Настояваме за пълна отмяна на глобите за просрочени паспорти и лични документи

Петиция с искане към президента, към премиера и към председателя на Народно събрание на Република България.

През 2020 г. изтича срокът на около 2,5 млн. лични документи. Това е много голям процент от всички документи и отсега се говори за опашки, на които бяхме свидетели и преди години.

С настоящата петиция настояваме за пълна отмяна на глобите за просрочени или неподадени навреме от българските граждани заявления, за издаване и преиздаване на документи за самоличност.

Настояваме също и за ускоряване на обещаните и копирани по-долу от сайта на МВнР промени:

„подаването на заявление за издаване на български лични документи да става и по електронен път без електронен подпис, а от 2021 г. валидността на българските паспорти ще бъде удължена от 5 на 10 години. Българските граждани в чужбина могат да получават и по пощата издадените им паспорти, лични карти и шофьорски книжки - все мерки за облекчаване на тяхното обслужване.“

Настоящите налагани глоби са архаична мярка, унижаваща българските граждани, на които не са предоставени съвременните възможности за комуникация с администрацията.

С отпадането им правителството ще покаже, че раzбира проблема и е готово да реагира адекватно, като отмени репресивните парични санкции.

--------------------------

* Обоснованието на тази петиция, както и пълния текст на отвореното писмо от инициаторите й, може да откриете на адрес:

или да изтеглите като документ от тук: https://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2020/02/2020peticiq03.doc

С подписването си упълномощавам Петър Стаматов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.