Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Quoted post


Гост

#1727 Re: Panglot

2013-05-28 18:03

#1690: Panglot -

Добре, ще се аргументирам: Когато аз не пуша, не преча на пушача. Когато обаче той пуши, не само ми е неприятно, но и вредно за моето здраве. Когато пушачът пуши, той се налага над непушача, който няма избор и търпи вредния и неприятен дим. Редно ли е така?

Става въпрос за елементарно уважение - когато имаш навик, който е неприятен и опасен за другите, е нормално да не го правиш в тяхно присъствие. Ние, непушачите, нямаме нищо против това да пушите - дробовете са си ваши. Ние сме против това да го налагате на нас, които не искаме. Ние сме против да ни тровите с дима си, без да питате искаме ли или не.

Пушете си навън, на улицата, на открито - нямаме нищо против. Когато масите в заведението са на открито - също няма проблем. Единственото, което не искаме, е да се пуши в затворени помещения. Излезте навън, изпушете цигара, върнете се. Това е!

Говорите за правата си. Ами правата на нас, непушачите? Аз също съм гражданин на тази страна, също плащам данъци, спазвам законите и имам право да не ми бъде налагано да търпя тютюнев дим, който е не само неприятен, но също вреден и опасен!

А това с отделните зали за пушачи и непушачи не е ефективно, тъй като означава всяко заведение на практика да е 2 заведения. Няма нито място, нито ресурси за това. когато го въведоха това, повечето ресторантьори бяха против.

А това, че бизнесът едва ли не е фалирал заради забраната - не мисля, че хората ще спрат да ходят на заведения и да се забавляват. Излиза, че хората ходят на ресторант и дискотека само за да пушат, така ли? Стига глупости, моля ви се! Но така или иначе, кое е по-важно - здравето на хората и правата на над 50% от българите, които не пушат, или бизнес интересите? Ясно е, че за политиците най-важни за бизнес интересите и те ще спечелят.

Става въпрос за следното: вие, пушачите, когато отново ви разрешат да пушите - когато запалите цигара, просто да попитате непушача до вас "ще ви пречи ли?". Поне това може да направите, дори и без закон, нали?

 

 

 

 

Отговори


Гост

#1733 Re: Re: Panglot

2013-05-28 18:09:46

#1727: - Re: Panglot

а какво ви пречи ако пушачите си имат свои заведения клубове или цугър барове както искаш ги наречи.нали вие няма да ги посщавате следователно няма и да ви опушват.няколко пъти задавам този въпрос а отсреща мъртвило никой не отговаря.


Гост

#1735 Re: Re: Panglot

2013-05-28 18:12:04

#1727: - Re: Panglot

Напълно аргументиран отговор! Няма какво повече да се добави!!!! Не на пушенето на обществени места, да - да не се променя закона!!!!!!!!!!!!!!!

 

Panglot

#1765 Re: Re: Panglot

2013-05-28 18:38:10

#1727: - Re: Panglot

Един човек, който реши да се аргументира! Похвала!

Така сега нека обсъдим. Когато ти не пушиш не пречиш на пушача, когато той пуши обаче ти пречи. Съгласен съм. Да кажем обаче, че си седнал в автобуса и до теб седне един доста неблагоуханен ром. Ти не миришеш и не му пречиш обаче той мирише и ти пречи. Или пък някой селянин, който няма обноски вземе че пръдне до теб и ти е неприятно. До какъв извод стигнахме. Всичко това опира до обноски а не до закони за забрана. Един невъзпитан човек може да ти пречи по хиляди начини, а се вкарва закон конкретно за пушенето.

Съгласен съм също, че навика е до някаква степен опасен, но пак говорим за адската субективност. Ти смяташ да прекарваш половината от деня си в заведение, всеки ден? Пасивното пушене може да е опасно ако живееш сред пушачи, а не си пушач. Това че си решил да излезеш на заведение една вечер за няколко часа не означава че утре ще хванеш астма, за бога...

Също така говоря за правата на пушачите, защото се поставят ограничение към заниманията на дадена група хора. Не е обективно да се поставят зарбани за навици.

Всъщност тезата, която подкрепям е "Да се намери компромисно решение!". Не съм от пушачите, които смятат, че е редно да тровиш другите хора. Просто смятам че ако се намери друго решение ще бъде много по-добре. Казваш че да има зали за пушачи и непушачи не е ефективно. ОК но ако заведенията искат да си върнат клиентелата ще им се наложи да се охарчат малко.  Според мен е напълно удачно точно така да се направи! Също питаш хората ходят на ресторант или дискотека само за да пушат. Не е там идеята. Идеята е, че това е част от цялото. Все едно да те питам ти ходиш на дискотека само заради музиката ли? Комбинацията от обстановка, хора, преживяване, прекарване и прочее правят цялото. А пушенето е част от цялото за пушачите. Така че така да поставяш въпроса е просто неуместно. Просто се разваля настроението когато ти се допуши и трябва да излезеш навън да си свършиш работата като престъпник и после пак да се върнеш при останалите...