор, така и в обществото заради дългогодишната си работа в областта на музика, театър, танц, визуални изкуства и литература.

Весела Кондакова е способна да предложи иновативен, далновиден и експертен подход към управлението и развитието на културата в България. Очакваме ангажиментът на Кирил Петков за А отбори да бъде спазен и по отношение на Министерството на културата.  

 

 


Независими културни организации    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Независими културни организации да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...