БЪДЕЩЕТО НА ГЕОДЕЗИЯТА - ЗАЛОЖНИК

Уважаеми Граждани,
Уважаеми Геодезисти,
Уважаеми Народни представители,

Инициираме тази петиция, за да се преустановят сделките на тъмно относно съдбата на геодезията и конкретно Агенцията по геодезия картография и кадастър (АГКК). Преди всичко искаме да изкажем подкрепата си в желанието на правителството да се пребори с определени негативни тенденции в сектора, но начина по който се извършват тези промени, са не по-различни – насилствено от гледна точка на силния на деня. Няма обществено обсъждане с геодезическата общност и гражданите, няма и намек за диалогичност, каквито бяха заявките на новото правителство.

Фактология:
1. На 19.01.2022 г. беше публикуван законопроект от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чрез Министерски съвет (МС) за изместването на Агенцията по вписванията (АВ), Агенцията по геодезия картография и кадастър (АГКК) и Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) към МС, съгласно споразумението между коалиционните партньори в управлението. Законопроектът предвиждаше обсъждане на така предложените промени съгласно законодателната рамка. На 21.01.2022г. законопроекта беше изтеглен от сайта на МС.
2. На 02.02.2022 г. беше публикуван Законопроект за държавния бюджет, като в преходните и заключителни разпоредби се променят няколко закона и се създава Държавна агенция по вписванията (ДАВ), която обединява АВ, АГКК и ГРАО. С изискване към директора на тази агенция да бъде с юридическо образование.
В областта на геодезията, картографията и кадастъра, Държавната агенция по вписванията е предвидено да:
„1. осъществява дейностите по кадастъра съгласно този закон;
2. осъществява функциите и задачите, определени ѝ със Закона за геодезията и картографията;
3. поддържа държавния геодезически, картографски и кадастрален фонд (Геокартфонд), който приема, съхранява и предоставя за ползване по установения от Закона за Националния архивен фонд ред геодезически, картографски, кадастрални и други материали и данни;
4. осигурява координацията на дейностите по кадастъра с другите държавни геодезически и картографски дейности, както и на дейностите по изработването на специализираните карти и регистри по чл. 34;
5. разработва формат на записа на цифровите карти и регистрите и на документи и данни към тях;
6. съвместно с компетентния държавен орган по метрология организира метрологичния контрол върху геодезическите средства за измерване;
7. води регистри на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастър, по геодезия и по картография;
8. осъществява координацията при международния информационен обмен, включващ кадастрална информация;
9. е администратор на приходите от таксите, глобите и имуществените санкции, събирани по този закон и по Закона за геодезията и картографията;
10. осигурява координацията с централните и териториалните органи на изпълнителната власт и с юридическите лица по чл. 32, ал. 1 при осъществяване на дейностите по създаване на специализираните карти и регистри; води регистър на създадените специализирани карти и регистри;
11. съставя и поддържа баланси на територията;
12. организира дейността по признаване на професионалната квалификация за регулираната професия "инженер в геодезията, картографията и кадастъра";
13. осъществява връзка с други специализирани регистри и информационни системи за предоставяне на данни, съхранявани и поддържани при изпълнението на дейностите по кадастъра съгласно този закон;
14. осигурява достъп до поддържаните от нея данни, метаданни и услуги по Закона за достъп до пространствени данни чрез Националния портал за пространствени данни.“

В обичайната си работа досега, изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) се налага да осъществява всички гореописани дейности, съчетавайки полученото образование и квалификация, професионалната си подготовка и натрупаните лични умения. За да е ефективна дейността на лицето, ръководещо посочените дейности, то трябва да действа и от ранга на високопоставена в държавната йерархия длъжност, със съответните права и отговорности.

Очевидно отговорностите по кадастъра няма да са по силата юрист с 5-годишен стаж. Очевидно директорът на бъдещата дирекция няма да заема длъжност, необходима му да упражнява дейностите по геодезията, картографията, кадастъра и многото други описани дейности.

И за двата законопроекта не са направени никакви обсъждания с геодезическата гилдия относно съдбата на АГКК, не става ясно дали са отчетени постиженията на АГКК - единствената администрация в страната, която е изцяло електронизирана, постигнала над 90% покритие на страната с кадастрална карта. Електронната база данни на АГКК дава възможност управляващите да взимат по-добри решения за развитието на страната.

Заявяваме много ясно, че геодезията и кадастърът са от изключително значение на националната сигурност на страната и подритването на АГКК в ъгъла, като някаква дирекция, в някаква агенция е недопустимо. Ще припомним, че Главно управление по геодезия и картография (ГУГК) под шапката на Министерството на строежите и архитектурата се ползваше със сериозен статут и престиж в близкото минало. В съвременната си организация, геодезистите чрез Агенцията по геодезия картография и кадастър (АГКК) са изпълнили всички свои задължения и цели по проект „Кадастър и имотен регистър“ на Световната банка, за което през 2008г. проектът е награден във Вашингтон в категорията за бизнес-среда и финансовата ефективност на предприятията.

Въпреки неясните сигнали, изчаквахме да видим какво ще реализират новите управляващи в сферата на геодезията. Със заложеното преместване на АГКК към Министерски съвет (МС) в политическата програма изглеждаше, че АГКК ще заеме полагащото и се място към МС като държавна агенция. Но явно заявките по време на обществените обсъждания на политиките са едно, а тяхната реализация - нещо съвсем друго.

Искания:

Да се реализира среща между екипа, готвещ промените в законодателството и да бъдат поканени специалисти от Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – Геодезически факултет, Камара на инженерите по геодезия (КИГ), Национална секция „Геодезия и приложна геодезия“ към Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ), Асоциация на геодезическите фирми (АГФ) и Камарата на геодезистите в България (КГБ).

На тази среща да бъдат обсъдени основните промени, които управляващите искат да се реализират, и мястото на геодезията и инженера-геодезист в политиките на правителството. Като изменението на действащото законодателство да се извършва по разпоредбите на Закона за нормативните актове.

Ако тази среща не се реализира и гласът на геодезическата гилдия (над 2300 инженери-геодезисти и над 630 геодезически фирми) не се чуе, си запазваме правото да протестираме срещу политиките в областта на геодезията, които правителството провежда, след като правителството игнорира съществуването на геодезическата гилдия и значението на геодезията за развитието на обществото.

Надяваме се на разум сред изпълнителната власт и пълна подкрепа сред народните представители.

С подписването си упълномощавам Георги Гочев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.