Да подкрепим проекта заТунел под Шипка със Западен обходен път

Интервю на министър Томислав Дончев за в-к „100 Вести”

Допреди месец-два започването на строителството на тунел под Шипка изглеждаше по-сигурно от Валутния борд. През 2011-та това съоръжение, като част от Коридор №9, бе обявено за свръхприоритетно от Европейската комисия. Правителството пък го обяви за национален обект и го вкара в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2020 година. Заедно с високоскоростен път Русе-Маказа. Техническата готовност на проекта му даде зелена светлина за ОП „Транспорт“ 2014-2020 г., от която вече има заделени за него 150 милиона евро. Наскоро китайски инвеститори се наредиха на опашката от 32 компании, които още преди 4 години заявиха готовност да го реализират за своя сметка. И най-важното – зад тунела стои сериозно лоби, сред което ще откроим двама  – президента Росен Плевнелиев, който преди година обеща, че до средата на 2012-та ще е готова апликационната форма за проекта, и човекът, идентифициран с европарите, габровеца, министъра Томислав Дончев.

При всички тези „за“  мисията изглежда повече от възможна. Колебанията в душите на габровци събуди министър Лиляна Павлова, която потърси катарски инвеститори за Русе-Маказа, но, прокарвайки го през „алтернативния“ Хаинбоаз. Уж сигурното започване на строителството на Западния обходен път пък може да се отложи заради поредното обжалване, сега пред Върховния административен съд, на приетия ОВОС. Жалбите са на Петър Петров от габровската ул. „Латинка“. Според него проектът е противозаконен, трасето трябва да мине по Източния обходен път, а тунелът да е между Шипка и Бузлуджа. Втората жалба е от ВВФ – Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България и е депозирана пак от габровци – от Николай Цветанов и Росен Димов. Двамата, които изложиха тезата си и по време на публичното обсъждане на Оценката за въздействие на околната среда, отричат изцяло същата и пред ВАС.

Възможността за пореден път да се провали стратегическия за развитието на пъмръкналия Български Манчестър проект сериозно разтревожи местния бизнес. Затова „100 вести“ отново връща на страниците си тази болезнена тема, този път под рубриката „светлина в тунела“. А първият лъч потърсихме от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Г-н Дончев, обратим ли е все още процесът „Тунел под Шипка със Западен обходен път“?

Всеки проект, особено ако е от големите, е като сложна машина – т.е. винаги може да се счупи нещо. Следващите 6- 7 месеца ще са критични за проекта по много причини – от една страна този проект е в конкуренция с други, които също чакат за пари, после никой не иска да се занимава с „нервни“ проекти, които предизвикват трудно разрешими противоречия и не са обект на консенсус. Също така средствата от Европейския съюз трябва да носят ползи и одобрение, а не конфликти. Като правило не строим инфраструктура за десетки милиони на сила и не на последно място – времето ни притиска – през 2013 г. изтича крайният срок за договаряне в рамките на този програмен период.

Накратко – да процесът е обратим, но няма да допуснем обрат.

В конкретния случай въпросът не е колко габровци подкрепят  проекта и колко – не. Сигурен съм, че са повече от колкото е показала анкетата. Въпросът е кой е по шумен – имаме едно мълчаливо подкрепящо мнозинство и шумно и активно малцинство, което е против.

Разбира се, мнението на габровци има значение, но те не се единствените, които трябва да бъдат питани.Тук тежи мнението на всички региони, през които минава коридор № 9 – Русе, Велико Търново, Стара Загора, както и мнението на тези, които ще ползват пътната връзка – българи и чужденци. За изненада ли не, някои от тях са доста по-категорични в подкрепата си от габровци.

Пълният текст на интервюто може да прочетете тук:

http://www.tomislavdonchev.info/bg/?p=174