Сталинският "Альоша" или културна сцена на Тройката в Бургас

Quoted post

Здравко

#25 Re: За размисъл:

2013-12-30 09:52

#18: - За размисъл:

"- Защо, според вас, във Виена (например) все още има паметник на руския войн?"

За разлика от Альошата и останалите паметници на съветската армия в България, построени по идея
на БКП с цел подмазване на СССР, този във Виена е построен през 1945 г. от Червената Армия в почит на около 17 000 загинали червеногвардейци по време на виенската операция през същата тази година.

В България такива сражения не е имало. Още повече, паметниците в България са изградени от комунистическия режим, обявен със закон за престъпен и възхваляват армия, която на практика е окупирала България.
Между другото паметникът във Виена е познат сред местните като „Мемориал на мародера“ и „Мемориал на незнайния изнасилвач“.

Отговори

dimitar

#56 Re: Re: За размисъл:

2014-01-03 04:46:47

#25: Здравко - Re: За размисъл:

И освен това той не е в центъра на Виена, като тези в Бургас, София и Пловдив.  Паметника на Свободата в Будапеща на хълма Гелерт, за който вече писах, вече е "освободен" от фигурата на съветския солдат, въпреки, че там са се водили сражения и има загинали срветски войници и офицери, а в България такива е нямало. Махнат беше паметникът на маршал Толбухин и булевардът, който носеше неговото име стана "Демокрация".  Сега да се премести и този огромен паметник на поробена България. Подходящо място за него ще е в парка, известен като старите гробища - край басейна, близо до стария Булгарплод, но постаментът му да не е повече от три метра. Ако е съвсем без постамент, циганите ще го разфасоват набързо и бъдещите поколения ще останат без ценно свидетелство на времето. Пак около темата - на времето писах, че мавзолея на Георги Димитров не трябваше да се разрушава, а да се превърне в Музей на престъпленията на комунизма в България, но явно на някои им е било по-удобно просто да го бутнат.