Връщане на казармата в България

ISTORIK

/ #146

2016-03-22 17:10

Навремето, преди 1944г., когато се е внасял някакъв законопроект, е трябвало да се посочи откъде ще се вземат пари за реализацията му. Ако не е посочено или предложението за източника на пари не се харесвал на депутатите, проектът се отхвърлял, дори да е бил прекрасен относно своята си материя. После нещата се променили - започнали да се приемат закони без да е ясно откъде ще се намерят пари за реализация. И най-често битието на тези закони се свежда до това да са едни пожелания.

Сега се задава въпросът откъде ще се вземат пари за тази армия. Отговорът е - ще се намерят. Откъде - не е ясно. Значи трябва да се вземат отнякъде. Примерно - от детските. Така ще имаме армия, но няма да се раждат деца, което ще рече, че ще имаме армия без войници.

Пита се кой ще иде да служи. Отговаря се, че имало мераклии, ама всеки от отговарящите изключва себе си от групата на мераклиите.

Икономическите последици за държавата ще са много лоши. Тъпата идея е да се въведе задължителна военна служба с опция който не желае да се откупи. Ако държавата е Белгия или Израел - добре. Защото ако някой избяга оттам, може да загуби гражданство в държава с високи заплати, високи пенсии и големи социални помощи. Не се прави сметка обаче дали доходите в България са като в тези държави. И какво ще загуби българинът, ако получи повиквателна, но вместо в казармата, отиде в чужбина? Ще го лишат от българско гражданство - удоволствието да работи за заплата от 400 лв и да има право на пенсия от 100 лв седем години след като е умрял?

А какво ще загуби? Разходите за една голяма армия също са големи - трябват униформи, трябва храна, трябва отопление, трябва поддръжка на сградите, оръжия, техника, боеприпаси, заплати... Сметнете при дневен порцион от 30 лева на човек за 100 000 души колко прави само храната?

Но загубите за държавата ще са много по-големи. Защото в чужбина ще се изнесат тези, дето работят и плащат данъци. И ако се опасяват, че ако са отишли в друга държава от ЕС може лесно да бъдат върнати в родната казарма, вероятно ще изберат друга дестинация като САЩ, Австралия или ЮАР. Това вече е доста зле, защото ако поне са в ЕС, докато го има десятъкът, има шанс тези, дето са с доход над необлагаемия в някоя западна държава, да си плащат данъка тук. Но изнесат ли се извън ЕС, това означава, че държавата ще загуби точно семействата, които са изрядните данъкоплатци. Ще останат пенсионери, болни и малцинства, които по правило не плащат данъци. Тъй че държавата ще трябва да търси пари за тях, макар че не е известно кой ще ги дава, а освен това, какъвто народ събере от малцинствата за казармата, ще трябва да го издържа и там с още по-високи разходи.

България губи войните не заради политиците, а защото не е правена сметка колко голяма армия може да понесе страната. В двете войни при които губи територии - Междусъюзническата и ПСВ - има изключително висок процент на мобилизация спрямо населението на страната. Затова и двата пъти България просто издъхва. А икономическият възход на България и Германия е точно по времето, когато заради договорите с победителите след ПСВ армиите им са драстично ограничени. Сиреч една икономически развита държава винаги може да си направи добра армия, но една стопански каталясала държава може да капитулира, без да даде и един изстрел.