Да бъде възстановено предишното име „Генерал Иван Колев“ на 36СУ „Максим Горки“, София.

Точно преди десет години в Добрич бе учредено Сдружение с нестопанска цел „Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916година“. (По-нататък за краткост ще го наричаме „Сдружението“). В устава му е записано, че то има основна цел изграждане на паметника (той е вече построен и открит на 7 септември 2016г.), както и множество съпътстващи цели, изразяващи се във ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на имената на обекти в различни краища на България, които преди 9 септември 1944г. са били кръстени на името на ген. Колев, а след това са масово преименувани. Става дума за улици, площади, читалища, училища и др. През 2013г. по инициатива на Сдружението бе ВЪЗСТАНОВЕНО предишното, историческото име „Генерал Иван Колев“ на предгаровия площад „Войнишко въстание“ в Кюстендил.


Тази година , на 29 юли, се навършват 100 години от преждевременната кончина на великия български генерал, роден в село Бановка, Бесарабия, Украйна. Какво по-дълбоко преклонение пред личността му и каква по-голяма почит към паметта му ще засвидетелстваме, ако бъде осъществено предложението на Сдружението да се ВЪЗСТАНОВИ предишното име „Генерал Иван Колев“ на сегашното 36СУ“Максим Горки“ в София? Освен до 36СУ предложението е изпратено с копия и до ръководителите на осем институции: президент; премиер; вицепремиер; министър на образованието и науката; министър на отбраната; областен управител на област София; кмет на Столична община и началник на Регионално управление на образованието( вж. линк „предложение“ ). Сега сме в очакване на тяхната реакция. Изпращаме предложението и до медии. Силно се надяваме на тяхната съпричастност!


Училището е основано през 1915г. Две години е било без патрон. През1917г., само месец след смъртта на генерала, то е именувано „Генерал Иван Колев“. С това си име просъществува до 1952г., когато след внушение „отгоре“ е преименувано на „Максим Горки“.
Актуално и днес е написаното от Захари Стоянов преди около130 години:
„Най-после и ние сме народ, боже мой, и ние имаме национален егоизъм, человеческо достойнство, което трябва да възтържествува над чуждите авторитети“. Такъв „чужд авторитет“ в България е Максим Горки, руски и съветски писател (вж. линковете „предложение“ и „Архипелаг ГУЛаг“). Но защо ли в сайта на училището www.36SU.com , секция „ Биография“ е написано: „До края на живота си [Горки] приема и поддържа с авторитета си престъпленията на сталинския режим“? Щом това е така, лесно обяснимо е тогава, и не е никак за учудване, че още през1990г. - година преди разпада на СССР, е ВЪЗСТАНОВЕНО историческото име на град Горки – Нижни Новгород, а по- късно и на проспект Горки в Москва - Тверский проспект. Щом в Русия са преосмислили дейността и позицията на Максим Горки през последните години от живота му по отношение на сталинския режим, ние имаме много по-голямо основание да извършим същото. Освен това и историческата памет ни задължава в името на “националния егоизъм“ и ‘‘человеческото достойнство“ справедливостта да възтържествува. Нека отдадем дължимото на легендарния български военачалник, една незаслужено забравена „ЛИЧНОСТ, ЕМБЛЕМАТИЧНА ЗА РОДИНАТА НИ“ (вж. линка „писмо на Станишев“), като се ВЪЗСТАНОВИ предишното, историческото име „Генерал Иван Колев“ на днешното столично 36СУ „Максим Горки“. И това да стане реалност през тази година, когато се навършват 100 години от смъртта на генерала и 100 години от именуването на училището. Аргументът „няма време“ не е основателен, имайки предвид това, че предците ни са свършили тази работа във военно време само за месец, а сега институциите имат на разположение три месеца.

Във връзка с гореизложеното от името на Сдружението призоваваме всички
българи, където и по света да са, да подкрепят родолюбивата инициатива!

Янко Гочев,
историк и адвокат, член на Сдружението
тел: 0887 157782


Георги Чунчуков,
учител, член на УС на Сдружението
тел: 0889 512863

Вижте ТУК предложението, изпратено официално до всички държавни институции за възстановяване на името на 36-то СОУ в София.


Сдружение с нестопанска цел „Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите    Свържете се с автора на петицията