Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ

Quoted post


Гост

#777 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-07 17:50

#769: - Re: Re: Re: Re: Re:

Ами другите състезания защо ги провеждат тогава? Или може би вашето дете не е добро на останалите и вие признавате само тези? Всяко едно състезание по математика показва способностите на децата. На състезанията, които вие признавате, има и доза субективизъм при оценяване, нали? Защо са тогава тези контестации например? Аз пък харесвам състезания с повече задачи. Колкото повече задачи, толкова по-добре. Една може и да налучкаш, една може да си решавал и преди (подобна, де), но няма как да налучкаш 15 или 25 задачи. А ако са със свободен отговор, още по-добре. Още повече, че тези състезания са за малко време. Ако 100 човека могат да решат 25 задачи за 4 часа например, то за 2 часа решилите задачите ще са поне 10 пъти по-малко – пъргавина на ума, освен знания.

А само 4 задачи за цели 4,5 часа ....може  с 2 решени и 2 непълни дори да си на призово място.

Отговори


Гост

#780 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-07 18:03:47

#777: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Е всеки гледа от собстената си камбанария, явно моята е по-висока.

Не знам дали сте виждали задачи от национален кръг на олимпиада по математика  от 10 клас нагоре, но съм сигурна че 90 процента от учителите в кварталните СОУ не само няма да ги решат, но и няма да разберат за какво става дума.


Гост

#794 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-07 19:12:51

#777: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Задачите, които изискват само отговор са лесна за проверяване, но доста повърхностна проверка на знанията. И стимулират към масово преписване на отговори. Много по-важно е какъв подход е избран и как е мотивирано решението, а не толкова какъв краен отговор е даден. Задачите, които можеш да решиш в рамките на две минути може да стимулират експедитивността и да проверяват базова съобразителност или директно прилагане на базови познания, но исктинското разбиране, знания и умения се проверяват най-вече с пълноценни задачи, за чието решение трябва да минеш през няколко различни етапи, да комбинираш различни методи  и чието решение трябва да опишеш. Задача, която може да се реши в рамките на 2 минути рядко нещо сериозно може да провери, затова и големите международни състезания не са в тестова форма. Ако можеш да решиш истинска, голяма задача тестовете ще ги хапваш на закуска. Обаче обратното изобщо не е сигурно. Много пъти на състезания тип тест авторите може да не са съобразили например, че верният отговор може да се намери просто по метода на излключването и така задачата да се подмени. А за обективността - то затова по състезанията има квестори, арбитраж и контестации и като цяло обикновенно няма недоволни.