Против оскверняването на Софийска опера и балет

До   г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България
г-н Пламен Орешарски, Министър-председател
г-н Петър Стоянович, Министър на културата
г-н Михаил Миков, Председател на Народно събрание
Народните представители в 42-ро Народно събрание
г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община
Столичен общински съвет

 

 

 

Уважаеми дами и господа,

 

Ние сме против „окупацията“ на ул. Георги С. Раковски в пресечките между ул. Московска и бул. Княз Александър Дондуков-Корсаков. Не е нормално в демократична и европейска България една от централните улици на София да бъде затворена и превърната в пазар – още повече тази на Софийската опера и балет. Разбираме смутните времена и провокациите, на които сме подложени, но това не е извинение за неуважение към изкуството и културата.


Нека да не забравяме, че в този момент се празнува двестагодишнината на Вагнер. Също така София кандидатства за европейска столица на културата, което кореспондира с битака, оформил се на ул. Врабча. Не е нормално това положение да продължава! Нямаме намерение да повдигаме злободневните въпроси и поведението на определени политически субекти, но Ви молим за вашата намеса като отговорни институции. Нека да покажем, че София продължава да е град на толерантност, история и култура.

Най-искрено Ви молим да се намесите в тази нелепа ситуация. Незабавното отблокиране на този периметър и даване на възможност за нормално провеждане на културните мероприятия са от жизнено значение за имиджа на България. Предотвратяването на това безумие е изключително важно за развитието на културата в България! Нека да не позволяваме на един циничен прецедент да се превърне в практика!