Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Quoted post

martinkunev

#3702 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-06-09 16:10

#3681: Любомир - Re: Re: Re: Re:

В идеален свят си представям хората със зависимост от цигари (пушачите) да изпият хапче и никога вече да не им се пуши. Обаче не смятам, че това може да се случи поне в следващите няколко десетки години. Хубаво е да вземем реалната ситуация и да преценим кое е постижимо.


Обществото е свикнало да не се съобразява с непушачите. Ако пълната забрана падне, обществото още повече ще смята, че не трябва да се съобразява. Не е реално да се очаква от това общество да следи за правата на непушачите. Обществото не е дорасало да търси правата си.

 

  • Непушачите са принудени да направят избор между:
  • - да се откажат от ходене на определени места и излизане с определени хора
  • - да ходят в неприятна за тях обстановка, да вдишват вредни газове и в последствие дрехите и косата им да миришат на цигари
  • Да. И е напълно логично да направят първия избор. Що за хора са пушачите в тези компании, които не биха се съобразили с желанието на непушачите да не се тровят? Според мен - хора, с които не си заслужава да имаш вземане-даване. Освен това, в горното мое предложение има заведения без дим.

Какъв би бил социалния живот на човек който направи първия избор? Можем да си представим. Той трябва да се изолира от почти всички пушачи и всички хора, които толерират пушачи. Тоест трябва да загуби почти всички социални контакти. В моя случай означава да не общувам и с родителите си.


След като се вдигне шум за нещо минава време и хората забравят. Винаги хората се надяват, че нещата ще се променят към по-добро. Опитът показва, че обикновено не става така. Опитът ни показва, че в почти всички заведения пушенето беше разрешено. Не мисля, че нещо значително се е променило оттогава.

 

  • Във всички заведения е позволено срането (даже, доколкото знам, е задължително да има такава възможност). Просто не се сере извън определените за целта места. Мисля, че същото е приложимо за пушачите и няма нужда да се изтикват навън. Също така, не мисля, че трябва законодателят да казва кои ще са тези места.

Срането се извършва в специализирани помещения, предназначени само за това - вътре не се сервира храна и т.н.


Има разлика между това да има заведения за пушене и зала за пушене. Обясних защо не удобрявам първото. За залите съм съгласен, но само ако са направени както трябва - със строго установени адекватни правила и реален контрол за спазването им. Както имаме ХЕИ да следи за чистотата (за които всъщност не съм убеден колко добре си вършат работата). За залите добър пример е Франция (площ не повече от 20% и от 35 квадратни метра от площта на заведението; отделна вентилация, която заменя толкова въздух, колкото е площта на залата за 6 минути; непрекъснато понижено налягане; автоматично затварящи се врати; без сервиране в помещенията): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans#France


За мен падането на пълната забрана е стъпка назад. Много хора смятат същото (както виждам от другите коментари). Ако в тази държава се взимат решения така (както се премахнат забраната сега), доста хора биха отишли на по-цивилизовано място. Обществото не е дораснало да направи бойкот. Опитът ми показва, че непушачите са толерантни, а пушачите не. Аз сериозно обмислям да направя бойкот, отивайки в друга държава.

Отговори

Любомир

#3707 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-06-10 05:59:44

#3702: martinkunev - Re: Re: Re: Re: Re:

Не знаех за уредбата във Франция. Все още считам, че моето предложение е по-добро, но техният закон определено е по-добър от нашия.

Не знам какви са отношенията ти с родителите ми. Моят вуйчо никога не пуши в присъствието на детето си, никога не стои с цигара пред него. Когато пуши, се изолира на едно малко балконче и го прави, когато детето е излязло от стаята. Другите ми приятели пушачи никога не палят, ако са близо до мен на закрито, без да питат. Дори таксиметровите шофьори понякога ме питат (това, че трябва винаги да питат, е отделна тема). Според мен това е напълно разумно и отговорно поведение и ако в една компания пушачите не се държат така, останалите трябва да го изискват от тях. Бих предположил, че твоите родители също се държат така и няма нужда да си прекъсвате отношенията.

Искам да направя едно уточнение: по отношение на пушенето със забрани, мерки, възпитание и т. н. се целят две отделни неща: пушачите да не вредят на околните, и постепенно пушачите да се отказват от навика си (или да не започват въобще). Твърдо съм на мнение, че забраната не помага по никакъв осезуем начин за второто.

Подкрепям те, ако решиш да заминеш. Но връзката според мен е обратната: пушачите са кофти, защото обществото е кофти, а не обратното, и ти бягаш от кофти обществото. А този проблем няма да се реши със забрана.

За връщането на стария закон

#3763 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-06-12 05:05:14

#3702: martinkunev - Re: Re: Re: Re: Re:

Айдееееее пак косата и дрехите им да не миришели на пушек! Абе хораааа вие като се преберете от заведение не си ли перете дрехите така или инъче? Не се ли къпете? Или не искате да влизате в преразход на вода и го правите само в неделя?