Безусловен Базов Доход за българите(ББД)

Quoted post

Красимир Петков

#10 Безусловен!

2013-03-27 10:31

Подкрепям идеята, но кой ще ме убеди в смисъла на строгите ограничения за ползване на ББД.
В момента всички фирми, регистрирани по ДДС, получават обратно ДДС (освен това върху печалбата).
Никой не им казва за какво да го харчат или да го върнат накрая на месеца, ако не са го похарчили и т.н.
Във филма също не видях подобни ограничения.
Нали е БЕЗУСЛОВЕН!

Отговори

az

#41 Re: Безусловен!

2013-04-04 20:21:27

#10: Красимир Петков - Безусловен!

Тези ограничения не са ли всъщност начина да се приложи проекта в страната ни. Те гарантират, че парите ще се използват за базови потребности и няма да има злоупотреби


Гост

#57 Видях, че си вече в групата и ти се отговаря. Ето: Красимир, много правилно разсъждаRe: Безусловен!

2013-04-25 06:27:30

#10: Красимир Петков - Безусловен!

Видях, че си  вече в групата и ти се отговаря. Ето: "Красимир, много правилно разсъждаваш, но нали идеята е да представим един РАБОТЕЩ модел на ББД, а не модел, който като се въведе - и след 1-2 години да фалира бюджета?
В този смисъл има и рестрикции, но тяхната цел е именно в това - да предпази ("имунизира") Проекта от провали!

Много правилно си схванал, че ББД НЕ Е СОЦИАЛНА ПОМОЩ!
Погрешно обаче схващаш нещата, че този доход е като - заплата, пенсия, рента...
Каква е разликата? - тя е в това, че за получаване на такива пари ти УПРАЖНЯВАШ някакъв вид труд, губиш време (дори и како рентиер е трудно да намериш наематели понякога и се луташ месеци!)... Ако получаваш обаче ББДоход, ти можеш и да не излезеш от вкъщи... Има разлика нали?
ИМЕННО подобна разлика, смятам че може да оправдае "рестрикциите", за които се притесняваш?! Моля те, помисли малко и в тази насока...

Конкретно по ограниченията (моите отговори са в скоби!) -
г) ИПК може да се използва само за покупки на хранителни стоки, здраве, заплащане на данъци и такси за висшето образование. (това са ПЪРВОНАЧАЛНО потребителски пера. С времето те ще се разрастват, когато ББД се увеличава. Целта на тази мярка е да се стимулира конкретният сегмент от икономика и така да падат цените, и да се вдига стандарта!)

д) ИПК може да се ползва само на територията на РБългария. (представи си казуса - някой взема 2000 долара на запад, да ползва картата си там? Явно, че той няма да се откаже от нея, нали? Значи ние искарваме пари тук и му ги даряваме, а той ги дарява като косвени данъци на друга страна - това справедливо ли е? Нали искаме да оправим българската икономика и българската бедност, а не - световната! Разбирам те, че има и много изключения, но трябва да разбереш, че все някой трябва да се жертва и НИКОГА всички не може да са доволни на 100% !)

е) ИПК не може да се унаследява. (това е така защото не е пенсия! При пенсиите има механизъм за такова нещо. ББД е ЛИЧЕН доход за издръжка, а не фамилен капитал, на който да разчита едно семейство... Еми ако утре фамилията се разпадне - всеки си взема ББД-то и си живее самостоятелно, нали? И друго - ако семейството не се разбират и започнат да се чакат кой по рано ще умре, за да унаследи дохода на другия? Не си ли срещал семейства в каква "агония" и взаимно отричане живеят, че дори не могат да се понасят? При положение, че ББД не се заработва пряко, мисля, че е много несправедливо да се онаследява!)

ж) ИПК може да се ползва само лично или от член на семейството. (защо съм написал така си представи картинката със стари хора, които са обрани от внуци или "загрижени" деца... Колко е да вземеш кредитните карти на бабите и дядовците си и да заминеш на море или да ги прахосаш в мола? Честно ли е така?
и друга гледна точка... Еми как ще се реши въпроса с търговията? нали няма да имаме кеш разплащане - следователно ще започнат да се предлага карти за продан и ако си представиш какъв бизнес ще се завърти по този начин,... ще се главозамаеш?! Погледни само сега ромите как продават социалните си помощи (купони за дърва и въглища например!), за да си купят бутилка ракия?! Не си ли слушал за каква търговия са вихри, при тях!? Примери мога да ти дам и с българи,... но ще спра за да не стане дълго...)

з) Парите в ИПК нямат право да се натрупват, тоест - ако не се ползва за текущия месец, парите се връщат в същия фонд.
( чел ли си Библията и с какво са се хранили евреите в пустинята? Всеки ден са получавали "манна небесна"! Те се се опитвали да я натрупат, но тя се е разваляла! Тоест - точката е инспирирана от мъдростта на Свещената Книга. Идеята е ББД да достига до тези които имат нужда и ще го харчат, а не до тези които ще го спестяват! Може да се пише още в тази насока, за стимулиране на оборота, за движението на капиталите, но ще спра до тук.)

Извод - по добре малко по строго и с рестрикции в началото и при старта на ББД, а с времето да се "развързва колана",... от колкото като начало да се направим на много раздаващи се, благородни и демократични,... а това да доведе до фалит на бюджета и държавата!

Накрая - съжалявам, че стана толкова дълго, но можех да напиша 10 пъти по толкова...
Моля те запомни едно - идеята на рестрикциите е да направим РАБОТЕЩ МОДЕЛ! Ако модела е такъв след всички ОГРОМНИ плюсове от него, на всичко отгоре - ще може да избегнем и популизма на политиците, които ще спекулират тепърва много с ББД - повярвай ми! Рестрикциите ще са "юздите", с които да ги направляваме!"

28 март в 08:43