Четвъртата власт и Петата колона

За Лили Маринкова, въпросът КОЙ и солидарността.

Отстраняването на Лили Маринкова, която водеше авторското предаване “Вън от рая” по Канал 3 е поредният епизод от местния сериал за Четвъртата власт и Петата колона.

Това се случва в частна медия, точно както в друга частна медия бяха свалени двама водещи и изчезнаха други познати лица.

И тъй като медията е по условие културен институт, чийто продукт е съобразен с обществения интерес, следва логичният въпрос - чий интерес защитава Канал 3, лишавайки своята аудитория от един безспорен автор?

Кой подсказа на шефовете на частната медия - на тази, на онази и на другата - че този глас, този коментар, този въпрос, това предаване, тези събеседници, тези интонации и тези теми трябва да бъдат спрени?
Кой е собственикът на тази, на онази и на другата частна медия?
Кой контролира програмното съдържание на тази, на онази и на другата медия?
На какво разстояние от шефовете на тази, на онази и на другата медия стои банкерът Василев?
Кой предложи Делян Пеевски?

Битката за контрола над медийната аудитория в България навлезе в една яростна и особено ретроградна фаза. Тези, които създадоха и отгледаха “явлението Делян Пеевски” разбраха, че единственият начин България да не чуе гласовете на Протеста е ако свалят предавания, водещи, теми, ако палят коли, заплашват и уволняват.

Наглостта на тези, които създадоха и отгледаха “явлението Делян Пеевски” стигна дори до щаб-квартирата на Дойче Веле - една от най-големите държавни медии в Европа, която временно спря коментарните си текстове свързани с Петата колона - незаобиколимата в България Корпоративна търговска банка - и съобщи че с Иван Бедров не сме желани автори.

Безпрецедентната пресконференция на ДВ в София беше сама по себе си акция за спасяване на репутацията не просто на българската редакция, а на идеята за свободно слово, която българската аудитория от десетилетия свързва с ДВ.
Нека обаче е ясно на всички: представителите на независимото държавно радио на Германия пристигнаха в България не заради нас, а заради безпрецедентната реакция на колегите журналисти, заради шока, че един банкер може да суфлира на една световна медия, заради гневните писма от правозащитници и общественици, възмутени от посегателството срещу свободното слово.

Безпрецедентната солидарност, която беше демонстрирана от знайни и незнайни хора е явление по тези земи. Съпоставимо с безпрецедентната продължителност на гражданския протест срещу мафиотизирането на държавата. Ако това запазим, колеги и приятели, ще постигнем страшно много!

Вчера отстраниха Лили Маринкова от ефира на Канал 3. Нека днес всички ние да зададем въпроса: “Кой?”

За протокола: Лили Маринкова е един от най-награждаваните репортери в България, един от малкото символи на свободната българска журналистика. Тя владее висшия пилотаж в жанра политическо интервю и е непростимо независим персонаж в родния ефир.