ОТКРИТО ПРОТЕСТНО ПИСМО-ЗАЯВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИ ЖИВЕЕЩИ В ТОРОНТО, МОНРЕАЛ И ВАНКУВЪР, КАНАДА

 ptc12.JPG

7 август, 2020 

 

Посланик Светлана Стойчева-Етрополски

Посолство на Република България в Канада

325 Stewart Street

Ottawa, Ontario K1N 6K5

 

Консул Десислава Атанасова

Генерално консулство на Република България в Торонто

65 Overlea Blvd., Suite 230

Toronto, Ontario M4H 1P1

 

Почетен консул на Република България в Монреал, Квебек, Канада

г-н Георги Паничарски

1, Westmount, Bureau

1810 Montreal, Quebec H3Z 2P9 

 

ОТКРИТО ПРОТЕСТНО ПИСМО-ЗАЯВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИ ЖИВЕЕЩИ В ТОРОНТО, МОНРЕАЛ И ВАНКУВЪР, КАНАДА 

 

До Президента на Република България

До Народното събрание на Република България

До Правителството на Република България

До Висшия съдебен съвет

До всички медии

До всички български граждани 

 

Повече от месец България е разтърсвана от граждански протести, излъчващи справедливи искания за възстановяване на демократичността и върховенството на закона в държавата. Протестират и множество българи живеещи в чужбина. Нашите сънародници настояват за дълбоки институционални, законови и конституционни реформи. 

Родината ни е в тежък плен на една групировка, която е овладяла изпълнителната власт и голяма част от съдебната система. Българският парламент е сведен до гумен печат, чиято основна функция е обслужването на частни интереси и придаването на легитимност на свързани с тях престъпни действия. 

Чрез целенасочени поръчкови промени извършени в последните години в българският Наказателно-процесуалният кодекс (НПК), чрез превземане на Висшият съдебен съвет 2 (ВСС) и части от съдебната система, както и на институциите, свързани с националната сигурност и защитата на законността, са създадени механизми за репресии на неосъдени и невинни хора, за разправа с инакомислещи, за откровени кражби на финансови средства и завземането на цели икономически сектори. 

В качеството ни на български граждани, живеещи в градовете и районите на Торонто, Монреал и Ванкувър в Канада, ние подкрепяме протестите в България и се присъединяваме към усилията на всички наши сънародници по света, за да се осъществи НЕОБХОДИМАТА ПРОМЯНА в България. 

ЗАТОВА НАСТОЯВАМЕ ЗА: 

1. Оставка на премиера Бойко Борисов и неговото правителство. 

2. Предсрочно разпускане на парламента най-късно до края на септември и предсрочни парламентарни избори най-късно до края на ноември 2020. 

3. Стартиране от страна на Висшия съдебен съвет на процедура за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор по инициатива на министъра на правосъдието или прокурорската колегия. Назначаване на временно ИД главен прокурор до приемане на конституционни поправки от новия парламент, които да гарантират отчетност и контрол върху дейността на главния прокурор, както и процедура за избор на нов главен прокурор. 

4. Закриване с решение на новия парламент и чрез съответните законови промени, на структурите, използвани от главния прокурор като бухалки в съдебната система - специализираната прокуратура, специализираната апелативна прокуратура, специализирания наказателен съд и специализирания апелативен наказателен съд, и прехвърляне на делата им в Софийска градска прокуратура, Софийска градска апелативна прокуратура, Софийски градски съд и Софийски градски апелативен съд. 

5. Незабавна оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и избиране на нов състав на парламентарната квота на СЕМ (Съвет за електронни медии) от новия парламент. 

6. Представяне от президента на проект за конституционни промени, които широко да се обсъдят и които да бъдат внесени в новия парламент на първата му сесия. Конституционните промени трябва да гарантират истинското разделение на властите и взаимния им контрол, както и отчетността на Висшия съдебен съвет и главния прокурор пред най-висшия държавен орган, българския парламент. 

7. Мерки, които да гарантират въвеждането на машинно и електронно гласуване, като и честността и прозрачността на настоящите избори, включително и чрез разширено присъствие на независими наблюдатели и наблюдение в изборните секции и Централната избирателна комисия. 

Протестната нота се разпространява за подпис електронно на: Peticiq.com

 


Група Торонто за България    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Група Торонто за България да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...